Здравейте, имам проблем с един панелен волтметър поставен на импулсен изправител. Не ми се пише много, а и е досадно четенето, затова прилагам схема на свързване.

alyrbmlpe.JPG (25.95 KиБ) Видяна 3376 пъти
Проблема е, че когато го пусна на минималното напрежение на изправителя си отчита нормално, но когато увелича напрежението започват да играят цифрите доста дразнещо и не може да се види какво е истинското показание. Например при 15.50V започва да показва 13, 14, 15 и какви ли не други разновидности които се сменят постоянно. Делителя е правен с карбонови резистори и тример тъй като в цял Бургас не намерих резистори с метален филм на половин ват с 1% отклонение както пише че трябва да са. Възможно ли е да е заради смущения в измерваното напрежение? Слагам мултицет работещ, точен и напрежението не мърда, а на панелния си играе както си иска. Това е втори панелен който прави този проблем.
Диодите са за смъкване на напрежението тъй като пише, че трябва да е от 9-11V. 12ми се видя много и го смъкнах с диоди до 10.5V. Кондензатора е за филтър тъй като използвам импулсен адаптер за захранването му и уж да изчистя смущенията ако има такива. Ефект няма. Слагах и голям кондензатор на измерваното напрежение, но пак няма ефект.
Сега го опитах на другия изправител (който е с ламелен трансформатор) и там си работи перфектно. От смущенията на импулсния тр-р трябва да е. Как да го оправя?
Прикачен файл:
alyrbmlpe.JPG (25.95 KиБ) Видяна 3376 пъти
Диодите са за смъкване на напрежението тъй като пише, че трябва да е от 9-11V. 12ми се видя много и го смъкнах с диоди до 10.5V. Кондензатора е за филтър тъй като използвам импулсен адаптер за захранването му и уж да изчистя смущенията ако има такива. Ефект няма. Слагах и голям кондензатор на измерваното напрежение, но пак няма ефект.
Сега го опитах на другия изправител (който е с ламелен трансформатор) и там си работи перфектно. От смущенията на импулсния тр-р трябва да е. Как да го оправя?