Съвети за начинаещи готвачи.
Ivo_Dinkov - специалист
Ако измиването след като е кипнал е с ледено- студена вода, няма и помен от миризма на сода :partyman:
MMIel - специалист
Че кой кисне боба със сода? :-D
zdraveca - специалист
То верно тази тема с боба е малко като с шкембето, коллкото хора толкова рецепти. Ама и аз да си кажа :lol: Лично за мене не можах да открия достатъчно научен отговор, на въпроса как точно ще помогне кисненето в сода, и след дълги спорове с "ръководството" я отхвърлил като не ефективна, по скоро безмислена, никога не съм имал аромат на сода в яденето колкото и да го кисна. Не сменям и хиляди води, защото с всяка вода си отива и част от аромата. По въпроса със солта винаги я слагам в началото, за да си поеме зърното солена водичка, също така солта допринася за по високата температура на кипване на водата, т.е за мен тя категорично само помага при варенето. А най-голямата ми тайна е в бавното подвиране на боба, поне аз го правя по 30мин на 1, после 30 на 2, 30мин на 3 и накрая на 4, там варя до готовност.А ако имате наистина много време може и да не стигате до варене на 4, а да си къкри на 2 или 3. Това го правя, защото боба съдържа много белтъчини които биха могли да се пресекат особено ако е по- стар.А бавното варене има поне според мен и анти попръцкващ ефект, макар и не тотален. Сега ако ми е съвсем пресен и от двора, може да посъкратя процедурата, но това е по- скоро изключение. Като подправки слагам малко чубрица, защото си ми е любима, повечко джоджен или направо мента дива и сол и до там. Понякога си позволявам да набутам всичко в тенджерата под налягане и да осъвременя и скъся процедурата, но това е до време и настроение. :partyman: Другото което присъства в боб чорбата ми е лук, морков и домат, както и олио.
професионал - специалист
Като работих на една станция по Рила-планина ни гощаваха с боб със сушена манатарка!Няколко години след това слагах (по-точно жена ми) сушена манатарка на доста чорби, но после заради детето отвикнахме, иначе резултата е невероятен!
По мое мнение ситния боб е по-вкусен. Едрия (Смилянски) е салатен.
Аз сменям водата 2 пъти, за да са по-малко газовете после. Не зная дали е истина, но така съм чувала.
За да се свари по-лесно боба добавям солта и доматите след като вече е поуврял. Вари се задължително на слаб огън.
А бабините рецепти за увиране, които съм чувала са: да се капне малко ракия, да се прибави малко сода бикарбонат или да се пусне лъжица в тенджерата. Аз лично не съм ги пробвала, но оставям черпака в тенджерата докато се вари боба и до сега не съм брала ядове.
Тъй като в къщи ни харесва да е по-гъст го варя докато поизври добре водата и си пусне кашичка. След това му правя запръжка: запържвам 1 лъжица брашно до златисто, прибавям червен пипер, след това 1 черпак от готовия вече боб, разбърквам и изсипвам това в тенджерата. Тогава прибавям подправките и оставям да поври още около 5 мин.
Много е вкусно с наденица на скара(македонска или по желание) или предварително нарязана на кръгчета и изпържена.
nikolaytatarov - специалист
Немога да се сдържа да не отговоря,като малък не обичах боб,но сега много ми хасева,моето мнение е че джоджш и чубритца повече, а ако може и нищо пушено още по добре,ребра- кокали или др.
nikolaytatarov написа:
а ако може и нищо пушено още по добре,ребра- кокали или др.
Е, ти вече направо отиде на друга рецепта. :-D Но си много прав. Само да са свински, нали? :wink:
А аз не мога да разбера защо на боба слагат и чубрица?! В моя роден край не е така. Подправката за боб е джоджен(гьозум), а чубрицата е за лещата.
iivanov - майстор
Palloma написа:
Е, ти вече направо отиде на друга рецепта...
А аз не мога да разбера защо на боба слагат и чубрица?!
Готварството е изкуство,а рецептата е начин да го убиеш.А баба ми използва комбинацията джоджен-чубрица и за картофи.И нелошо става.Боба у дома го правим на фурна.
Сварява се боба,докато пусне кашичка и се отцежда.Запържва се лук,нарязан пипер и моркови(ако има),прибавя се смлян червен пипер и веднага след това домати(пресни или от буркан).Оставя се да покъкри няколко минути.През това време към отцедения боб се прибавят сол,ДЖОДЖЕН И ЧУБРИЦА на вкус.Добавя се и запръжката с доматите,както и част от водата от сварения боб.Разбърква се и се слага във фурна.За блясък в очите слагам и няколко люти сухи чушки.Ястието си подхожда със салата от кисело зеле.
infomar
Да добавя и аз нещо:
След ВТОРАТА ВОДА поставям всички подправки както са изредени по-горе заедно с боба в тенджера под налягане и варя слез завиране точно един час. Боба е готов и тогава добавям много чубрица и каквото искате друго на вкус и запържвам.
VLADO66 - майстор
А аз обичам компилация от свинско със зеле и боб яхния,сготвени поотделно и оженени в чинията.Деликатеса съм го кръстил бобозел :) Може би трябва да помисля за друго име което да включва грухтящата съставка :lol:

Тема "Просто като боб-чорба :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: