Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
С газовия котел предполагам температурата на водата в системата е към 60-65 градуса :? .Подовото и радиатора в една и съща стая ли ще са.
AntonBM - специалист
Сметките по-горе са за екстремално ниска външна температура. Само тогава на радиаторите трябва да се подава 90 и от тях да се връща 70°С. В по-голямата част от времето инсталацията наистина няма нужда да се мъчи на тези високи температури. Тогава с 60-65°С, спокойно може да се подържа температурата на помещенията. Това важи и за този кръг – радиатор с подово. Ако радиатора се регулира на ΔТ=40° (90/50°), в режим на вход 65°, ΔТ ще се балансира само на около 30° или при вход 65° от радиатора ще излиза към 35° - пак става за подово при високи външни температури.
Не е ясно на какъв режим на отопление са подбирани радиаторите в инсталацията на Christo. По-горе съм писал за стандартния режим 90/70/20°С.
Има и друга тънкост. Този нов кръг с подовото ще работи на общо ΔТ доста по-голямо от това на останалите радиатори. То ще смъкне общото ΔТ, на цялата инсталация. Това за газовите котли не е голям проблем, дори е полезно, ако са кондензни. Проблем е обаче, ако инсталацията е с твърдо гориво. Там трябва да се регулира температурата на връщащата се вода в котела или камината.
Filmatoplo - До колкото разбрах – ДА – подовото и серпентината са в една стая. За това съм писал и аз, ако са в отделни, термоглавата, само ще обърка работата на подовото.
Чаро - Акълия
AntonBM написа:
Christo, това с подово след радиатор е често ползвана схема за баните. Става и работи, но слагаме и вентил с термоглава на радиатора. Баните по принцип имат потребна мощност за отопление под 500 W (най-често около 300W), слага се лира за баня от по-големите (към 700W – по-удобни са за окачване на повече хавлии). Няма нужда да се слага по-дебела тръба за подовото, защото дебита през този кръг така или иначе трябва да се ограничи така, че ако влезе в лирата 90 да излезе не повече от 50°С.
........
Те така е!
Пробвано е и работи чудесно!
Най-важен е момента с настройката на дебита (секретния вентил) и наличието на термоглава на радиатора!
filmatoplo - майстор
:) Ни тъй , ни иначе -ако намаляме дебита през радиатора така че на изхода да получим желаната температура за подовото , ние ще влошим дебита през серпентината на подовото :wink: и малко на радиатора -върха му ще бъде топъл , надолу по хладен осезателно .Не че не знам (ем) как се прави ,но в случая истината ще е нейде по средата -ще има някакъв компромис .Ясно е че ако на радиатора му докараме дебит с разлика вход-изход 20 градуса , или от вход 60 гр в радиатора на изхода имаме 40 гр и влезнат в подовото , то тези 40 гр ще излезнат 20 гр а не 35 гр :wink: - не е фатално -нейде в далечината тези 20 гр ще се смесят друга вода на 40-50 гр преди да влезнат отново в котела :) .Въпроса е да се затопли пода .
AntonBM - специалист
Има резон в това, което казва filmatoplo. За да работи коректно радиатора и подовото, трябва мощността на подовата серпентина да е около 50% от тази на радиатора. Примерно за случая – радиатор с мощност 2500 W нормалният дебит е 110 лита/час, но с този дебит при вход 90 ще излезе с температура 70°, за да излезе 50° дебита трябва да е 55 литра/час. Тогава средната температура на радиатора спада и мощността му става 2005 W. С вход 55° и дебит 55 литра/час получаваш мощност от подовото 1100 W при изход на водата от серпентината 38,5°С. Средната температура на пода ще е 26,8° при 70 м. тръба навита със стъпка 10 на площ 12 квадрата. Т.е. на теория нещата излизат. Пробвано е и работи. Иска нагаждане със секретния вентил, но то не е голяма философия.
VLADO66 - майстор
А ако се постави термоглава/термоограничител/ на изходната температура на серпентината :?
AntonBM - специалист
Дали ще сложиш термоглавата в началото на радиатора или в края на серпентината все тая. Нали тя мери температурата на помещението и в зависимост от това притваря. Фокуса е, когато тя е отворена да не влиза повече от 50° в пода, а това се прави от секретният вентил.
Освен ако VLADO66 няма в предвид някаква по-специална термоглава... Обикновените мерят температурата на въздуха в стаите. Аз за такава говоря по-горе.
Christo - майстор
Помещенията са две съседни. Терасата е именно към стаята с радиатора. Тъй като стаята е голяма , тя има още един такъв радиатор на срещуположна стена. Радиаторът, след който ще вързвам подовото си има термовентил и секретен кран вече :finga: Не очаквах, че ще има толкова коментари по въпроса. Ще ви държа в течение какво се случва. Още веднъж благодарности на всички отзовали се!
VLADO66 - майстор
Води се ограничител на изходната температура/съжалявам не мога да го дам като отделен файл/ http://bulplast.dir.bg/Catalogues/Katalog%20Herz.pdf
AntonBM - специалист
VLADO66, мерси за файла, но не успях да разбера със сигурност как работи тази глава. Стандартните са с мяхче, което мери стайната температура и затваря. Ако този е с биметална пластина и мери температурата на изхода от него е по-удачен от моя избор, защото може да се монтира направо на изхода на радиатора и да се настрои на примерно 45°С Така към подовото винаги ще се подава 45°, като ако топлоносителя на входа на радиатора е по-студен (примерно 65°) ще пуска повече дебит. В изчисленията по-горе аз писах, че дебита трябва да се настрои на 55 литра/час за да излезе не повече от 50° при вход 90 в радиатора. С този вентил, ако работи така, както си мисля ще се пуска пълният дебит (110 литра/час) без да се ограничава, ако в радиатора се подава температура под 60°С. Така подовото ще може да отдава по-голяма мощност през повечето време, но няма да спира, когато стаята се затопли. Все пак този вентил спестява настройката на секретният вентил. Той се самонастройва, ако правилно съм разбрал. Нека VLADO66, каже как работят, ако ги е монтирал. Ако съм познал, най-хитрият начин на монтаж е този вентил да се сложи на мястото на секретният след радиатора. А на входа на радиатора пак може да се сложи вече обикновен термовентил, който да спира цялата циркулация, когато стаята се стопли. Може и да не се слага втора термоглава, ако в стаята е монтиран термостат, който ограничава изходящата температура от котела. Т.е. ако котела се регулира автоматично от вътрешната температура на най-голямото помещение и това е стаята, за която говорим.

Тема "Подово отопление на приобщена тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: