• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vlad0 - специалист
За цената ти си знаеш, не знам цените нито на фазера нито на ватата, но това да използваш гипс-картона за кофраж го забрави тотално - ще дръпне водата от тоя бъркоч и ще стане на каша със 100% сигурност, освен че няма да издържи без допълнително укрепване. Ако ти е зор от вътре картон най добре го залепи директно със пяна за лепене на изолации.

П.П. Абе и 8 кубика от тоя бъркоч няма да е хептен без пари освен това и кофража струва пари и там има пирони и др. консумативи и пак ще ти трябва картон или мазилка от вътре /едва ли смяташ да го оставиш така/ и мазилка от вън - тя и при двата случая е на една цена, така че изглежда трябва да се сравняват само цените на ватата и бъркоча. Но важното е да го направиш както на теб ти харесва, така че Успех!
Martin.P - специалист
Stefan2000 написа:
Относно арболита или каквото там и да се нарича. На разбираем език си е дървобетон. Знаех че ще предизвика дискусии.
Каквато и измишльотина да е, той е в употреба вече десетки години.
Тази дървесина която е в него, след процесите които протичат, вече не е с качествата на обикновенна дървесина. Първо се изкисва във варна вода, за да се трансформират и унищожат захарите в нея. След това взаимодействието и' с цимента оказва допълнително влияние. Не съм химик за да го обясня, но ако някой иска, нека го направи. И с каво е по-лош от класическата кирпичена конструкция, вътре с плет? Нима в нея не "кипи живот"? Със сигурност в дървобетона ще се развиват по-малко организми. Да, хигроскопичен е, и затова въпроса ми беше за мазилки с хидрофобни свойства. А нима и дървените къщи не са хигроскопични!? Ами Итонга?
Като най-подходяща дървесина за дървобетон се препоръчва иглолистната.
Благодаря!

Значи в първата част, на онзи руски клип първо киснат талаша във вода и негасена вар..
crez - майстор
vlad0 написа:
За цената ти си знаеш, не знам цените нито на фазера нито на ватата, но това да използваш гипс-картона за кофраж го забрави тотално - ще дръпне водата от тоя бъркоч и ще стане на каша със 100% сигурност, освен че няма да издържи без допълнително укрепване. Ако ти е зор от вътре картон най добре го залепи директно със пяна за лепене на изолации.
Колега, никой не може да каже как ще изглежда гипскартона и пяната след 50г., просто защото е нов продукт и няма история, а хераклита се е доказал във времето. Аз лично предпочитам материали с история, доказали характеристики и напълно подкрепям Стефко за тази идея.
vlad0 - специалист
Гипсокартона след 50г. ще изглежда като гипса след 50г. :-D , а пяната стига да не е на слънце е вечна. Както и да е.. Аз не искам да убеждавам никого в нищо, просто обсъждаме идеята на колегата за въпросния арболит. Добре е човек да разгледа и други варианти за да се убеди, че избраният от него е най-правилен. :thumbs:
crez - майстор
vlad0 написа:
Гипсокартона след 50г. ще изглежда като гипса след 50г. :-D , а пяната стига да не е на слънце е вечна :thumbs:
Нито картона нито гипса, ако има дори малко влага след 50 г. ще са в първоначалния си вид. Вярно доказано е че пяната на светлина се разлага за една-две години, ноо.... как ще изглежда защитена такава след 50 г. това вече е въпрос на който в момента няма отговор.
Stefan2000 - специалист
Както и да е, първата доставка талаш вече е факт.
Не си мислете, че на дървобетона съм се спрял просто ей така, видял филмче и решеил. Дълго събирах информация, какво-що, и премислях възможните врианти за стени.
С кал не ми се занимава.
Ако вземем варианти за попълване с тухли или Итонг. Стабилното им прикрепване към дървената конструкция, без допълнитени железни планки е непостижимо. Ще трябва рязане на тухлите които лягат по и под паянти. А също и за допълване на редовете. Отделно, по-лошата топлоизолация на обикновенните тухли.
Гипскартона или гипсфазера са добри и лесни методи, но вече казах съображенията си срещу тях.
Дървобетона, ако се лее на място, попълва формата на 100%. Това допълнително заякчава конструкцията. Фиксацията е лесна, със забиването на арматурни щифтове в гредите, а и с армиращите пръчки които смятам да сложа. Все пак има и топлозолационни качестава. И не на последно място, по мое мнение, най се доближава по технология, а и до известна степен по състав, тъй като съдържа целулоза, до оригиналното запълване с кирпич.

Ето и едно горе-долу разбираемо обяснение за технологията и пропорциите. Но според мен пропорция под 1/0/6 е със салба структура. Добавянето на пясук подобрява също положението.
http://patlah.ru/etm/etm-03/stroi-rem/s ... rial-4.htm
Последна промяна от Stefan2000(стар) на съб сеп 29, 2012 4:23 pm, променено общо 1 път.
Pasko - специалист
Говори с Фло относно дървобетона ! Той строи къща от дървобетонови тухли , които сам си прави. Подкрепям напълно идеята!!!
Stefan2000 - специалист
Консултирал съм се с ФЛО. Вчера използвах хубавото време и направих проби с новия талаш, вече директно на стените в едно кюше. Ще трябва да се изчака да стегне и да се декофрира за да се види резултата. Във всеки случай бъркането на ръка, макар и на лек бетон не си е работа, еле пък за сам човек. Бърках в разцепен на 2 варел, но си е много премятане до получаване на хомогенна смес.
Предния ден понаредих и керемиди. Добре става, и керемидите без улук отпред придават просто друг облик на къщата. Лошото е, че няма да ми стигнат за целия покрив.

П.п с днешна дата.
Една седмица след изливане на първия по-голям обем от дървобетона, декофрирах, и резултата е отличен. :supz: Твърдо и солидно. При блъскане, никаква вибрация, хубав плътен звук. Укрепил е и гредите в-у които е легнал. Днес откри че разбъркването на сместа с вила е по-лесно и бързо и щади мускулите :) Само накрая с лопатата едно последно обръщане. Но това не отменя нуждата от миксер. Сърбят ме ръцете да бачкам и утре, но домашни ангажименти ме върнаха в града.
Stefan2000 - специалист
Ето това е арболита. Ако трябва да съм честен, бях с известни резерви, но както и да го гледам става здраво.
Това е положението...

Прикачен файл

PC030292.JPG

Прикачен файл

PC030291.JPG

Прикачен файл

PC030288.JPG
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13