Всички въпроси за вилата.
Здравейте ! Върти ми се една идея в главата,но нито съм виждал,нито съм чувал за подобно нещо. Та реших да питам и аз специалистите. Идеята ми е , да сложа едно котелче на дърва да речем 25-30 KW,вързано към 2 боилера със серпентини по 150 л и помпа за парно ,която ще циркулира постоианно водата от басейна през боилерите за затоплиане. Става въпрос за 60 м3 басейн. Никога несъм се занимавал с подобни неща,но според мен би триабвало да има по-голям ефект от разните му соларни системи за затопляне, какво мислите :)
hidrazin - майстор
Аз пък съм го виждал в действие точно с 25kW, само че нагревател. За твоя басейн за да му дигне температурата
с 5 градуса, теоретично му е необходимо 14 часа да го тъпчеш непрекъснато с 25kW. Но теорията не е като практиката
и реално ще трябва котлето на бичи нон-стоп денонощие, че и отгоре за тия 5 градуса. Ако те устройва - става.
Определено е по-добро от соларните панели за затопляне на вода. И не знам защо ще го прекарваш през бойлери.
Ако си мислиш и да отопляваш къщата и басейна едновременно с тия мизерни 25kW няма да стане. Направи си котела
само за басейна с директно отопление, без буферни съдове.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък съм го правил с 22кВт газов котел и кожухотръбен топлообменник, ама и с бойлерите ще стане
hidrazin - майстор
Става, стига да имаш технологично време да чакаш и термоизолацията на басейна да е добра.
При моите наблюдения - басейн 25 кубика, нагревател електролизен 25kW, топлообменник пластинчат и то голям,
тръбен път под 10 метра, фибран по стените на басейна и покривало от поликрбонат.
Теоретично трябваше да му вдигне температурата с 5 градуса за 6 часа. Реално за три часа я вдигна с малко
повече от градус.
Аз лично май ще се насоча към джакузи с вградена печка на твърдо гориво.
Готино е, икономично(почти), водата може да я сменяш при всяко ползване и няма гадна химия.
torbalan - Дървен философ
Първо басейна трябва да е добре изолиран...
Второ - не знам как ги смятате тия часове, ама имам чуството, че не отчитате загубите към околната среда...
И трето - за какво са тези бойлери? С пластинчати топлообменници според мен ще е по-лесно и по-евтино....

На практика има ли проблем водата от басейна да се върти директно през котела, като преди това се прекара през един механичен филтър?

Всъщност, ако го правя аз - бих сложил термопомпа, а не котел на твърдо гориво :)
Не че е проблем да си взема термопомпа,но въобщете не ми вдъхват доверие тези неща,както и соларните отоплители. Котелчето си е изпитана работа. Неизкам да прекарвам водата директно през него, защото ме е страх по вътрешността на котека да не се натрупат някакви наслоявания от химията във водата, а не механични. Сега разгледах и различни видове топлообменници. Небях чувал преди за тях,затова писах за бойлери , но точно такова нещо ми трябва. :)
hidrazin - майстор
Часовете се смятат лесно.
А=c*m*(t2-t1) това в kWh
с е коефициент от таблици - за водата е 0,00116
m е масата на веществото в килограми - за водата естествено може спокойно да го вземем в литри
t2-t1 е разликата между началната и крайната температура
Та за басейн от 60 кубика излиза следната сметка, ако искаме да му вдигнем температурата с 5 градуса:
А=0,00116 х 60000 х 5 = 348kWh
Ако отоплителя отдава 25kW то 348/25=13,92 часа.
Това е в идеалния и чисто теоретичен случай. Реално загубите са големи. Имаме загуби от стените и дъното, също така
и от водното огледало. Ако басейна е с изолирано дъно и стени, но е бетонен с плочки трябва да прибавим и
необходимата енергия за затопляне на цялата маса на басейна плюс загубите от огледалото. Аз лично май никога не съм
виждал басейн с термоизолация на дъното и много рядко на стените. Та тези 14 часа спокойно нарастват до към 1-2
денонощия при постоянно подаване на тия 25kW.
Та така ги смятаме тия часове.
Относно отлаганията от химията - няма такива. По-скоро трябва да се притесняваш от механични, ако използваш
пластинчат топлообменник. Но пък нали хората са измислили филтрите за тая работа.
чудя се защо се казва "теоретичен" вместо "непълен", "неправилен", "неверен", "погрешен" и т.н.

Дори на теория има загуби, така че те би трябвало да бъдат отчетени...

По-долу си описал тези загуби и ако ги сметнеш - ще се получи някакъв математически модел, който ще е теоретичен и ще дава някаква приблизителна оценка на необходимата за стопляне и поддържане на температурата в басейна мощност...
vivagogo написа:
Не че е проблем да си взема термопомпа,но въобщете не ми вдъхват доверие тези неща...
Средното ми образование е огняр (оператор на машини и съоръжения в енергийната промишленост), и за себе си едно нещо съм сигурен - докато мога да си позволя ще се грея на всичко друго, но не и на твърдо гориво :)
Ако термопомпата е грамотно изпълнена - вярвай ми не е по-малко надеждна от котел на твърдо гориво...
kabel96 - специалист
Много бих изкал да видя котела след година работа с "химията" на басейна.Почти всички нови и хубави топлообменници за басейни са титаниеви.Хлора не прощава да знаете- личен опит.
А какви тръби би трябвало да се ползват при това положение?

Тема "Отопление на басйн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: