• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте!
При мен има следния проблем, за който ще моля за помощ специалистите. Преди около 1 седмица вкъщи пръскахме срещу хлебарки. Това беше второ пръскане. След около 1-2 дена забелязах, че в кухнята, където имаме ниски шкафове от ПДЧ, че страниците, които допират теракота са леко раздути. Предполагам, че това е от препарата срещу гадините. Става дума да три-четири ъгъла.Ще се опитам, когато ми е възможно да добавя и снимки, ако изобщо има смисъл. Та въпросът ми е дали е възможно това раздуване да се поправи по някакъв начин. Например ако се изчисти част от раздутото и се вкара някакво лепило, дали ще се възстанови до някаква степен.Може пък и да има и други варианти, за които лаиците като мен да не знаят. Доколкото съм чел из форума ПДЧ-то не подлежи на оправяне. Предварително благодаря за всички съвети и мнения.
ZEDYCUS - майстор
Подлежи на оправяне, като се смени с ново. :-D Сори не сдържах. :-D

Не вярвам да е от препарата за хлебарки(освен ако е на водна основа разреждането), по скоро е от мокрия парцал за почистване на теракота. Може да го прикриеш временно като сложиш ПВЦ первази(има със силиконови пера), примерно.
Друг вариант иска рязане и повдигане на крачета и нови цокли, но е много работа.
Нямат ли пвц тапи страниците, да са поне на 5мм над теракота?
Ами абсолютно съм сигурен, че е от препарата, щото пръска фирма и препарата беше разреден с вода и проблема се появи след това. Страниците лежат директно на пода. Та какво представляват тези ПВЦ первази и как се монтират. Дори да става само за маскировка пак е добре. Рязането е по-сложно. За него си трябва техника. Въпроса е дали сега може нещо да се направи при раздуто ПДЧ или да го оставя до пълно скапване и направо смяна на страниците.
ZEDYCUS - майстор
или да го оставя до пълно скапване и направо смяна на страниците.
Това е решението.

Перваза имам предвид този- http://parketilazur.com/pervazi-laminat ... -4079.html
Не позволява да минават хлебарки, а и обира всички кривини на стените за разлика от твърдите первази. В твоя случай се монтира за ПДЧ-то с самонарезки 3,5х16.
shadowman - майстор
Няма начин да оправиш раздутото, дай снимка за да видим как може да се преодолее проблема.
miliad - майстор
Ето ти един вариант, но ще трябва да разглобяваш кухнята.
Техника за реновиране на "цъфнали" детайли от ламинирано ПДЧ вследствие на контакт с вода.
Приложим е само при леко деформирани детайли.
В зоната на раздуване на ПДЧто се нанася обилно лепило за дърво/трябва да е рядко за да може да проникне по надълбоко в плоскоста/.Излишното лепило се почиства внимателно от ламинираното фолио. От двете страни на детайла върху фолиото се поставят парчета вестник, а върху тях парчета ПДЧ или друга твърда и равна плоча.Притиска се със стяги до степен деформирания детайл да възвърне първоначалната си форма.Изчаква се лепилото да изсъхне.Резултата не е идеален/ няма да стане като ново/, но напълно задоволителен.
Ами благодаря на хората, които имат идея за оправяне на проблема. Сега ще добавя и 2 снимки, които ще дадат по-ясна представа за издутината. Едната не е много ясна, но другата става. Ето ги снимките.
Прикачен файл:
P1030645.JPG
Прикачен файл:
P1030648.JPG
P1030648.JPG (54.89 KиБ) Видяна 11792 пъти
Това са от двата шкафа, има и още един, но той е само с една страница. Сложени са в усвоена тераса и ако се налага трябва да се изваждат. Ако ги оставя без ремонт дали няма да се раздуе още? Ако ще опитам това, което един колега беше писал какво лепило ще трябва да се ползва? Имам някакво българско уж за дърво, но не знам колко е качествено. Дали да не се опита с моментните лепила, които стават за дърво?
colyo - специалист
Аз бих постъпил така:
1. Изрязвам докъдето мога с муктикътър, импргнирам и слагам ново парче отпред.
2. Намирам подходящ П-профил и го залепям върху раздутото.
EDI - майстор
Скоро правих в къщи подобна поправка и използвах двукомпонентното лепило за МДФ.Разтворих подкожушеното, намазах с лепилото после напръсках с втвърдителя и стегнах със стягата.В твоя случай малко трудно ще влезе стяга от към стената, но можеш след нанасяне на лепилото да заклиниш от към стената и от другата страна с по едно парче плоскост, летва, дъска или каквото там имаш, да прибере малкоОт вътрешната страна може и стяга, ако имаш дълга и обърнеш челюстите да разпъват.После можеш да набиеш по едно парче П образен алуминиев профил с вътрешен размер колкото ти е дебела плоскостта.
ZEDYCUS - майстор
Май най лесния вариант от препоръките на съфорумците ще е, само дялаш с длето или макетен нож издутото, и набиваш П профил със силикон. До следващият ремонт ще изкара.
  • 1
  • 2

Тема "Раздуто ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: