Напишете въпрос свързан със санирането.
gechev - специалист
Уважаеми съфорумници, помогнете не мога да намеря никъде строителни норми за термоизолация на фасадни стени. Питах много проектанти но всички ми показват норматив от 1985 издаден от министерството по който и сега се работи и се правят оферти. Парадоксът обаче е в това че тогава не са се монтирали термоизолации на фасадни стени и такъв норматив не съществува. Издават се нови строителни норми, но когато запитах издателството по каква законна база се отпечатват нормативите за термоизолация на фасади ми отговориха че ги отпечатват на база на техни експерти. Това значи че всяко издателство може да издава свой норматив. Утре ще започнат санирането и ако някъде нещата опират до съд кой как ще доказва правота. Помогнете има ли някое законче или нормативче по този въпрос.
Последна промяна от gechev на нед окт 07, 2012 6:02 pm, променено общо 1 път.
gechev - специалист
Цилков, благодаря но това е" наредба 7" и никъде няма разходни норми или " фирата" при термоизолация на фасадна стена.
VLADO66 - майстор
Разходните норми за стиропора,мрежата и мазилката са ясни.Лепилото/шпакловката зависи от начина на полагане и неравността на стените-ориентировъчни количесва на м2 ги има на торбите.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Цилков, благодаря но това е" наредба 7" и никъде няма разходни норми или " фирата" при термоизолация на фасадна стена.
Дори не предположих ,че очакваш такова нещо в нормативната уредба :rolleyes:.В съда важат Закони и Наредби и тяхната цел е да защитават публичните интереси.Частните ти интереси можеш да ги защитиш с договор.В самия договор като "лост" можеш да ползваш някоя норма ама както си забелязал сам практическия смисъл е малък. Обикновенно при големите обекти хората се опират на БСД-EN защото те са практически заместник на "едновремешните норми" и имат юридическа стойност ,ама за съжаление те си струват кинти :sad:
gechev - специалист
Вчера бях в УАСГ в "Център за научни ......" Там сертифицираме нашите продукти и имат всички БДС-EN. Откликнаха на молбата ми и търсихме 1час, но нищо.Накрая влезе един млад преподавател и той ни открехна по темата.Преди 3 години екип от четири човека решили да направят осъвременяване на разходните норми но били спряни от ръководството, защото така не се печелило нищо. Файдата за университета била в назначаването на експерти по възникнали съдебни дела, а такива имало доста. Та според тези експерти имало голяма разлика във фирата в зависимост от архитектурата на фасадата и тя варирала от 10% до 30%.Така че преставам да търся и благодаря на всички откликнали.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Преди 3 години екип от четири човека решили да направят осъвременяване на разходните норми но били спряни от ръководството, защото така не се печелило нищо. Файдата за университета била в назначаването на експерти по възникнали съдебни дела, а такива имало доста.
Във ВИАС понеже масово не стават за "чеп за грозде"(не че няма и читави хора ,ама отделни индивиди не правят институция) и живеят и преживяват от клюки и интриги.Яко ги гони "световната конспирация" :lol: .То е вярно че голяма част от професорите това им е единствения начин за препитание да си "пъчат титлата в съда" като "зловещи лица" ,ама УАСГ от тези хонорари нищо не вижда ,че чак и да спира някой.
Причината според мен е много по прозаична.Да направиш норми с юридическа тежест е доста сериозен труд и няма кой да го възложи (разбирай заплати).

Това в сферата на лиричното отклонение.Ако целта ти е да разбереш фирата без да гадаеш само с "монтажен план" - това важи за всички фасадни системи и облицовки.
schuldiner - майстор
То тъкмо ми стана интересно... Ти от коя страна си - възложител или изпълнител? Определено има практика фирата да се смята на око, както казва младият преподавател, но си има и стандартни решения за различните интереси.
gechev - специалист
Цилков, не само УАСГ, всички държавни университети си имат фирми които имат право на търговска дейност. Обикновенно делбата е фифти фифти, а фирмата регистрира около 10% печалба останалите 40% се раздават на преподавателите под форма на хонорари. Университета е държавна собственост и преподавателския състав получава държавни заплати и за да няма конфликт на интереси се основават тези фирми, а университета си лапа чисти 50% законни кинти. От една съдебна експертиза или възложена от държавата такава която примерно е на стойност 100 000 лв 50% са си далавера за университета и за фирмата 10%, защото тя само оформя нещата документално и за праподавателя, който в извън работно време заработва 40%. Затова и създаването на повече нормативни документи не са в интерес на университетите. За сега поне това е моята информация. Процентът на фирата ми трябваше от чистото любопитство колко кубика стиропор ще бъде заровен в българската земя при санирането за една година и за сега изчислявам /дано да греша/- 45290 кубика.

Тема "строителни норми термоизолации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: