• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Стефан - майстор
Не знам дали е за тук темата :? Отнася се само за абонати на централно парно от Топлофикация и топлинно счетоводство. Но това не пречи всеки да си каже мнението.

Въпроса е, как да се направи така, че при изправен топломер да има нормално парно, а самия топломер да отчита два пъти по-малко? Възможно ли е това? И ако е възможно, КАК да се реализира?
CARRION - специалист
Абе не съм много вещ в нещата но съм чувал какви ли не манипулации на тиа гадове (Всички ядове идват от гадове)
първо трябва да споменеш с кои топломери си (по е дин на радиатор или един централен)
- всичко води до две неща - нагряване и охлаждане
-ценралните се нагряваха с накрайник за поялник (200-300W) но само датчика на изхода
-а, при единичните целта е да се изолира датчика от радиатора без да се сваля самия той. Най добре си намери единстар датчик, виж му карантиите вътре разбери как можеш да стигнеш до "джиджавкат" въдтре дето мери (t) без да оставяш много следи.
:? :? :?
След като успееш похвали се но умерено, че да не те "гяпят"
Стефан - майстор
В моя апартамент от 4 радиатора съм оставил в работа само два, поради това, че съм санирал. На тия два радиатора има по един топломер. Не смятам да правя нищо по тях. Те и без това се включват доста рядко.
Целта ми беше да дебатираме разните варианти за икономичност.
emil_v r - майстор
Бе , дай разберете се какво е топломер , кво е разпределител . Ако ще се краде от съседът - ... др тема . Ако говорите за оптимизация на целата инсталация - др. тема . Икономичен режим само на абонатната ...др. тема .
gjordanov - специалист
Понеже и на мен ми е интересна темата - имам една идея, за която специалистите тук може да кажат става или не.

Когато радиаторът топли - тоест, когато през него минава горещата вода, на изхода тръбата е също доста топла.
Това означава че постъпилата топлоенергия не се е оползотворила оптимално - било поради по-малък брой ребра или поради по-малко топлоотдаване на глидерите (причини за това трябва да има доста - от необезвъздушен радиатор до неправилно боядисан чугунен или панелен и какво ли още не).

Как биха се променили ефикасността на топлоотдаването, бързината на затопляне на помещението и показанията на топломера, ако радиаторът се "обдухва" с няколко вентилатора - например 3-5 броя по 8 - 10 см (от тези за компютърни кутии)

Това естествено не е откриване на топлата вода - тук (http://www.totaltherm.com/?go=products& ... egoryId=34 ) има подобни аксесоари. Мисля, че Топлофикация и топл. счетоводители нямат сметка от такива неща, затова подобни уреди и тяхното разпространение вероятно биха били нежелани от тяхна страна.

И ако това обдухване е на ребрата преди топломера тогава вероятно показанията му ще са по-малки, но това вероятно ще се провери емпирично.

Прикачен файл

JAGA.jpg
JAGA.jpg (35.99 KиБ) Видяна 8899 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Вижте сега - с тези приспособления лъжем съседите, а не топлофикация или фирмите за топлинно счетоводство. С тези топломери се разпределят сумите между съкооператорите, те не влияят на сумата, която топлофикация взема от тази абонатна станция - това трябва да е ясно на всеки.
Стефан - майстор
Лазаре, абсолютно съгласен съм с тебе. Ама не съвсем. Ще започна от там, че е несправедливо разпределено ползването на енергия на база лично потребление, и общи загуби.
За личните консуматори, като мен например, е неизгодно да има общ топломер в абонатната станция. Защото аз съм санирал жилището си, ползвал съм някаква енергия, но от общите загуби ми се натрупва трикратно да плащам. Това за мен не е нормално!

Ако държавата ни е нормална, няма да има общи топломери/като в соцвремето/. Ако аз имам нужда от топлинна енергия, газ - то нека тези доставчици да ми сложат уред пред самото жилище/така, както ми е електромера, или газомера в Германия/.
За мен това с топлинното счетоводство е топлинна мафия и кърлежи!
Харалампи - специалист
Сто процента съм съгласен със Стефан. Смешното е че съм съгласен и с Лазае Ганчев. Точно заради такива кражби от комшиите съм се отказал от парното и се топля на климатрици. Е при нас в Бургас става и му връзваме сметката, ама в останалата част на страната не може.

Още нещо на отговора че трябва да плащам за ползвана топлоенергия защото дори и да не искам ползвам топлина от съседите веднага възразявам че при мен е по-топло отколкото пеи съседите.

А за вентилаторите гласувам с две ръце. според мен трябва да се монтират от долу на радиатора, за да подпомагат естествената конвекция в стаята, а не да и пречат. Даже съм виждал нещо подобно само че не с няколко вентилатора, а с един и въздушен колектор който рзпределя въздуха м/у глидерите.
velsi - Почетен майстор
Не ми стана ясно кое става в Бургас, а другаде не става? Би ли пояснил. :?
emil_v r - майстор
Не съм съгласен със Стефан и Хараламби , пък с Лазар Ганев -хептем ! Не съм съгласен и със себе си. Не съм съгл. да се краде по такъв мъчителен начин от комшията . По добре да му разбия апартамента ,и да му открадна целата аудиовизуална техника. Единствено възможна оптимизация е вкарване на абонатната в опт. режим . В топлофикация на 100 човека има един който ще Ви обЕсни . Накратко - общият топломер се вкарва в режим на мерене на моментен разход (кВт/ч) - примерно около 15-20 кВч . Търсиш крана точно преди топломера. Затвараш крана до дупка :) , разхода пада на О . Развиваш бавно . Много бавно , като в американски филм с бомба . Праиш разходът на 15кВч ,и отиваш да друснеш некоя ракия , като се услушваш кога най -отдалеченият съкооператор ще изреве че му е студено след -1-2 дена. Щом изреве ,тайно повтаряш процедурата и дигаш м.мощност с по 5-10 кВ ат , докато всички нормално ,но и минимално :-D са задоволени . Това се прави тайно ,в суперсекретност , понеже само ако те видят че бараш по абонатната -- край! Ти ще бъдеш виновен за високите цени , сметки и за глобалното охлаждане .Сигурен съм че сега в главите Ви е пълен смут,и нищо не сте разбрали , и никога нема да успеете да завършите гореуписаната процедура. Поне може да минете из мазите и коридорите и гаражите и да напипате всички топли тръби . само те се изолират с тия като дунапрен изолации и ал. фолио отгоре . Връщащите тр. няма смисъл да се изолират естествено. Предполагам че самата абонатна е прилежно изолирана , прозорецът и затворен ,и желязната и врата с вата от вътре.
  • 1
  • 2

Тема "Тема за топлинно счетоводство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: