Много интересна и все по-често дискутирана тема.
parketmilanov
- специалист
492 мнения в "Всичко свързано с паркет"
parketmilanov
- специалист
най-лесно си купи от някъде дюшеме .лепиш го с хубаво лепило /двукомпонентно полиуретаново/за цимента /преди това може и един грунд за по-добра адхезия.
след това си вземи един ексцентрик шлайф може и от типа обади се на приятел ,фугираш ако има нужда и след това 3 или 4 ръце лак и имаш стълбище от дърво.
ако взимаш талпи трябва да имаш предвид че трябва да са поне калибрирани и да са достатъчно сухи за да не се изметнат в последствие или да отворят огромни фуги .
поздрави и успех в начинанието ако имаш въпроси питай ще помагаме
след това си вземи един ексцентрик шлайф може и от типа обади се на приятел ,фугираш ако има нужда и след това 3 или 4 ръце лак и имаш стълбище от дърво.
ако взимаш талпи трябва да имаш предвид че трябва да са поне калибрирани и да са достатъчно сухи за да не се изметнат в последствие или да отворят огромни фуги .
поздрави и успех в начинанието ако имаш въпроси питай ще помагаме

colyo
- специалист
Много благодаря за бързия отговор. Обожавам дървото като материал, но както каза ужасно трудно се намира нов сух материал. Онзи ден ми се наложи да купя 7 дъски за да довърша дюшемето на тавана и само дето не капеха от влага. Чакам един приятел да ми даде резултат за стари дъбови талпи ползвани на строеж и смятах от тях да си избера по-запазени, след което да ги шлайфам и да ги разкроя. Честно казано не съм проверявал по магазините за паркет какво се предлага и на каква цена. Повече ме интересува дали съществуват по-големи "заготовки", за да няма много снадки. Жена ми е в състояние да надигне и най-импрегнирания паркет за година-две с нейната мания за чистота и удряне на стирка по 5 пъти на ден:)))
parketmilanov
- специалист
в бургас има 2 фабрики за паркет и поне още няколко цеха за сух дървен материал, а относно стар материал ,гледай когато се разрушава някоя стара къща и се спазари с собственика за гредите и дюшемето/ако вземеш такова задължително третирай против дървояди/понякога има много хубави неща от такива разпродажби .един приятел си купи 10 ина кубика стари дъбови греди и талпи и си направи старинни мебели .няма рязане и шлайфане обаче става много красиво така нареченото Винтиж!!!!:)
поздрави и весели празници !
ПС-едно красиво орехче направено напоследък.скоро ще го кача и като снимка
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
поздрави и весели празници !
ПС-едно красиво орехче направено напоследък.скоро ще го кача и като снимка

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
parketmilanov
- специалист
Едно ново проектче по което правим мостра....
камък и дърво -успешна симбиоза...
ще се радвам на мения
поздрави и успешна седмица:)
камък и дърво -успешна симбиоза...
ще се радвам на мения

parketmilanov
- специалист
colyo написа:Ще ми се да го видя готово с червеникав лакс тъмнокафяво черно е финиша , ще го постна след малко ....))
kandidat_maistor
- напреднал
Здравейте, досега бях само читател на този полезен форум, но реших да се регистрирам за да се допитам до колективния разум. Имам една стая с доста стар теракот, който се е позахабил, а и никога не съм го харесвал. От доста време обмислям идеята да наредя върху него ламинат. Варианта с разкъртване на теракота и полагане начисто за момента не мога да го приложа, ако кажете че не е подходящо да редя отгоре, по-скоро ще се откажа от идеята. Та стигам до нещата които не са ми ясни и ме притесняват.
1. Нивото на стаята със сигурност ще се вдигне с около 1,5 см спрямо коридора. Знам че има лайсни, които го компенсират, питането ми е доколко е приемливо. Вратата се отваря навътре към стаята и си го представям, че лайсната ще е от външният край на вратата. Преходът ще е отново към теракот.
2. Подложката която се слага между ламината и теракота искам да е шумоизолираща. Видях няколко варианта на нашия пазар: Kronotherm, Floorkomfort, Velaphone, Sylwood. Дебелината на подложките варира между 3 и 5 мм, Кронотерм е от дървесни частици, Флоркомфорта си е XPS, последните две са нещо подобно на гума/каучук/битум на лента. По документи всички покриват ISO 140-8 по отношение на ударен шум (на теория свалят 20 дб, което е много според мен), като се различават по абсорбирането на въздушен шум. XPS на мен ми звучи като най-неподходящ. Силуд ме привлече с това, че е 3 мм дебел, т.е. ще качи най-малко нивото, но е прекалено скъп 20 лв/м2. Много малко намерих написано за която и да е от подложките, различно от маркетинговите брошури. Какво мога да очаквам от тях, ползва ли ги някои? Блока е панелен и очевидно не е мислено за шумоизолация като е поставян теракота, дори при нормално ходене на по-тежък човек кънти. Въобще добра идея ли е от тази гледна точка поставянето на ламинат върху теракот, да не би да направя едно прекрасно ехо? Прочетох за решенията на Кнауф и Рокуол в тези насоки, но няма бюджет и нерви за да махам теракота и да полагам цялостни решения били те сухи или мокри.
3. Харесах си някои видове ламинат, установих че искам да е от този с текстурата, а не гладък. Бих желал да съм в златната среда но ми е трудно да установя къде е тя. Насочил съм се към 8 мм, клас АС4 цените са от малко под 20 до 30 лева. Има ли някакъв недостатък голямата плочка (освен цената)? Та тук също бих се възползвал от препоръка, както за марката така и за препоръчителни качества, скосени ръбове, системи за захващане и т.н. Също и съвет за магазини, ако не е разрешено във форума може и на лични. Ценовият мащаб е до 25-30 лева (ако може надолу би било плюс), предполагам че тези по 50 и нагоре са много хубави, но там вече не мога да отида.
4. Някои въпроси по монтажа, винаги предпочитам като мога да направя нещо сам да не викам майстори, но досега ламинат не съм слагал. Подложка още по-малко. След като ще сложа шумоизолираща подложка смятам че полиетиленова не е нужна. Възможно ли е да започна реденето от единия край на стаята и като докарам до средата да преместя мебели върху половинесто подредения паркет. Предполагам че не е най-добрата идея, но ще ме улесни много, няма да тътря ужасяващо тежки неща и ще извадя всичко от мебелите. Виждам че на някои от местата се препоръчва импрегниране на ръбовете с гел независимо от модела, други казват че не е нужно, къде е истината? Как следва да монтирам лайсната за да не играе ролята на шумов мост и с какво да обкантя стаята на нивото на ламината, четох за антивибрационна лента, но не виждам такова нещо.
Остава винаги и варианта да извикам един майстор, а да не се уча вкъщи.
Благодаря предварително за полезните съвети.
1. Нивото на стаята със сигурност ще се вдигне с около 1,5 см спрямо коридора. Знам че има лайсни, които го компенсират, питането ми е доколко е приемливо. Вратата се отваря навътре към стаята и си го представям, че лайсната ще е от външният край на вратата. Преходът ще е отново към теракот.
2. Подложката която се слага между ламината и теракота искам да е шумоизолираща. Видях няколко варианта на нашия пазар: Kronotherm, Floorkomfort, Velaphone, Sylwood. Дебелината на подложките варира между 3 и 5 мм, Кронотерм е от дървесни частици, Флоркомфорта си е XPS, последните две са нещо подобно на гума/каучук/битум на лента. По документи всички покриват ISO 140-8 по отношение на ударен шум (на теория свалят 20 дб, което е много според мен), като се различават по абсорбирането на въздушен шум. XPS на мен ми звучи като най-неподходящ. Силуд ме привлече с това, че е 3 мм дебел, т.е. ще качи най-малко нивото, но е прекалено скъп 20 лв/м2. Много малко намерих написано за която и да е от подложките, различно от маркетинговите брошури. Какво мога да очаквам от тях, ползва ли ги някои? Блока е панелен и очевидно не е мислено за шумоизолация като е поставян теракота, дори при нормално ходене на по-тежък човек кънти. Въобще добра идея ли е от тази гледна точка поставянето на ламинат върху теракот, да не би да направя едно прекрасно ехо? Прочетох за решенията на Кнауф и Рокуол в тези насоки, но няма бюджет и нерви за да махам теракота и да полагам цялостни решения били те сухи или мокри.
3. Харесах си някои видове ламинат, установих че искам да е от този с текстурата, а не гладък. Бих желал да съм в златната среда но ми е трудно да установя къде е тя. Насочил съм се към 8 мм, клас АС4 цените са от малко под 20 до 30 лева. Има ли някакъв недостатък голямата плочка (освен цената)? Та тук също бих се възползвал от препоръка, както за марката така и за препоръчителни качества, скосени ръбове, системи за захващане и т.н. Също и съвет за магазини, ако не е разрешено във форума може и на лични. Ценовият мащаб е до 25-30 лева (ако може надолу би било плюс), предполагам че тези по 50 и нагоре са много хубави, но там вече не мога да отида.
4. Някои въпроси по монтажа, винаги предпочитам като мога да направя нещо сам да не викам майстори, но досега ламинат не съм слагал. Подложка още по-малко. След като ще сложа шумоизолираща подложка смятам че полиетиленова не е нужна. Възможно ли е да започна реденето от единия край на стаята и като докарам до средата да преместя мебели върху половинесто подредения паркет. Предполагам че не е най-добрата идея, но ще ме улесни много, няма да тътря ужасяващо тежки неща и ще извадя всичко от мебелите. Виждам че на някои от местата се препоръчва импрегниране на ръбовете с гел независимо от модела, други казват че не е нужно, къде е истината? Как следва да монтирам лайсната за да не играе ролята на шумов мост и с какво да обкантя стаята на нивото на ламината, четох за антивибрационна лента, но не виждам такова нещо.
Остава винаги и варианта да извикам един майстор, а да не се уча вкъщи.
Благодаря предварително за полезните съвети.
colyo
- специалист
Може би няма да ти дам най-професионалния съвет, но съм понатрупал малко опит (около декар ламинат).
1. Онтосно шумоизолацията на панелен апартамент-без да шумоизолираш стените и тавана е безпредметно да се хвърляш на скъпи подложки.
2. Относно повърхността върху, която ще полагаш - намери един голям мастар и провери колко е равна. Ако имаш разлика повече от 2-3 мм - ще мърда при стъпване и ще те изнервя.
3. Относно полагането без да изнесеш мебелите - става, но ще се пребиеш от пренасяне и има опасност да разместиш ламината и после може да ти отзява под первазите. Ако има къде да ги изнесеш за 2-3 часа - изнеси ги, нареди си го и си сложи первазите и чак тогава ги внеси обратно.
4. Лайсната ще ти прикрие края на ламината, но при 1,5 см праг ще се спъвате. Помисли за вариант да наредиш и коридора, за да няма праг.
1. Онтосно шумоизолацията на панелен апартамент-без да шумоизолираш стените и тавана е безпредметно да се хвърляш на скъпи подложки.
2. Относно повърхността върху, която ще полагаш - намери един голям мастар и провери колко е равна. Ако имаш разлика повече от 2-3 мм - ще мърда при стъпване и ще те изнервя.
3. Относно полагането без да изнесеш мебелите - става, но ще се пребиеш от пренасяне и има опасност да разместиш ламината и после може да ти отзява под первазите. Ако има къде да ги изнесеш за 2-3 часа - изнеси ги, нареди си го и си сложи первазите и чак тогава ги внеси обратно.
4. Лайсната ще ти прикрие края на ламината, но при 1,5 см праг ще се спъвате. Помисли за вариант да наредиш и коридора, за да няма праг.
Тема "Всичко свързано с паркет" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература