• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Martins - специалист
Здравейте,
Положението е следното: Апартамент в сграда строена около 1975г. Мислех да не сменям ел.инсталацията, но като отворих един контакт да видя в какво състояние са кабелите промених намеренията си. Кабелите са от онези с оплетка от конци ако се сещате за какво говоря. Реших да пробвам в какво състояние е изолацията и натиснах кабела. Изолацията се строши като стъкло. Това нали е достатъчно да сметнем, че старата ел.инсталация е много силно амортизирана и не е добре да се разчита на нея? Въпросът е, че не искам да се кърти и искам да се изтеглят кабелите във старите канали. Каналите изглеждат в добро състояние. Моля препоръчайте ми фирма от София, която да прави това, изтегляне на нови кабели в стари канали. Лесно ли става това? Как става изтеглянето? Възможно ли е, изтеглянето да започне добре, а в последствие да не успият да прекарат кабелите и да се наложи къртене? Какви са цените за тази услуга?
Мерси предварително за всички съвети!
moimoimoi - майстор
явно трябва да се смени инсталацията,следователно целта оправдава всички средства
от опит знам че не навсякъде ще е възможно ново изтегляне и ще се наложи къртене
предполагам и разклонителните кутии са хартиените?с метални капачки дето ръждясват арт-ефектно
ivanov6600 - специалист
Правих същото на един приятел на керпичена къща. Апсолютно на всякъде кабелите минаха без проблем. За контактите ПВ-А2 2,5мм2, За осветлението ПВ-А2 1,5мм2. Къртихме само таблото защото беше в моного лошо състояние (само с един пледпазител) Номера ставаше. Единия от съществуващете кабели се маха а за другия хубаво се връзват новите.
Gnus - специалист
И новите се насапунисват, за да вървят по-добре.
vk - специалист
Да, със меки кабели ПВ-А2. По ново му означението е: H07V-K
Цени които имам от 2011 г. са 0.40-0.45 лв за 1.5 кв.мм и 0.60-065 лв/метър за 2.5 кв.мм.
Ще трябва в краищата им да ги калайдисвате, да не ги вържете на топче в разкл.кутии.
perko - специалист
Може с талк. В единия край сипваш талк, а от другия край на канала го смучеш с пахосмукачка. Така талка се рзнася по целия кабелен канал и изтеглянето става много лесно. Ако и така не стане, къртене.
hidrazin - майстор
Ако старите ти кутии са от хартиените и са добре замазани не е необходимо да ги подменяш.
Махаш ламаринките с клещите. Като си направиш връзките отгоре вместо капак лепиш
твърд бял картон. После както решиш - боя, замазка. Така няма да ти избива ръжда от ламаринките
и няма да къртиш и подменяш кутии.
:partyman:
Найденов - специалист
Когато правихме ремонт на апартамента (с помощта на приятели, които наистина разбират от тази работа- без майтап), започнахме с електриката - сложихме табло с 8 токови кръга( съответно предпазители)- един за бойлера, по един за контактите за всяка стая, по един за осветлението на всяка стая, един остана свободен, който впоследствие използвах за мазето. За магистралните- 4мм2 си къртихме като трудоваци :-D . На доста места прокарахме нови канали. Там, където ми пасваше използвах старите Бергманови (ако не се бъркам :? ) тръби. Някъде вървяха уставно- използвайки старите кабели, за да издърпам новите- мостови- 2х2,5мм2, смазани с течен сапун. Някъде се налагаше да къртя.
Ако използваш два отделни кабела с нужното сечение и с нужната изолация най- вероятно ще успееш да ги прокараш и ще се разминеш с възможно най- малко копане в стените, ама не очаквай чудо.
Успех :partyman: !
blv - специалист
Трябва да започнеш с нещо като проект, по интериора се ориентира най-лесно, къде да имаш контакти и какво осветление ти трябва. Моя съвет е ако трябва да изкъртиш където е нужно за контакт, ключ или лампа, но после да ти е удобно за експлоатация. Ако сегашното разпределение те устройва, къртиш само при таблото. И не е нужно кабелите да са ПВА2 (гъвкави), може и с блоков ПВА1, минават през тръбите. Бих ти препоръчал да сложиш нови ПКИ-та (като твоите старите), но не се произвеждат вече :yawinkle:
lz1tar - специалист
Дотука,прочетох съчинения в стил-аз смених на баба крушката и тя взе,че светна.В тоя апартамент кабели 4 квадрата няма,може би само захранването от ГРТ до апартамента.Явно не сте наясно ,че в съвременните ел.инсталации 60процента от кабелите са 4 квадрата,само в кухнята има инсталирана мощност-8-9kW,дори и ПВА1 или 2 да пускаш ,тръбите с веро да ги напълниш,на завойте пак не върви.Тъй,че колега без къртене не става
  • 1
  • 2

Тема "Стара ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: