Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
Надявай се да не видиш. Че знайш ли колко залепнали АП съм виждал. И то най често след късо.
MamaMy - майстор
Тя висока температура се постига с много по-малък ток от тока на късо.
Ако късото е с вода през напукана изолация АП-то няма да реагира.
nikivd - специалист
Започнах да се колебая дали да си ида на село утре :shock: Там къщата е плетарка и инсталацията е на поне 35-40 години. Кабелите са тънки и са ковани на гредите. Абе като на половината къщи в Бг. :?
MamaMy - майстор
Ти ако искаш си пусни ток и по бенгалски огньове. Тя обмазката сигурно е изолатор :-D .Няма начин по форумите да даваме съвети за самоубийства.
Ако искаш да се хвърлиш от мост, нито аз нито никой може да те спре. Ако обаче има опасност да паднеш, ние трябва да те предпазим.
Тани - модератор
Лично мен ще ме е страх! Първото нещо което направих, като си купих къщата беше, да сменя ВСИЧКИ кабели. А къщата е зидана с тухли четворки и половината гофрета дори бяха полиетиленови (или там какъвто е материала на гофретата, които се продават и в момента по магазините) Най-вероятната причина за пожар не е запалването на самия кабел , а евентуалното искрене от нарушена изолация между кабелите или в зоната на лоша връзка. Лично аз съм виждал само единични случаи на "изгорял" кабел, а в същото време съм виждал стотици нагорели повърхности от слаб контакт. Предполагам всеки е виждал нагорял щепсел или контакт, дори без да му се е налагало да отваря уреди, табла или разклонителни кутии! Та ако това се случи някъде по дървените греди в следствие на теч и/или оголени от гризачи кабели , то пожара ти е почти гарантиран. Да , вероятността това да се случи не е много голяма, но не е и малка за да я пренебрегнем! Аз имам такъв случай в семейството - загинаха баба с двете си внучета - бабата беше отишла в Щатите на гости само за месец. Както са си спяли следобеден сън , така и не са се събудили - били са задушени от пушека, предизвикан от електрически кабел, като дори пожар в стаята в която са било не е имало !
http://novinar.bg/news/dve-balgarcheta- ... yOzY=.html
Тук малко са пооцветили нещата - смятай колко е бил голям пожара , за да тръгне Стиви да го гаси с пожарогасителя от колата! Статията е написана преди да се знаят причините. После е установено , че тримата просто са починали в съня си!

Тогава се заклех, че ще направя всичко възможно да не допускам повтаряне на тази случка, доколкото зависи от мен! Причината да разказвам тази случка и да си причинявам това , е точно опита ми да предпазя тебе и семейството ти от подобни случки! Тази сутрин, докато се прибирах от София (отговора ми е в 2 Окт 2012 4:14:35), спрях на Лукойл в Пирдоп и отговорих на личното ти съобщение с молба да ти изтрия профила: " Ако не ти харесва нашия форум - просто спри да влизаш в него! В този ранен час и от телефона не си направих труда да видя каква е причината за решението ти.Сега се моля да влезеш и да прочетеш поста ми и да му обърнеш необходимото внимание!Никой от по-горе писалите не те е обидил с нищо, а са ти мислили доброто - за тебе и за семейството ти! Моля те , направи го и ти!

ПП Повярвай ми няма застраховка , от чието обезщетение да си доволен след смъртта на близък, все пак застрахователите дават единствено пари, а те не са всичко!!!
nikivd - специалист
Понеже имам два профила и за това съм те помолил да изтриеш единия.(Писах ти на лични) Причината не е никаква друга. Относно инсталацията, направих я с два отделни проводника в два отделни пвц гофрирани маркуча на разтояние около 50 см. един от друг. Така късо съединение между двата проводника е невъзможно. Проводниците са 6мм2. Остава да ми кажете какъв предпазител да сложа за главан. И още нещо, за бойлер 3кв. предпазител 16А ще свърши ли работа или ще е малък?
vk - специалист
16 А предпазител може да стане, но ще има малък аванс 3000w /220 volt = 13.63 Амп.. Сложи 20 А или 25 А. А за общ предпазител към този гараж сложи 40А (а може и 50 А, доколкото имаш дебелина на кабела 6 кв.мм). Все пак прецени какво ще включваш (сумарно)
Virtuozo - специалист
nikivd Малко встрани от темата обаче да знаеш от мене,че предпазителя какъвто и да било по ампераж няма да те спаси от евентоален пожар.Това го пиша понеже видях,че много разчиташ че с правилен предпазител няма как да се подпали кабела.
Там където работя аз използваме кабели 1, 1.5 и 2.5 мм2 и ги защитаваме само и единствено със стъклени радиопредпазители обикновено 3.15 А :idea: Просто такива са ни товарите обаче няма да ти казвам за какви опожарени участъци от кабела става дума! Понеже кабела не се пали само от претоварване а може да се подпали от поне още 10 причини в следствие на което защитения кабел със стъклено бушонче на което едва се вижда косъма играещо роля на проводник се подпалва и един участък от около 5-6 сантиметра изглежда така,че все едно са го горили братя роми за да му вадят бакъра! Такива повреди съм виждал десетки за да не кажа стотици с предпазител 3.15 А
Иначе твоя кабел 4Х2.5 щеше да ти свърши работа както го бе замислил,но задължително както ти каза човека в обезопасително гофре иначе рано или късно имаше опасност да останеш без покрив.
И още един съвет не слагай към гаража предпазител 16А [-X в гаражите освен,че се прибират коли бръмкат електрожени и електродвигатели тъй че лепни поне 25А !
Тани - модератор
Не го плаши човека!Смятам , че ако го е разделил както го е написан - на всеки кабел да е окъсил двете жила и единия кабел да е за нулата в отделно гофре, а другия за фазата пак в отделно гофре , то шанса да падне самолет и да му опожари покрива ще е по-голям :lol:
kam34 - специалист
Имай предвид че като го вкараш в гофрата му намаляш охлаждането и съответно допустимия ток намалява за спрявка . Например за твоя случай 2х2х2.5 на открито ще издържи около 50А а в тръба 40А. Което трябва да го имаш предвид при поставянето на предпазител в началото на кабела. А голяма е вероятноста кабела да не е 4х2.5 а например по стария вариант 3х2.5+1.5 тогава сумарното ти минимално сечение на едната двойка става 4кв и отиваш на предпазител 32А.
Тани написа:
Не го плаши човека!Смятам , че ако го е разделил както го е написан - на всеки кабел да е окъсил двете жила и единия кабел да е за нулата в отделно гофре, а другия за фазата пак в отделно гофре , то шанса да падне самолет и да му опожари покрива ще е по-голям :lol:

:? Най добе ще е наистина да пусне две парчета едното цялото нула, другото цялото фаза иначе не виждам как един кабел ще вкара в две гофри.

Тема "кабел за захранване на ел. табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: