Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
да разбираме ли че на тавана от старата лампа която е била в центъра на големия хол са вързани новите лампи,ако е така то най вероятно там не е вързано правилно

въпрос:и на двете нови лампи ли има фаза?да не би да са объркани и на едната да идват само фази а на другата само нули

при ключовете няма какво да се обърка ми се струва
съществува вероятност и да има объркани жици в таблото

в панелка ли е живееш?
стария ключ двоен ли е бил?предполагам да но пак да питам

Прикачен файл

НОВА ИНСТАЛАЦИЯ.JPG
ЕТО ТАКА БИ ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ
НОВА ИНСТАЛАЦИЯ.JPG (27.42 KиБ) Видяна 3914 пъти
докера - специалист
Nexxam написа:
..........втория е на ново място с два кабела (кабелите идват от стария ключ)............!
Ако това е наистина така ...... В ключа има само фаза , коята отива до лампата и се връща през нажежаемата жичка към другия проводник.Това се получава , ако няма подадена нула към лампата . Нулата трябва да е подадена направо към клемореда на лампата или от старата лампа , или от разклонителна кутия в близост.
Има и вариант в стария ключ да има подадени и фаза , и нула , като фазата минава през ключа , а нулата отива направо в лампата .Но по написаното не личи да е така . Единствено в този случай е възможно захранването за новите ключ и лампа да идва от стария ключ...
velas - специалист
Nexxam написа:
- 2-те нови лампи са на нови места - и двете не работят като явно има проблем с нулата . Гледаха нулата на таблото на осветлението (и таблото ми е ново) и е свързана добре
- 2-та ключа - първия е на старото си място и има три кабела (един червен и два бели), като по два от тях тече ток; втория е на ново място с два кабела (кабелите идват от стария ключ). Пробваха различни варианти - трите кабела едновременно допряни, включване на двата ключа и т.н. и нито светнаха лампите, нито даде на късо.
- кабелите минават по тавана и стена където не е дупчено, така че няма вариант да е прекъсната връзката освен при разделнето да не са вързани добре
Ще ги чакам сега да дойдат с ел.техник и мултицет да мерят, но ако имате идеи много ще се радвам!
Извинявай, ти кой майстор извика? :shock: Инсталацията ти 'асан-мазача ли я прави?!...

Много сбъркани неща има при тебе...явно някой здравата се е о*рал...

По всяка вериятност "майстора" се е опитал да раздели серийния ключ на две отделни места с две отделни осв.тела...но е пообъркал вързването в разпр. кутия...
Сега защо не го е направил като хората и не е пуснал кабели от разпр. кутия до всеки ключ и лампа както пише в дебелите книги, вие си знаете... Тежко му и горко на този дето в последствие ще търси някакъв евентуален проблем...
Последна промяна от velas на пон окт 01, 2012 9:32 pm, променено общо 1 път.
totio1973 - специалист
Идва майстора днес и не можа да разбере какъв е проблема като положението е следното: .Сменя майстора тогава :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
То "майсторите" като бяха в нас чертаха как би трябвало да са вързали инсталацията и е така както е нарисувал колегата moimoimoi. Какво са натворили в действителност не е ясно.
И на двете нови лампи има фаза при включен ключ. Проблема е, че при вързана лампа има фаза и на нулата на клемите. Стария ключ е двоен, а таблото също го гледаха и уж всичко било вързано както си трябва и пристегнато. Ако са вързали нулата на лампите на друг кръг не би ли трябвало и някъде другаде да имам проблем с тоците?
Сега ще чакам да идва "ел. майстора" и ще ви споделя как се развиват нещата. Мерси на всички за помоща и дано не се налага да се копае нещо пак, че ще ги взривя тея "майстори".
velas - специалист
То по принципна схема трудно ще се ориентираш. Има един култов разказ, който е спасявал не един електричар от провал. Писал го е Й.Йовков и се казва "По жицата"...
Та, давай сега и ние така, аз казвам/пиша - ти изпълняваш. Вземаш една батерийка, една крушка от фенерче, един по-дълъг кабел и почваш да прозвъняваш. Да не забравиш преди това да свалиш главния предпазител!
Някъде трябва да имаш разпределителна кутия, където се събират кабелите от таблото, ключа и лампата. Разкачаш всичко, махаш и лампите. Пътя е:
1. Фаза - главно табло -> разпределителна кутия -> ключ -> лампа.
2. Нула - главно табло -> разпределителна кутия -> лампа.

Като направиш едното, другото лесно ще тръгне.
fikata - майстор
leosat varna

Ти май си тръгнал да го учиш на занаят. Ако ставаше така нямаше съседа/доктор/ да ме вика всеки път като му изгори крушка да му я сменя.
Човекът не е попаднал на майстор за елементарна електроуслуга.Не е първия,нито ще е последния.
Ще се оправи с майстора си и след това да ти го изпрати да го ограмотиш/мастора му де/
Последна промяна от fikata на вт окт 02, 2012 5:23 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
Фика, цялото ми уважение, но твоя доктор е тъпкан с пари!!!!
Как ще викам човек да ми сменя Лампите, бе ?!!
Изключвам си предпазителя и си сменям лампата, защото не помня в какво положение е ключа и не искам тая нажежаема лама случайно да гръмне.
Имаше един хубостник на пазара, който се правеше на голям, а имаше щепсел и предпазители, но....... май, че го домързя :-D
Аз си купувах домати.Мъжагата получи едно хубаво бум като развиваше лампата, свали предпазителя и остави всички на тъмно. :-D :mrgreen:
Колко го псуваха........ :weedman:
А, аз едва се сдържах да не се захиля, като идиот.
Като си помисля колко хора ми се чудят, че вързвам фазата винаги на пъпката........
Ако фасунката беше счупена господина щеше да се здрависа с тока - най-малкото. :weedman:
Все пак, като е по-навътре е малко по-добре.
Ама това си го правех и преди да уча. Аз да не съм идиот ? :wink:
fikata - майстор
darken_nz =D>
Струва ми е,че по някой път тук във форума даваме съвети, прибързани на непознати хора.Съвети,които за нас са елементарни но не знаем какво е нивото на отсрещната страна.Ниво,като елементарни понятия от физиката и като технически сръчности.Има хора,които през живота си не са пипали клещи,отверка,фазомер/фазоуказател/ и без да го знаем това го съветваме да използва пробна лампа,веригопроверител,мултицет...
Един ти говори за маса и плюс в монофазна инсталация,друг ти говори за главен предпазител,а то било ДТЗ и т.н.
И тук в конкретния случай не е въпроса да му начертаем схема на лампа с ключ или да го караме с веригопроверител да си търси повредата в една най елементарна инсталация.Той ако ги знаеше тези неща нямаше да търси "майстор", а сам щеше да си направи инсталацията лампа с ключ.
darken_nz - специалист
И тук си прав, но, нали знаеш - щом е решил да се занимава той, то значи си е поел риска.
Аз предлагам Тани да го забоде на правилата.
А риска е токов удар, пожар, изгаряне на електроника и др.Пожарът може да дойде от хлабава връзка, или неправилно оразмерена инсталация например.Човека си ги поема тези рискове автоматично - както и ние, когато работим. :wink:
Но си мисля, че доста хора, ако питат, когато не знаят и правят точно каквото им се казва може да успеят.
Виж, не е лошо човек да се подвел, ако схване нещата - няма лошо.
Човека пита - ние отговаряме.Няма лошо, ако му помогнем. Ако преценим, че не е достатъчно компетентен за нещо - казваме му да потърси специалист.
Поне за мене е така.Иначе на мен, даже баща ми, който и той е в занаята още от малък ме учеше, ако сменям лампата - да си изключа предпазителя. :wink:
Те хората го пишат и по кутийките на лапите - е, поне на някои от моите.
Това, което казвах е, че и за смяна на лампите не можем да викаме хора.
Тези хора, ако взимаха по един-два лева - с удоволствие, но поне аз видях какво става. Пак на един доктор (каква ирония) му взеха 50лева! Как си представяш човек с минималната (в нашия град има такива колкото искаш), или на някоя пенсия да ти ги даде. Аз не съм на минималната и без сериозна причина не бих ги дал. Ти колко би взел ? Разбирам да вземе 50 лева, ама за нещо друго, а той за една лампа.
А той знаеш, ли какво ми каза ? Каза ми:''Тоя глупак ми изгуби времето, вика ме за глупости.Идиот - да не може да си смени лампата, обажда ми се и ме вика, и казва, че го бил ударил тока.'' (това за една луничка). Айде - разбирам да е улична лампа, на високо - пак е по-добре, ама за една лампа, която е на един стол разстояние ?! (поне в повечето случаи). Тая луничка не беше, дори на тавана, а на едно тяло на един плот.Да не ти казвам за колко време се сменя!Поне аз ще я стигна с един стол! И за това 50 лв. Тоя майстор се е скапал, бе!
Айде поне малко парите ни да отговарят на труда ни, става, ли ? Точно затова беше писал и Стефан - а не, за да се заяжда.Не сме богаташи!
И да не забравя - нищо лично към никого. :wink: :prost:

Тема "Лампата в хол-а не свети след преустройство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: