• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ge6aaaa3 - специалист
Според мен, вариантът с контролер на базата на часовник и календар е най-удачен. Избягва се проблемът с "шашкането" на сензорите при отсъствие на светлина /през нощта/, както и сложното управление на базата на фотоклетки... Получава се много просто-само трябва да се напише програмка и всичко ще е 6. :)
fox_vt - майстор
Това с флуида е подобно на следене чрез фотодатчик но не елиминира същия проблем -какво правим когато е облачно и после след няколко часа се появи слънце,как системата ще се настрои един вид.Написването на програма ще е най точното позициониране но вкарването на всички данни за цялата година си е кофти.Вече ако някой прати хелп на някоя ФЕЦ със плоски огледала и независимо управление да пратят програмата ще е таман.
quietmadness - специалист
8180 написа:
Като сте вдигнали темата да споделя една щура идея, която ми мина през главата в началото на темата. Не съм я обмислял сериозно, но... за Направи сам. :? ... Когато въздействията се изравнят съоръжението ще е насочено в търсената посока....
Идеята не щура.
Тествано е, става!
Точно със частично засенчване.
Беше толкова отдавана, че дори тестовата устанановка вече е трансформирана в други идеи.
Много е просто, даже ако се направи както трябва може да следи и височината на слънцето.
Само, че го правих с малък модел.
Реален проект - :sad: :sad: т'ва време все не стига за всичко.
fox_vt написа:
... какво правим когато е облачно и после след няколко часа се появи слънце ...
Няма никакъв проблем, какато със залеза и изгрева.
Системата си търси равновесното състояние, това е целия трик.
fox_vt - майстор
Хмм интересно ако някой има снимки на такава система нека ги пусне във форума мисля че може да бъде полезна и за доста други неща :)
Ъъъъ сори ама тогава още имах само старо фото с лента, а на мобифоните камери не слагаха мискините :)
Кой да ти води такива фоторепортажи като в днешно време.
8180 - майстор
quietmadness,
Интересно ще е, при време, да споделиш горе-долу в какъв хардуер се излива идеята - експертно, на база твоя експеримент.
Аз не съм правил проучвания защото се отнесох несериозно към хрумването.
Действително термичните сили крият огромна (понякога разрушителна) мощ, но дали с разумни по размер обеми може да се постигне достатъчно за панел усилие не бих могъл да пресметна лесно. Ако тръне колективният ум, може някой да предложи друго (вместо обеми с флуид) - биметали, лостови системи и т.н.

Иначе, ако става, виждам следните предимства:
- енергийно независима система - по науките май се водеше с пряко действие;
- отсъствие на управляващо/решаващо устройство - обикновено дава надеждност;
- работи, когато е необходима;
- затворена система с обратна връзка точно по интересуващият ни параметър - не се налага някакво косвено измерване, интерпретиране с таблични или математически модели;
- теоретично, по-висока точност спрямо отворените системи. За някои системи, когато се търси нещо да е "на фокус" - чиния, френелова леща точността е доста важна.
alsted - майстор
Дано не ви прозвучи като компрометиране на идеята, но ... Боя се, че сте се насочили в неправилна посока :?
Един мой съсед си направи покрива с поцинкована ламарина. Пролет и есен, в късния следобед, се получава "слънчево зайче" от покрива му в един мой прозорец. Не мога да ви опиша колко е ужасно! От една страна постоянно привлича вниманието, от друга - вдигнеш ли поглед - все едно поглеждаш дъгата на електрожен. Вие тук коментирате фокусирано насочване ...
Според мен по разумно е да се мисли над нещо такова :arrow:
fox_vt - майстор
Принципно си прав че светлината влезнала през прозореца ще заслепява и няма да е мн комфортно.Най добрия начин е ако зайчето се насочи към тавана или даже към пода но това изисква точно определено място във височина което в повечето случай е невъзможно.
8180,
една зима имах проблеми с автоматичния смукач на старата ми кола и лятото като мислех на самонасочваща по слънцето система ми хрумна тази идея.
Въпросното устройство беше с някакъв парафин вътре с доста голям коефицент на разширение, освен това ми хареса скоростта и силата с която реагира.
Та използвах едни цилиндри самоделка с парафин и пружини, които да оберат евентуалните допълнителни сили породени от налягането.
Ето един линк където има описание на подобни хидравлични цилиндри и употребата им за проветряване на оранжерии.
Можеш сам да прецениш силата на тези които показват:
Възможност за натоварване при отваряне - 80 kg
При затваряне - 0 kg
Движение на буталото - 65 mm

Ако пуснеш на Гооглето "Gigavent" и погледнеш снимките ще видиш най-различни, имат и механика към тях.
Има и други подобни на най-различни цени и с най-различни възможности, предполагам идеята е ясна.
От тук насетне вече опитно се разполагат цилиндрите и "сянката" (не че немогат да се сметнат, но все пак е "лабораторен" опит и се губи забавното :-D ), а останалото е механика.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Изкуствено Слънце?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: