• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Има малко разлика , но по логика е еднакъв , Лазаровия е за прилагане с 4пътен , моя с 3пътен , но може и смесване -абе в интиел каквото надробят ние го сърбаме :wink: .Моя съвет е Калин да си добави буфер и работата заспива .Ха ха -този динамичния контролер така те ошашавва , че на есен седиш пред него и нищо не ти говори -търсиш наново упътването :lol: най интересното -лятото котела не гори а той пуска помпи , върти задвижки , не спи изобщо :-D .
kalin72 - майстор
Филма, ако изскочи пак добра оферта за 300-500-800 литра буфер, казвай, ще заделя пари от фонда "И аз съм човек", специално за това :))
filmatoplo - майстор
Току що го вкарах в новото котелно буфера , бях забравил колко е лек ,трима човека го вдигаме и разнасяме където си искаме :wink: Калине -задвижката врътка ли , каква температура кара към радиаторите :wink: .Колко датчика ползваш сега , нагласи ли джъмперите .
kalin72 - майстор
Никакви джъмпери няма, и никъде нищо не пише за такива. Задвижката си върти както трябва, към радиаторите съм нагласил да пуска до 80 градуса, като гледам, започва да затваря плавно още от 70 градуса, и до 80 е затворила напълно.
Ползвам датчик за горещата вода преди задвижката, датчик за връщащата вода, на входа на Ладомата, от радиаторите, и това е. За помпата на бойлера - термодвойка в гилза в бойлера, вързана за термостат, да изключи помпата на 65 градуса или там някъде, има и контактен термостат, тоя оранжевия, да я включи на 75 градуса.
filmatoplo - майстор
Че има джъмпери има :wink: ,може фабрично да е сложен където трябва ,възвратната вода се мери непосредствено на входа на котела :wink: .Датчик смесена вода се мери след трипътния вентил и помпа -в посока радиатори :wink: .
kalin72 - майстор
t_heat би следвало в такъв влучай да е смесената вода, ще го сложа след смесителния вентил, а t_reverse ще преместя на входа на котела...
Като гледам схемата, t_reverse го няма ако сложа буфер...така ли е в десйтвителност, или това няма значение? Щото при мен системата виждаш как е, с термоглави на радиаторите, и да ходи излишното топло в буфера...един ден :)
filmatoplo - майстор
Те реверсе се слага в буфера , защото Ладомата се грижи за обратната вода в котела , но радиаторната помпа няма да тръгне докато сенсор реверсе не отчете поне 20 литра топла вода влезнала в буфера , колко топла си избираш ти от 20 до 60 градуса , или средно ти трябва да стартира от 40 -45 градуса , може и повече зависи колко ти е студено :wink: .Така системата пази буфера да не изтине горе , и да не пращаш по студена вода от тези 40- 45 градуса в радиаторите .По принцип котела като влезе в режим зареждане на буфер , и го напълни в горната част -радиаторната помпа ще стартира , и така по време на работа ако сензора в буфера отчете спад , ще се прекрати за момент работа към радиаторите -докато се позареди върха на фуфера .При нормални условия това трае минута и то при първоначално палене -после буфера се зарежда и целия . :wink:
kalin72 - майстор
Всичко е много добре, но не мога да кача температурата в котела повече от 65-70 градуса...какви трябва да са настройките на контролера, за да не отваря трипътния и да не пуска помпата за радиаторите преди да достигне 80 градуса водата в котела? Забелязах, и че дори и да стигне 70 градуса в котела, като отвори трипътния, и се охлажда набързо, спада до 60 градуса...дайте идеи?
kalin72 - майстор
В момента съм нагласил на външна температура, но не ми е много ясно температурен регион какво значи...-20+20 е сега...това какво точно е? Ако правилно съм разбрал, при -20 се достига максималната зададена отоплителна температура, но при мен тя не може да се променя, седи си на 40 градуса...
nikisv - специалист
Диапазон от –20 до +20°С се избира за обекти с малки топлинни загуби, докато диапазони +5 до +20°С и 0 до +20°С се избират за обекти с големи топлинни загуби като халета, складове и др. Препоръчително за прецизното регулиране е еквитермният регулатор да работи съвместно с термостатични вентили за локално регулиране на температурата във всяко от отопляваните помещения. Ако термостатичните вентили работят много притворени, значи захранващата вода е с излишно висока температура и трябва да се избере диапазон с по-полегата характеристика и обратно – ако вентилите са напълно отворени, значи захранващата вода е с недостатъчна температура и трябва да се избере диапазон с по-стръмна характеристика.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: