Всичко за дърводелството
Caxo - специалист
Здравейте, тепърва навлизам в тази област, като любител разбира се.Имам много въпроси или по-точно много малко отговори :-D Надявам се с ваша помощ да вляза малко в час с материала :) Имам няколко липички около 20+ см диаметър, които трябва да ги отрежа. Въпросът ми е кога да стане това и колко време трябва да съхнат в домашни условия за да се опитам да си направя някоя мебел... я за вкъщи, я за градината.Като цяло ако малко инфо за съхненето на дървесината в домашни условия... Някакви съвети как да процедирам.... Имам и един "абрихт" почти сглобен. Работната част е 20см. Какъв електромотор да му търся като мощност (задължително ще е монофазен) ?
Това е за сега....
bisermonov - специалист
Най-подходящото време е да ги отрежеш след като им падне шумата тъй като тогава има най-малко соко движение в дървесината. След като ги отрежеш ги бичиш на талпи с подходящите размери зависи за какво ще ги използваш задължително им обелваш кората и ги редиш с междини летвички някъде на проветриво место като повърхнината на която ще ги редиш трябва да е равна за да не ги поусучеш докато съхнат за съхнене ще им е необходимо до мине другото лято и есента ще си имаш един чудесен материал за шкафчета успех.
За абрихчето минимум 2 киловата.
Caxo - специалист
Така ще направя. По крайните може още следващото лято да ги пробвам дали са изсъхнали :-D Колкото до разбичването, това ми е другия проблем. Мисля си за нещо като банцинг, но с по-просто устройство...Някой пробвал ли е на 2кВт мотор да закачи шина с верига от резачка... Може да става малко по-бавно, но като за първо време... ще я закачам на оста на абрихта примерно и ще ползвам плота :?

П.П. Някой ако има излишен мотор 2кВт може да драсне едно лс :)
griffin - майстор
http://www.google.com/search?q=Chainsaw ... 83&bih=732

Пич ето ти идеи бол, дали с електрически или с бензинов може да реализираш подобно устройство. Проблема е че губиш бая материал докато разбичваш на гатера лентата е тънка и загубата ще е малка.
bogomilZ - специалист
Caxo написа:
Така ще направя. По крайните може още следващото лято да ги пробвам дали са изсъхнали :-D Колкото до разбичването, това ми е другия проблем. Мисля си за нещо като банцинг, но с по-просто устройство...Някой пробвал ли е на 2кВт мотор да закачи шина с верига от резачка... Може да става малко по-бавно, но като за първо време... ще я закачам на оста на абрихта примерно и ще ползвам плота :?

П.П. Някой ако има излишен мотор 2кВт може да драсне едно лс :)
" Не става само с ядене, трябва и ....."
но ако имаш наблизо бара може да си направиш водно колело
Caxo - специалист
griffin написа:
Проблема е че губиш бая материал докато разбичваш на гатера лентата е тънка и загубата ще е малка.
Прав си, но зависи и какво бичиш...Особено за гредички и обкрайчване няма да има проблеми. Иска ми се и някой банцинг да си направя, но за всичко трябва време и пари... Надявам се докато изсъхне материала да съм събрал машини и инструменти от първа необходимост. А и както казах всичко е на любителско ниво.
duco - специалист
Дървото е най-добре да го отрежеш края на зимата.Липата не носи изобщо на влага така 4е трябва да е на сухо докато съхне също не става и за градински мебели ,само за вътре .Повярваи наи евтино ще ти излезе да си го набичиш на някои гатер вземат 30-40лв на кубик не може да нямате някои наблизо.
Caxo - специалист
duco написа:
Повярваи наи евтино ще ти излезе да си го набичиш на някои гатер вземат 30-40лв на кубик не може да нямате някои наблизо.
По принцип може и да си прав..., но в моя случай не смятам, че е така. В близост не знам да има гатер...поне 25км+. Транспорта е ремаркето - т.е. събира около кубик-кубик и малко. Отделно, че ще трябват документи от горския или кмета и аз не знам. Всичкото това ми идва в повече. Когато става въпрос за малки количества и то от време на време мисля, че е по-добре сам да се справиш, а и нали форума е направи си сам :) Ако става въпрос най-лесно е да си купиш готови мебели от големите супермаркети ама я няма тръпката :-D

Тема "Въпроси от начинаещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: