Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Като ти е старото захранване от компа я кажи на какви изтезания си го подложил, за да го направиш регулируемо?
Филтърчета нещо на изхода. Кондензаторите в изходната част смени ли с нови или наплющя старите изсъхнали китайци?
А нещо като блокиращи кондензатори да си сложил?
:partyman:
Старичко си е и общо взето е видяло почти всичко. На 6-7 години е. Кондензатори не съм сменял освен един на изхода с същия за по-високо напрежение. Другите за другите напрежения не ме интересуват. Филтриращите на първичната страна не съм ги сменял, защото не намерих същите с такива размери. Общо казано икономична работа. Регулируемо стана с нова схема за 1-ви крак на чипа и откачането и заминусяването на 4-ти крак през резистор. Няма я фабричната защита от късо, но поне стана нещо работещо.
Утре ще настройвам пак по-прецизно волтметъра и ще сложа индуктивността пък дано стане.
hidrazin - майстор
След дросела пак иде кондензатор към маса. Сложи и блокиращи кондензатори за високочестотните
смущения. И защо не те вълнуват другите напрежения? Разкачи ли ги? Прочети и малко от тук:
http://www.kn34pc.com/construct/lz4ge_pc_tzu.htm
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
След дросела пак иде кондензатор към маса. Сложи и блокиращи кондензатори за високочестотните
смущения. И защо не те вълнуват другите напрежения? Разкачи ли ги? Прочети и малко от тук:
http://www.kn34pc.com/construct/lz4ge_pc_tzu.htm
Имам лоши спомени от тази методика за преработка.
Направих някой по-сериозни тестове и опити + прецизна настройка на волтметъра. Оказа се, че miroton е бил прав. Смущенията идват от захранващия адаптер. И по-точно след вклюване на вентилатора. Цялата беля става от комбинацията импулсен адаптер и вентилатор паралелно на волтметъра. Кондензаторите не помагат. Да слагам ли дроселче преди волтметъра да му обира смущенията?
Нямам място за адаптер с ламелен трансформатор иначе веднага бих сложил.
MamaMy - майстор
Не ми е ясно защо ползваш отделно захранване. Това е горе долу като поговорката "Вода гази, жаден ходи". Използвай часта със стендбая на захранването. Там има 5 волта, но много лесно можеш да врътнеш няколко намотки тънък проводник отгоре и след елементарно изправяне и филтриране си ти. :roll:
miroton - майстор
Сложи между захранването и вентилатора 1диод,филтриращ кондензатор 100мф и паралелно на кондензатора 1н4148 може и да стане номера.
shadow__01 - майстор
Така ли?
Прикачен файл:
jydzghlp.jpg
jydzghlp.jpg (14.93 KиБ) Видяна 2983 пъти
miroton - майстор
Точно това имах предвид.
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Не ми е ясно защо ползваш отделно захранване. Това е горе долу като поговорката "Вода гази, жаден ходи". Използвай часта със стендбая на захранването. Там има 5 волта, но много лесно можеш да врътнеш няколко намотки тънък проводник отгоре и след елементарно изправяне и филтриране си ти. :roll:
Защото загубих и стартиращата жица с откачането 4-ти крак на чипа. Стартира с директно с подаване на напрежението. А и изобщо не ми се занимава да разпоявам човъркам и навивам на толкова малко трансформаторче като имам цял адаптер вътре с готово напрежение.
Идеята на miroton не стана. Помага , но съвсем малко и е крайно недостатъчно. Пак играят цифрите. Бихте ли препоръчали да слагам дроселче от платка на енергоспестяваща крушка?
Найденов - специалист
Доколкото си спомням захранването на тези волтметри е от 9 до 12 волта. Започнах да правя едно импулсно зарядно устройство , като въпросния (подобен) волтметър захраних от допълнителна вторична намотка след грец и филтриращ кондензатор на основния трансформатор и за моя "радост" волтметъра започна да се побърква- подобно на твоя проблем. След като подадох захранване от батерия , волтметъра си заработи както трябва.
Изглежда му влизат смущения в захранването и затова се бърка.
Пробвай да захраниш волтметъра с батерия и ни пиши какво става.
П. С. Тези волтметри имат малка консумация и може да си остане и на батерия.
shadow__01 - майстор
Утре ще опитам да сложа едно такова същото на захранващите жици преди волтметъра пък дано стане.
Прикачен файл:
fig_03.jpg
fig_03.jpg (8.33 KиБ) Видяна 2918 пъти
Ще обмисля и варианта с батерията. Моя работи по документи на от 9 до 11V. Затова съм му сложил диоди.

Тема "Проблем с волтметър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: