Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Здравейте, имам проблем с един панелен волтметър поставен на импулсен изправител. Не ми се пише много, а и е досадно четенето, затова прилагам схема на свързване.
Прикачен файл:
alyrbmlpe.JPG
alyrbmlpe.JPG (25.95 KиБ) Видяна 3376 пъти
Проблема е, че когато го пусна на минималното напрежение на изправителя си отчита нормално, но когато увелича напрежението започват да играят цифрите доста дразнещо и не може да се види какво е истинското показание. Например при 15.50V започва да показва 13, 14, 15 и какви ли не други разновидности които се сменят постоянно. Делителя е правен с карбонови резистори и тример тъй като в цял Бургас не намерих резистори с метален филм на половин ват с 1% отклонение както пише че трябва да са. Възможно ли е да е заради смущения в измерваното напрежение? Слагам мултицет работещ, точен и напрежението не мърда, а на панелния си играе както си иска. Това е втори панелен който прави този проблем.
Диодите са за смъкване на напрежението тъй като пише, че трябва да е от 9-11V. 12ми се видя много и го смъкнах с диоди до 10.5V. Кондензатора е за филтър тъй като използвам импулсен адаптер за захранването му и уж да изчистя смущенията ако има такива. Ефект няма. Слагах и голям кондензатор на измерваното напрежение, но пак няма ефект.
Сега го опитах на другия изправител (който е с ламелен трансформатор) и там си работи перфектно. От смущенията на импулсния тр-р трябва да е. Как да го оправя?
miroton - майстор
Търси приятел с оцилоскоп,можеш да опиташ с от 1 пф до 1мф кондемзатори или да замениш импулсното с зарядно от нокия 3310.
shadow__01 - майстор
miroton написа:
Търси приятел с оцилоскоп,можеш да опиташ с от 1 пф до 1мф кондемзатори или да замениш импулсното с зарядно от нокия 3310.
Кутията ми е тясна и едва събрах платката от импулсен адаптер. А и ми трябва от 9 до 11V DC за захранване на чипа на волтметъра. А и не е от захранването му. Опитах го вече и дори захранен с импулсен адаптер си отчита перфектно напрежението от обикновен изправител с линеен регулатор без да трепне.
Аз приятел с мултицет нямам ти с осцилоскоп очакваш да намеря, но ще се опитам.
miroton - майстор
Апаратчета има в магазина по 1лв и струват 3,5лв,същите са като тези от 12 лв.
Сложи някъкъв товар на напрежението което ще мериш,може и да се оправи.
hidrazin - майстор
Опитах го вече и дори захранен с импулсен адаптер си отчита перфектно напрежението от обикновен изправител с линеен регулатор без да трепне.
Ами работата е очевадна и трябва да си разбрал къде е проблема. В дясната част на схемата.
Тоя големия регулируем импулсен регулируем изправител кой знае каква боза изкарва на изхода.
Пусни му един осцилоскоп и ще се убедиш.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Пусни му един осцилоскоп и ще се убедиш.
Знам, че изкарва боза, но всъщност е преработен ATX и по-точно старото захранване на компютъра.
Осцилоскоп нямам в наличност и не мога да си го позволя. Най-евтините са около 300 лева, но не мога да си го позволя. Не познавам никой който има такава апаратура. Но без значение какво изкарва трябва да го оправя някак си. Ще стане ли с индуктивност от старо захранване (феритен жълт пръстен с проводник усукан около него) последователно свързана на плюса?
Приемам и други предложения.
Осцилоскопа не решава проблема, само ще установи това, което вече със сигурност знам.
Също е и чудно, че каквато и боза да изкарва на изхода не влияе на мултицета?
miroton - майстор
Знам, че изкарва боза, но всъщност е преработен ATX и по-точно старото захранване на компютъра.
Изчакаи да ферментира :-D
Осцилоскоп нямам в наличност и не мога да си го позволя. Най-евтините са около 300 лева, но не мога да си го позволя .
Има 1 мегахерцови за 30-40 лв . Ще стане ли с индуктивност от старо захранване (феритен жълт пръстен с проводник усукан около него) последователно свързана на плюса?
Ще стане но не се знае кога,доста ще си поиграеш.

Осцилоскопа не решава проблема, само ще установи това, което вече със сигурност знам.
Но ще рабереш като сложиш ЛЦ филтър да ли ще помогне
hidrazin - майстор
Като ти е старото захранване от компа я кажи на какви изтезания си го подложил, за да го направиш регулируемо?
Филтърчета нещо на изхода. Кондензаторите в изходната част смени ли с нови или наплющя старите изсъхнали китайци?
А нещо като блокиращи кондензатори да си сложил?
shadow__01 - майстор
miroton написа:
Изчакаи да ферментира :-D
Какво имаш предвид под "ферментира"? Той си работи все пак. Да го хвърля работещо нещо по-добрия вариант ли беше?
miroton - майстор
Не разбираш от маитап ,за бозата става въпрос

Тема "Проблем с волтметър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: