Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
На всички схеми топлото влиза от горе и пак от там излиза,студената също пък долу :? Да ли ако е обратно няма да е по добре :? :? :? На пример ето така:

П.С. Ох и така не ми харесва,може би някакво друго разположение на входовете.
Не може пък никой да не ползва подобна схема.

Прикачен файл

схема 3.JPG
схема 3.JPG (9.97 KиБ) Видяна 3087 пъти

Прикачен файл

схема 3.JPG
схема 3.JPG (10.49 KиБ) Видяна 3089 пъти
kuuuuuul - майстор
filmatoplo написа:
#-o :)
Eee,кажи де къде точно да се разположат входовете и да действам. :partyman:
filmatoplo - майстор
Малко късно ама -топлите горе , студените долу , ти това го знаеш . :) Имам под ръка 500 литра буфер изгодно -оригинален , ще му свърши чудесна работа на някой .
Чаро - Акълия
kuuuuuul написа:

П.С. Ох и така не ми харесва,
Чакай сега!
Дай да се разберем!
Какво търсиш ти?
Най-доброто за максимална ефективност или това дето ще ти хареса? :?: :lol:
kuuuuuul - майстор
То че топлата ще е горе ясно,ама колко горе 10-15-20см :? Това че на всички буфери е така не ми пречи да се съмнявам да ли това е най добрия вариант,за това и пуснах темата с надеждата някой да сподели мойте съмнения,ама не се намери такъв/значи са били напразни/.Буфера е малък 150л и го слагам само заради ТП за да постигна по голям дебит и да и помага в режим на размразяване.
filmatoplo - майстор
Щом е потвърдено от Валдино , значи ми вярвай .
LazarGanev - "Велик майстор"
kuuuuuul написа:
На всички схеми топлото влиза от горе и пак от там излиза,студената също пък долу :? Да ли ако е обратно няма да е по добре :? :? :?
Жоре, виж сега - нарочно винаги топлото се включва горе, за да не стане боза. Буферът трябва да се пълни и изпразва на слоест принцип - ако производството на топла вода е по-голямо излишъкът се напомпва в буфера отгоре надолу, ако консумацията е по-голяма буферът се изпомпва пак отгоре. Ако ги вържеш обратно цялата вода в буфера ще се омеси и ще е с еднаква температура.
filmatoplo - майстор
Има и такъв вариант при който -буфера е само удебелена тръба , поставя се на топлата тръба излизаща от термопомпата , преди да иде към консуматорите , естествено буфера е малък , или толкова литра колкото да стигне през времето на дефрос . :? колко е ефективно сега не мога да кажа , питайте Денучи - той най добре знае :wink: .
kuuuuuul - майстор
Буфера вече е готов,добавих му 3 стуцера на 1ц,един на 1и1/2 за нагревател и две тръбички за датчици.Благодарности на Денучи от който го взех. :partyman:

Прикачен файл

103_0269.JPG
103_0269.JPG (53.56 KиБ) Видяна 2910 пъти

Тема "Свързване на буфер към котел и ТП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: