Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
preslav - майстор
Привет на всички домашни майстори и прфесионалисти!
Мисля, че ме подведоха с избора на бяла шпакловка на циментова основа OSKAR. Собствениците на борсата за строителни материали ме увериха, че щом шпакловката е на циментова основа няма проблем с външното и приложение. Първата година не обърнах внимание на надписите върху торбата (само румънски, немски и не помня какъв още език) - шпакловах си смело, всичко беше ОК. На следващата година забелязах, че на места шпакловката е взела да се подкожушва (за сега две петна педя на педя). Тогава вече се загледах, че на торбата си пише interior, но пак незнайно защо се доверих на убедителните продавачи и шпакловах поредните 30тина квадрата с въпросната шпакловка. Не ми се иска да чакам да падне всичката шпакловка, че да я сменям с друга - отвратителна гледка ще е.
Въпросът ми е дали има някакво спасение на положението, примерно грундиране (запечатване) на готовата шпакловка с дълбокопроникващ грунд, някакви химии за предпазване на направеното от студ, влага и т.н.?
Някой сблъсквал ли се е и справял ли се е с подобен проблем?
Благодаря предварително!
VLADO66 - майстор
Въпреки че е циментова, шпакловката трябва да се защити-грунд ,после фасадна боя или мазилка.
schuldiner - майстор
Владо, няма да се съглася, защото циментовата шпакловка е финишно покритие и не се нуждае от защита, а от добра основа. Друг е въпросът с какво качество продукт се е срещнал колегата. Според мен всяка над 15 лв.(торба 25 кг), на която пише, че е циментова и за външна употреба, ще поправи дефектите. Би трябвало да няма проблеми със съвместимостта.
VLADO66 - майстор
Цимента въпреки добавките има попиваемост и добре познатите цикли на замръзване размръзване го разрушават. Всеки ден пред очите ми е топлоизолацията на съседа,която я остави на шпакловка/тъй като спука гума с финансите/ и след 2 зими вече са се появили микропукнатини.
nihonjin - специалист
Аз лично имам отлични впечатления от флекс лепило за плочки като последен слой за външна шпакловка, въпреки че не му е това преднадзначението.
schuldiner - майстор
Да бе, щото мазилките, особено "структурираните", нямат попивност и не се разрушават от циклите frost/defrost. И те, и циментовите покрития си стареят, разликата е в трудността по подновяването. Ама за една-две години не е нормално никак. За сравнение басейнчето ми на двора е само на три ръце шпакловка и за 5 години нито тече, нито се е напукало. Обаче няма да се обаждам повече, щото за тоя оскар пише, че е циментова шпакловка за гипсови повърхности, а аз това не можах да го вдяна...
ralev - специалист
preslav написа:
На следващата година забелязах, че на места шпакловката е взела да се подкожушва (за сега две петна педя на педя).
VLADO66 написа:
Въпреки че е циментова, шпакловката трябва да се защити-грунд ,после фасадна боя или мазилка.
Фасадна боя и мазилка се полага на здрава основа, а ако тя се рони (подкожушена) всичко ще се компеметира с времето.
preslav - майстор
Здравейте отново и благодаря на всички отзовали се!
Надявам се да успея да обединя в един отговор, всички поставени въпроси. Цената на шпаклвката не е била определяща при избора и - 14.50 лв. за 20 кг. торба не е малко ми се струва. Допускам грешката да е в полагането на шпакловката - първата година се опитах да я нанеса на една ръка - съвсем аджамийската прецених, че гъстотата на пастата е ОК, от падналите парчета виждам, че дебелината не е повече от 2 мм. Не съм полагал специални грижи за обезпрашаване, но сивата шпакловка беше полагана не повече от 2-3 седмици преди бялата. И мен ме озадачи това, че дават OSKAR за полагане върху гипсови, циментови и други основи. Четейки днес из нета срещнах специални грундове за укрепване на ронливи мазилки (калиево течно стъкло), работил съм и с полимерен грунд, който се полага преди хидроизолация ХИП 1 или 2. Определено смятам да се застраховам с нещо импрегниращо, макар че срещу студа няма с какво да се боря ако самата шпакловка е с друго предназначение.
Шпакловката беше предвидена като финишно покритие, без боя и други екстри.
Пропуснах да кажа, че подкожушването го открих случайно и никакви повърхностни пукнатини, и дефекти не издаваха, че шпакловката се е надула.
Още събирам мнения - благодаря за което!

Тема "Бяла шпакловка на циментова основа за външно приложение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: