• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
vailoelle написа:
Tsilkov написа:
vailoelle написа:
Изобщо и не може да става дума за проблем от тази "страна".
За проблемите ясно - то ако има проблем от долу изобщо няма да живееш там.Мисълта ми беше ,че ще живееш постоянно и само на втория етаж.Защото като гледам(ако не греша де :lol: ) cybersas май живее на долния етаж ,а горе му е "лофт дневна".
vailoelle написа:
Къщата е на границата на имота с улицата по дължина (13м.) Не знам дали това е проблем.
Не е.Със съседа на 1,5 мета е малко кофти ,че ако стигнеш до документи и виза от общината ще искат негово съгласие.

На покрива вата!
cybersas - специалист
"cybersas май живее на долния етаж ,а горе му е "лофт дневна"."

Тц - обратното - горе ни е спалнята и хола и банята и кенефчето (основното) - надолу са стаи за гости, кухни, детски стаи, кабинети, още бани и така...

Реално живеем горе :) И работи тази схема - поне при мен
vailoelle - специалист
cybersas еми защото не знам.А тази вата не знам не иска ли някакви фолиа да няма влага и т.н. сложно става .Ти как сложи ватата и какво сложи на покрива.
За пода и аз това питах ще трябва ли фибран за изолация от долу се живее и отоплява ?Би трябвало да не трябва ама да питам.

Tsilkov да мисля там да си живея на този тавански етаж .Само като гледам ще се почне строителството догодина :sad:
cybersas - специалист
Аз си сложих вата на Knauf отгоре само - тя е на панели иначе покрива е изпълнен с ОСБ, някаква мембрана против влагата и обикновени керемиди. Не съм имал проблем с влагата, но пак казвам - доста са ми стръмни скатовете - не зная това има ли значение.

На пода няма защо да слагаш фибран, щом отдолу се обитава - само се набутваш :) А и топлото, както знаем, се издига нагоре, т.е, най-големи загуби имаш откъм тавана.
dadko - майстор
Предлагам ти според мен най-безболезния вариант- не да разваляш и правиш наново целия покрив, а да оставиш единия скат, който само да удължиш, премествайки само билото. Съществуващото било остава като столица. Евентуално ще трябва да разпокриеш най-горните два реда керемиди от този скат, за да можеш да закрепваш ребрата, с които ще удължиш този скат.
Освен крайните три стени - стената, която съм оцветил в жълто ще се надзида, като на нея ще легне билната столица. По продължението на тази стена- ще се сложат няколко попа, освен ако при новото разположение не се реши там да има стена. Това, че се запазва единия скат- естествено си има и недостатъци, височината от 1,10 м не е голяма, но все пак правиш мансарда, а не цял нов етаж.
Съществуващата врата към новия етаж- предлагам да се премести. При сегашното положение- тя не е никак удобна. Това, че е ниска- ще се промени- стената, на която се намира- ще се надзида, но проблема е местоположението- хубаво е вратата да е на площадка, а не врязана в стълбите. Предлагам вратата да се премести на стената, оцветена в синьо, която естествено също ще се надзида.
за да се направи подходящо разпределение-при условие, че ще има баня и кухня- е хубаво да уточниш къде ще бъде извода за вода и мръсен канал.

Засега съм скицирал едно разпределение, ще го кача по- късно, но - варианти има много. Мястото не е малко и човек може да развихри въобръжението си. Проблем са съществуващите попове през два метра, но предполагам, че ако се премахнат някои от тях- конструкцията ще издържи. Трябва, обаче да се консултираш за това с констуктор.

А това са 3Dв pdf формат:
http://dox.bg/files/dw?a=548e6064bb
http://dox.bg/files/dw?a=75e63649c9

Прикачен файл

plan_Ns_coreg3.JPG
plan_Ns_coreg3.JPG (20.03 KиБ) Видяна 10057 пъти

Прикачен файл

plan_Ns2.JPG
plan_Ns2.JPG (33.33 KиБ) Видяна 10057 пъти

Прикачен файл

plan_Ns_coreg4.JPG
plan_Ns_coreg4.JPG (35.05 KиБ) Видяна 10057 пъти

Прикачен файл

plan_Ns_coreg2.JPG
plan_Ns_coreg2.JPG (32.46 KиБ) Видяна 10057 пъти

Прикачен файл

plan_Ns_coreg3.JPG
vailoelle - специалист
Интересно предложение :)
Благодаря!
Виж къде е банята на долния етаж и ще се ориентираш къде може да се сложи на тавана.
Аз имам идея как ще с разположени стайте , но още не на 100% .За това няма да пиша ако може бих се радвал да видя твоята идея докрай.

Прикачен файл

mokro.jpg мокрото помещение на долния етаж
dadko - майстор
Аз скицирах две примерни разположения, сега поствам едното, другото ще го доизкусурявам. Банята и тоалетната идват малко дълги, но това е така, тъй като се стесняват и в края, където е 1,10 не са използваеми. Даже в тази част неизползваемата област може да се прегради. Поповете, които се получават в средата на помещенията могат да се махнат и столиците да стъпят върху стените. Това разпределение е правено без да се има впредвид къде са изводите за мръсния канал и водата от долния етаж.
Тъй като времето се развали вече- не вярвам сега да тръгнеш да разпокриваш, зидаш и правиш покрив, така, че- има време до напролет да седонатаманят нещата ;-)
На другата схема бях сложилл банята и тоалетната в чупката, там, където при мен стената е в синьо. Което ме наведе на мисълта, че е редно да кажеш къде ти е севера. Щото- не върви на южната ти фасада примерно- да ти сложим банята и тоалетната, да речем.

Прикачен файл

plan_Ns_razpred.JPG
plan_Ns_razpred.JPG (21.61 KиБ) Видяна 9984 пъти
vailoelle - специалист
Благодаря за усилията който полагаш по моята идея! :)

Ето посоките (в червено) а в синьо съм сложил възможни места за мръсната вода .Там има канализационни тръби и само с едно пробиване на таванската плоча може да се продължат.
Сложих и схема на втория етаж как с разпределени стайте мисля , че също е важно да се знае.

Идеите ти с много добри , но имам един въпрос все пак ако се надзидва защо да не е по-цялата къща.Така и така ще се взима разрешителни и т.н. Тъкмо ще може да се ползва цялата площ на тавана.Ако мине без "бумащината" да заслужава си да не се пипа единия скат , но не мисля все пак ще вдигна билото с над 1м. по закон се иска разрешително.
Да знам , че съм писал таванско помещение (мансарда) , но в последствие промених малко идеята си.Все пак ако с твоята идея мина без проекти и община ще е супер.
Не искам да изглеждам неблагодарен за помощта която ми оказваш!

cybersas сподели по-горе какво е направил той и мисля , че доста добре се връзва с твоя план.Скосеното което е под 2м. на южната страна (виж схемата по-долу) може да се остави за тераса и в последствие да се остъкли и използва.
Моята идея е да остане разпределението на стайте -хол,спалня 1,спалня 2 а другите все още не съм преценил къде ще е по-добре.

И да както каза има доста време до пролетта и сега може да се намери време , но трябва да е на-бързо и ....по-добре пролетта.

Прикачен файл

skica.JPG
Eто скицата за таванските стай
skica.JPG (21.87 KиБ) Видяна 9930 пъти

Прикачен файл

plan.JPG
Това е план на втория етаж
plan.JPG (64.42 KиБ) Видяна 9956 пъти
dadko - майстор
ОК. Ти сам си решаваш.
Благодаря, че оценяваш усилията ми. Правя го, защото и аз имам едно таванско помещение, което мисля да направя обитаемо, та може би ще използвам твоята тема за дискусия- за да не пускам нова. И съответно за да очаквам предложения при моя проект- е хуаво и аз да давам такива, а не само да искам.

Моето предложение ти дадох, тъй като ще си спестиш малко хамалогията, не се променя цялата една фасада, единия скат на покрива, улуците и водосточните тръби към него. Е, пълно щастие няма- всичко е за сметка на намалената функционалност.
Крайната спалня вляво съм я направил доста голяма- тя може да се намали за сметка на дневната, която съм сложил вдясно, до кухнята( трапезария) Между дневната и тази трапезария съм предвидил да има връзка, но може и да няма.

Колкото до разрешителните:
Имаш два варианта, но всъщност по-скоро е един. Свързан е с много разходи, тъй като освен разрешителни- ще ти трябва проект. Щото- ако ще правиш надстройка с покривче на гараж без ток и вода- е едно, при цял нов етаж- с нова ел-инсталация и ВиК- е съвсем друго. Нямаш вариант да минеш без тези проекти Поне не и законен такъв. Ако искаш всичко да ти е наред - ще ти е необходим цял комплект проекти- не само Ел, ВиК, а и нов архитектурен и конструктивен проект...става въпрос за немалко $$$.
При моята идея- няма да минеш без бумащина, тъй като вдигаш и кота било, и кота стреха...
Доколкото знам-няма нужда от разрешителни, ако не променяш тези коти а слагаш само покривни прозорци, табакери капандури и т. н.
Нека някой, който е по- наясно с нещата- да каже как точно стоят.
При моя таван- аз няма да променям нищо по покрива, нито ще надзидам. А и си имам и ток там. Само ще сложа покривни прозорци и ще преградя на отделни стаи... Затова и не съм се интересувал от разрешителни, проекти и т. н.

Вторият вариант - не ти го препоръчвам, за да не събаряш сам вече построеното. Щото- колкото и добри съседи да имаш- все ще се намери някой, който ти има зъб или някой ще ти завиди и ще те натопи. На всичкото отгоре- ще си го събаряш сам, щото ако не го направиш в срока, който ти дадат- ще дойдат, ще ти го съборят, за което ще платиш ти.
Ето ти една тема- прочети я, за да се настоиш какво те чака:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=22904
След което можеш да решиш, че най-добре ще е да не променяш покрива и да надзиждаш, а на съществуващия таван да си вместиш две стаички

Прикачен файл

plan_Ns_razpr2_razrez.JPG
plan_Ns_razpr2_razrez.JPG (36.71 KиБ) Видяна 9925 пъти

Прикачен файл

plan_Ns_razpr2.JPG
plan_Ns_razpr2.JPG (36 KиБ) Видяна 9925 пъти

Прикачен файл

plan_Ns_razpr3.JPG
plan_Ns_razpr3.JPG (27.77 KиБ) Видяна 9925 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Вашите предложения за таванското помещение/мансарда/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: