Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
itev - специалист
Макар и бавно все пак стана чудна машинка. Според скромното ми мнение. :wink: . Тъста не може да и се нарадва, защото преди мачкаше ябълките с ръчна преса на шарнир. Производителността и качество на смленият продукт ме задоволяват.
Прикачен файл:
r1.jpg
Има обаче, един недостатък, които трябва да отстраня. :? При самото смилане на ябълките в камерата се получават доста пръски. Има капак , но нали трябва да го отвориш за да сложиш нова порция ябълки. Та, точно в тази камера трябва да измисля нещо като серпентина, която да не позволява на пръските да летят навсякъде.
Прикачен файл:
r2.jpg
r2.jpg (88.5 KиБ) Видяна 14728 пъти
Прикачен файл:
r3.jpg
r3.jpg (82.42 KиБ) Видяна 14728 пъти
Постарах се да я направя по-мобилна. Краката се свалят, както и камерата (пирамидата) за рязане. Последното е много важно за доброто почистване след работа. Не си личи заради боята, но всичко около вала е изпълнено с букова дървесина и е страшно здраво. Краката и успоредката са от чам. Барабанът е от слепени букови дъски - стана тежък, монолитен и здрав. Не е лакиран - дори не се препоръчва да се обработва дървото с химикали. Изшкуркан е само и то не финно. Ламарината е алуминиева. Винтовете са неръждаеми.

Тук е проблемчето - хвърля много пръски:

[/attachment
Прикачен файл:
r6.jpg
r6.jpg (78.65 KиБ) Видяна 14728 пъти
Двигателя, както и ремъчната система са от Перла 05
Прикачен файл:
r5.jpg
r5.jpg (91.96 KиБ) Видяна 14728 пъти
Ще се радвам, ако това послужи за идея на някой. :)
shotik - майстор
Чудесна е станала машината !

Аз бих наредил рапидките в наклонена линия/като грайферите на гума на трактор/за да не захващат всички наведнъж ,а последователно,такава идея е на дърводелската ми машинка на абрихта ,нали знаете ,че с ръчно ренде като караш малко на "вереф"/на една страна / някак си се рендосва по-леко.
itev - специалист
Мислех и аз такова разположение на винтовете - червячно. Но се спрях на това, защото е по лесно за изпълнение. И ако обърнеш внимание на винтовете ще видиш, че се разминават, т.е. разстоянието между два винта в една редица се заема от друг винт от съседна редица. Така че няма пропуск :)
VLADO66 - майстор
Пръските се получават от връщащите се в бункера винтове,т.е. от задната страна на колелото по посока на въртенето.Ако сложиш една преграда под 45 градуса смятам че няма да пръска.
itev - специалист
Аз мисля нещо такова:

Прикачен файл

R11.JPG
R11.JPG (110.08 KиБ) Видяна 14673 пъти
atanasov2004 - специалист
Колега, машинката кефи :) ,но не разбирам за какво мелиш ябълките-за животни или
за плодова ракия нещо :-D Ако е за ракия ще го приема :-D :-D :-D ма те нищо не
пущат :lol:
crez - майстор
atanasov2004 написа:
ма те нищо не пущат :lol:
Ааа.....не е точно така. Става прекрасен калвадос, но си има чалъми на приготвяне и варене на кашата, и рандемана не е лош. Захар, вода и т.ннннн
itev - специалист
Еее :-D не съм почнал да гледам животни все още. Не ,че не може да стане, де.... Като гледам социално-икономическото ни развитие през последните 20-на години. Може и до там да стигна. :|
Кой ти каза, че ябълката "не пуща"? :roll:
Вярно, не е като други сочни плодове, но вече 15 години си консумираме ябълкова и надобряхме доста в занаята.
iva6ki - специалист
За ракийка ми... :-D те животнит могат и да ги хрускат цели :partyman:
miroton - майстор
Тази дробачка ще станели за дюли,че аз обичам дюлева ракия.

Тема "Моята мелачка за плодове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: