• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Да направим малко груби сметки. Калоричността на хубавите пелети е 5KW.h/Kg 2000Kg X 5=10000KWh. 5 месеца отоплителен сезон Х 30 дни Х 24 часа = 3600 часа. 10000:3600=2.78KW за цялата къща! Това при положение, че КПД-то на инсталацията е 100%, което сигурно не е така. Или къщенцето е много малко, или е супер добре изолирано, или моржуваме в него, или помагаме с нещо друго на отоплението, или има нещо гнило в Дания :shock:
filmatoplo - майстор
И аз се учудвам :? , но печицата е една красива бяла :) , с вградена помпа и мембранен съд , кпд сигурно 85-90 :? навярно апартамента е добре изолиран .
glorious - специалист
Да, ако се поразровите ще намерите какво колко
digitalpr - специалист
Да ровим, за да разберем какво отопляваш? Не е чак толкова интересно :) Ако искаш кажи, ако не просто остава един пост без отговор и темата продължава нататък.
kalin72 - майстор
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=44278&start=40

Човека топли 100 м2, за януари 2011 са му отишли 35 чувалчета пелети, и така нататък :)
niki_nadj - специалист
Току що "АХИРА" с.Рогош спечели златен медал за пелетите които произвежда
digitalpr - специалист
Дай малко подробности?
FeniX - помощник
Следя темата от доста време, но досега не съм писал. Май е време и аз да споделя моя опит с пелетите и проблемите с които се сблъсквам.
Монтирахме Виадрос с пелетна горелка Ерато преди 2 години, чакахме бебе и искахме стабилно отопление навсякъде. Преди това бяхме на дърва с камина и вързани за нея радиатори. Просто махнахме камината и вързахме котлето в мазето.
Като комфорт всичко се припокрива с очакванията, разходите са доста над очакванията.
За отопление на къща 60 кв. харчим 4 тона на сезон, което около 2000 лева, румънски пелети.
От една страна очаквахме доста по нисък разход, но се оказа че приятеля на чиито разходи базираме предположенията си май стои на студено.
От друга страна, никой не ни обясни какъв е проблема на тесния и къс комин. Оказа се че може да горим само румънски пелети, които вземаме от Баумакс на 50ст. При опитите ни с различни български пелети, се сдигаше до детонация и дим в цялата къща. Очевидно тягата на комина ни е малка.
В крайна сметка разхода ни е двойно по висок отколкото на дърва а това никак не ме прави щастлив.
Бих бил доволен, ако някой ми препоръча пелети, които се палят лесно като румънските и не правят детонации.
Или да предложи, някакво друго просто решение с тягата на комина и детонациите.
Christo - майстор
Потърси в интернет за димни вентилатори, които увеличават тягата на комина. Има такива, които се монтират на изхода на котела и такива, които са на покрива, на края на комина. Не са евтини, но при тия цени(500лв на тон), ще се изплати вентилаторът за един сезон. Не мога, за съжаление да ти дам конкретен производител. Тази година пролетта пелетите бяха 280-300лева.
FeniX - помощник
Christo написа:
Потърси в интернет за димни вентилатори, които увеличават тягата на комина. Има такива, които се монтират на изхода на котела и такива, които са на покрива, на края на комина. Не са евтини, но при тия цени(500лв на тон), ще се изплати вентилаторът за един сезон. Не мога, за съжаление да ти дам конкретен производител. Тази година пролетта пелетите бяха 280-300лева.
Мислил съм за нещо подобно, но трябва да се синхронизира със запалването на котела.
Проблемът ми е само, когато пелети се палят. Засега единствено румънските не правят детонация.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: