Най - вълнуващия въпрос зимно време.
voltmachine - помощник
Здравейте,

Разполагам с 10 куб. цистерна която ще ползвам за буфер към 25 кв.м слънчеви колектори.
Ще се ползва за отопление на пасивна къща, като ще подгрява въздуха след рекуператора.

Кое е по-подходящо за предаване на топлината от колекторите.

Вариант 1: пластинчат топлообменник с две циркулационни помпи - при този вариант опасенията са дали ще има огъване на пластините при разликата в налягенето на двата потока или да се получи задръстване. Ако соларите са 4 бара а водата в буфера е без налягане.

Вариант 2: серпентина - тук ме притеснява дали може да се осигури достатъчно високо КПД, както и възможно ли е да се използват алуминиеми радиатори за серпентина и колко е ефективно.
LazarGanev - "Велик майстор"
За голяма цистерна топлообменник е по-добър вариант, може да ползваш кожухотръбен - такива се ползват за подгряване на басейни
filmatoplo - майстор
Панелите вакуумни ли ще бъдат :?
voltmachine - помощник
Панелите ще са вакуумни.

Колко kW трябва да е тръбния топлообмениик за 25 кв. площ ?

Открих някакви данни за зимния период средна дневна слънчева радиация - 350 W/m2.
За вакуумните колектори коеф. е 3.5 = 350 W х 3.5 =~ 1200 W/m2.

Тогава 25 кв х 1200 W = 30 kW , т.е топлообменника трябва да е 30 kW ?

Нещо подобно на това ли:
http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... i-flo.html
Да, това е топлообменника. Лятоска ко праим с тази енергия умножена по 3?
voltmachine - помощник
Кръга към колекторите ще е под налягане така че водата да не завира под 130 градуса.
Може да се направи и частично засенчване това не е проблем.
А колекторите какви ще са, на какви пари? Ако знаеш как ми се иска да участвам с една помпа примерно в един експеримент - 5 качествени плоски панела срещу съответното количество вакуумни тръби, в отделни системи, ама и буферите трябва да са два. :)
voltmachine - помощник
Колекторите ще са вакуумно тръбни, цената за 25 кв. е около 6000 лв.

Проблема е как да сметна топлообменик или серпентина, която да предава топлината от тези колектори към буфера.

Мисля върху вариант тръбен топлообменник като този от снимката 75 kW, но с поцинковани тръби половин цол - 37 тръби по 80 см.
Гледам че му дават много голям дебит 300 л/минута за кръга към басейна (буфера), за цистерна този дебит трябва да е доста по-малък а това може би щe окаже влияние kW-тите на топлообменника.
Прикачен файл:
capture_09262012_234852.png 75 kW тръбен топлообменник
filmatoplo - майстор
25 квадрата колекторна площ са към 10-11 броя вакуумни панела 30 тръбни от типа 58/1800 :wink: .1 брой панел топли 250-300 литра обем вода с температура 45-65 градуса . :wink:
Последна промяна от filmatoplo на нед сеп 30, 2012 8:10 am, променено общо 1 път.
syncho - майстор
@voltmachine Тия панели не знам къде си ги намерил, но на тази цена изобщо не се лъжи да ги слагаш, особено ако са тип "топлинни тръби" (heat pipe). Също така пластинчат топлообменник от порядъка на 300-400лв ще ти свърши перфектна работа. Няма какво да те притеснява налягането, те са направени да работят на доста по-високо такова.

Lazar-e и на мен ми се иска да направя такова нещо :) Имам система с 4 колектора по 21 тръби (47х1800) и 800л бойлер, но нямам под ръка втори такъв, че да вържем плоски панели.

Тема "Серпентина или пластинчат топлообменник за соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: