• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
teves - специалист
Здравейте колеги,въпроса ми е следния,имам ел. двигател на който вала му е 24мм.диаметър, трябва да му сложа ремъчна шайба колко милиметра трябва да е отвора й и как точно се набива на двигателя.Благодаря предварително на хората които ще се отзоват.
Стефко - специалист
Шийката на вала трябва да е идеално кръгла, и чиста от ръжда и мръсотии. С какво замери тия 24 мм? С шублер не става, трябва микрометър. След като се измери с микрометър, отвора на ремъчната шайба за тоя диаметър се прави по-малък с 0,01 до 0,02 мм. Ремъчната щайба се нагрява примерно до 100 градуса, и се поставя на вала.
Junak - майстор
Ако няма шпонков канал - зор ще видиш. Пресовите сглобки са трудна работа, особено ако трябва да се предава въртящ момент
teves - специалист
вала на двигателя е 24мм. според производителя. Значи отвора трябва да е 23.98мм.Ако правилно съм те разбрал.
teves - специалист
Junak написа:
Ако няма шпонков канал - зор ще видиш. Пресовите сглобки са трудна работа, особено ако трябва да се предава въртящ момент
Има шпонков канал
Стефко - специалист
Остави го производителя. Там също работят с допуски. Трябва да замериш вала с микрометър, за да е всичко точно. Вала се мери в две равнини и три сечения. И всеки ел. двигател има шпонков канал. За тоя диаметър е с ширина 8 мм. Ако оставиш повече от 0,02 мм натяг, трябва нагряване до по-висока температура. А после как ще я вадиш при нужда, не ми се мисли. :x За мен е елементарна операция.

Още нещо. Преди да сложиш ремъчната шайба, смени лагерите с качествени.
teves - специалист
Благодаря за отговорите
bulhomes2 - майстор
Стефко написа:
...За мен е елементарна операция..
Да не би да имаш ТВЧ под ръка?
Стефко - специалист
Нямам ТВЧ. Правя го от практически опит. По-добра работа вършат индуктивните нагреватели. Но за единични случаи не е нужно. А ти май ме пробваш?
bulhomes2 - майстор
А бе ти... Гледам с едно око "Теория на коснпирацията". Сякаш си от него. К'во да те пробвам? Някога в "Машстрой" имахме ТВЧ, беше към моя отдел и съм си "играл" с него. Измислях и чертаех индукторите и приспособленията. Та ТВЧ предполагам, че има във всеки град, а в Пловдив може и да работи още и да ти е под ръка. За това попитах.

И за какви индуктивни нагреватели говориш? ТВЧ-то е точно такова.
  • 1
  • 2

Тема "Набиване на ремъчна шайба?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: