Най - вълнуващия въпрос зимно време.
galin56 - специалист
Здравейте, тъй като тук има много хора които се занимават с локално парно имам няколко въпроса.
Това е набързо направената схема на апартамента.
Прикачен файл:
apartament.GIF
apartament.GIF (4.55 KиБ) Видяна 1877 пъти
Та чудих се от къде да започна ремонта и реших от смяната на тръбите за ВиК и прокарването на тръби за парно.
Първия ми въпрос е може ли първоначално да се прекарат само тръбите, защото искам да са вкопани в стените и пода и след време като изцикля паркета в спалните и хола, наредя плочки в банята и кухнята, шпакловам и боядисам стените тогава да се монтират камината и радиаторите(защото си мисля че ако ги монтирам в началото само ще пречат без да вършат никаква работа, а със парите за тях бих могъл да си задвижа другите неща а и ще се работи по-лесно без тях).
Колко би излезнало като пари горе долу работа+материали за тръбите. Радиатори ще има в спалните, кухнята, коридора и може би банята, няма да слагам бойлер със серпентина а хола мисля да се грее само от камината. Мисля с медни тръби. А колко би било с ппр. с вложка?
И ако не може да се прекарат само тръбите първо кога във времето би било най-удачно да се прокара парното така че да не пречи за другите ремонти - Цикленето, шпакловането, плочките, и т.н.

Благодаря предварително на всички които дадат съвет!
mladkal - майстор
Здравей, Галин.
Не съм професионалист по отоплителни системи.Преди време участвах в направата на своето локално парно (само че на газ) и поради факта, че от известно време се занимавам с ремонтна дейност имам следните наблюдения.
1. ППР с вложка не е препоръчителен вариант. При по-трайно източване на системата следват течове. Информацията ми е от клиенти и лични наблюдения. Шурне ли веднъж от съединенията на разпределителният колектор цяло чудо е да спреш теча. Предимство-ниската цена за линеен метър.
2. На схемата на своето ново жилище не си дал ориентировъчни размери и така трудно някой от нас би могъл да ти сметне тръбната разводка в линейни метри по цена(някаква си)
3. Обмисли местата на радиаторите. Значение има и брой глидери, както и височината им. Из форума има изписано не малко.
4.Освен камина, тръби, разпределителен колектор имаш и помпа, разширителен съд, UPS, акумулатор и разни подобни, които са ценообразуващи.

5. Съвета ми е да прекараш най-напред тръбната разводка. Къртене, вкарване, подмазване, шпакловане... преди обаче да ги зазидш в стените накарай изпълнителя (ако не си ти) да ги надуе и да провери за евентуални пропуски -издишане, което в бъдеще ще е теч. Едва когато всичко е сто процента сигурно тогава подмазвай и шпакловай
Ако камината ти ще е тип "ПРИТИ" нямаш ядове, но ако ще е градена и там има бая цапаница.Цикленето(ако е безпрахово) го остави за на края след като си изградил отоплението на вашия нов дом.

Това са моите НЕПРОФЕСИОНАЛНИ виждания, до които съм стигнал със скромният си житейски опит.
Добри съвети може да ти даде нашият колега-съфорумец, уважаваният приятел готин пич и професионалист г-н Lazar Ganev.

PS.Почети и във форума...Има изписано не малко.
Желая успехи, Галин!

Младен- Стара Загора
galin56 - специалист
Благодаря ти,
Те размерите са стандартни - хола 6 х 4, спалните около 3,5 х 3,5, кухня 2,5 х 3,5 , не съм ги дал защото според мен за цена "горе-долу" ориентировъчна някой друг половин или един метър няма да е фатален.
От това което изчетох и аз стигнах до извода че ако се зазиждат тръбите медните са препоръчителни.
Иначе главно ме интересуваше дали е възможно и правено до сега парното да се изгражда на 2 етапа - първо тръби и след приключване на ремонта монтиране на останалите компоненти. От това което си написал излиза че е възможно.
Има един братовчед на баща ми който прави парни инсталации с камини, но с него се виждаме веднъж на 5 години така че ще трябва да го изнамеря и да го питам дали ще свърши работата.
Аз го смятам грубо 5-600лв. за тръбите и около 2000лв. за радиатори и камина(с горивна камера с облицовка) + други . Абе надявам се да излезне до 3 бона но като го почнем ще видим.

Тема "Парно за новозакупен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: