Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Не знам защо ползваш диоди и се стискаш за 20 стотинки. За такива неща не си ли чувал?
http://elimex.bg/en/product/2608/78l09.html
Свързва се така и задължително трябва да има тези малките кондензатори по 100nF:
Изображение
Айде сега го направи както трябва като похарчиш огромната сума от около 60 стотинки
заедно с кондензаторите и тогава пиши какво е станало.
:partyman:
shadow__01 - майстор
Знам, я тази схема, но не съм я ползвал, защото волтметъра не е толкова претенциозен консуматор, че да иска точно 9.00V. Ще я направя, но не се сещам по какъв начин ще филтрира смущенията от импулсния адаптер?
Довечера ще я сложа и ще я комбинирам с дроселчето преди нея и дано стане.
miroton - майстор
Някои волтметри мемогат да работят с обша маса.Пробваи да захраниш волтметъра от импулсното и мери напрежение от друго захранване.
shadow__01 - майстор
miroton написа:
Някои волтметри мемогат да работят с обша маса.Пробваи да захраниш волтметъра от импулсното и мери напрежение от друго захранване.
Не работи с обща маса. Опитвал съм го вече и резултата беше, че всичко си работеше прилично добре. Може би е имало смущения, но са били минимални и не са оказвали влияние. При опита ми не бях пускал вентилатора и може би затова.
Ще слагам една батерия през едно 12-волтово реле и вече със сигурност няма да има смущения. Да се свършва, че ми писна вече да търся начин да филтрирам тези невидими смущения.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Не знам защо ползваш диоди и се стискаш за 20 стотинки. За такива неща не си ли чувал?
Изображение
Не става и с нея. Резултата е същия дари и с феритно дроселче и всички кондензатори описани в схемата.
Найденов - специалист
shadow__01 написа:
miroton написа:
Не работи с обща маса. Опитвал съм го вече и резултата беше, че всичко си работеше прилично добре. Може би е имало смущения, но са били минимални и не са оказвали влияние. При опита ми не бях пускал вентилатора и може би затова.
Ще слагам една батерия през едно 12-волтово реле и вече със сигурност няма да има смущения. Да се свършва, че ми писна вече да търся начин да филтрирам тези невидими смущения.
Доколкото си спомням (май се повтарям :-D ) захранващото напрежение на тези волтметри трябва да не е галванично свързано с измерваното напрежение. Ай тури му сега една 9волтова батерия през реле (както в крайна сметка направих и аз) и кажи какво става. :partyman:
П. С. А ако мислиш, че вентилаторът вкарва смущенията му тури един диод на изводите, свързан катод на +, анод на -(нали така беше , че малко нещо съм се закадил :drinkers:) за да шунтира напрежението на самоиндукция а и един кондензатор около 100- тина пикофарада на изводите на мотора на вентилатора няма да навреди.
shadow__01 - майстор
Доколкото си спомням (май се повтарям :-D ) захранващото напрежение на тези волтметри трябва да не е галванично свързано с измерваното напрежение. Ай тури му сега една 9волтова батерия през реле (както в крайна сметка направих и аз) и кажи какво става. :partyman:
Вече го направих и работата стана перфектно. Няма никакви смущения от каквото и да е. 12-те волта със смущенията в тях захранват бобинката на реленцето и то свързва батерията към волтметъра (само + прекъсва релето, с една контактна система е). Ще се налага да сменям батерия на няколко години, но поне си е с цифрова индикация изпраителя.
Утре ще го сглобя окончателно, ще оправя боята му и ще го снимам да го покажа в форума.
Найденов - специалист
Радвам се, че си се преборил :partyman: .
У. П. С. Не мога да разбера защо тези панелни волтметри (които са толкова удобни за вграждане и лесни за настройка на по- високо напрежение) са толкова капризни откъм захранване :axe: . Въпросния, който ползвах за моята схема беше захранен, както споменах, от допълнителна вторична намотка, несвързана по маса и плюс на "силовата" ,но все пак лапаше смущения :? А може би след греца трябва да се сложи филтриращ кондензатор с по- голям капацитет плюс кондензатор с капацитет 30- 100пикофарада ,който да реже високочестотните смущения.
П. П. С. Това, което ти предложих за вентилатора, miroton вече ти го е показал, ама не четем внимателно :roll:
shadow__01 - майстор
Изправителя е готов за ползване. Като външен вид не е кой знае какво, но аз си го харесва. Отвътре е много разбъркано, но всяка жица си е важна. Боята не стана много добре, но винаги може да се пръсне пак с спрея и да стане като нов дори да се изтърка някъде. Ето и линк към обещаните снимки http://dox.bg/files/dw?a=9d31966201
Опитите са правени на празен ход и с крушка 55 или 60 вата. Пада на напрежение при 12V e 0.20V. При 5V не знам точно, но пак ще е накъде толкова.
Все още изправителчето си няма собствен захранващ кабел и собствени щеки с крокодилчета, но при първа възможност ще бъде снабден с всичко необходимо специално за него.
Мощност: Около 14-15A. Може и около 20, но за кратко време.
Предпазител: 20A, 5x20mm.
Напрежение на празен ход: 2.5-15.5V
Знам, че не е много по темата, но аз да се похваля все пак. Това е първия ми преработен ATX(350W) и първият ми импулсен регулируем изправител.
petkomz - специалист
Качвам снимките тук... :)

Прикачен файл

ALIM3028.JPG

Прикачен файл

ALIM3027.JPG
ALIM3027.JPG (87.55 KиБ) Видяна 2148 пъти

Прикачен файл

ALIM3025.JPG

Прикачен файл

ALIM3024.JPG

Прикачен файл