Според мен най- добре си направи ограда, която ще ти радва окото. Всяко временно решение няма да ти хареса. Както Торбалан ти писа- направи основа със железобетон, после може да зидаш с бетонови блокчета и колони през 2,40 до 3 м също от тях. Между колоните декоративните пана от поста на VLADO66 и ако в момента не искаш да се вижда какво има в другия двор слагаш от мрежата. Не се знае- сегашните комшии може и да не искат да строят, но следващите...... и да знаеш- комшията понякога е по за предпочитане отколкото роднина.
Виж моята ограда между мен и комшиите:
viewtopic.php?f=21&t=37945
Всички въпроси за вилата.
VLADO66
- майстор
47 мнения в "Каква плътна ограда?"
hidrazin
- майстор
Общо взето може да направиш плътна ограда до 2,2 метра измерено от нивото на по-ниския
имот, ако има денивелация между двата имота. За да я направиш на границата между двата имота
ти трябва писмено съгласие на комшията. Ако не иска, я строиш изцяло в твоята част като пак
преминеш през всичко - актуална скица на имота, молба за виза за проектиране на ограда в общината,
конструктивно становище от инженер конструктор, разрешение за строеж, издаване след това на
дворищно-трасировъчен карнет от лицензирана фирма (по ЗКИР), и накрая като ти набият колчетата
вече може да строиш. Еементарно!
Виж колко лесно става.
Разбира се това важи ако сте в урегулиран поземлен имот - извън регулация не се разрешават
плътни огради. Освен това не трябва да имате "неуредени сметки по регулация" - граждански израз от времето на ЗТСУ, ЗПИНМ и всички предхождащи благоустройствени закони.

имот, ако има денивелация между двата имота. За да я направиш на границата между двата имота
ти трябва писмено съгласие на комшията. Ако не иска, я строиш изцяло в твоята част като пак
преминеш през всичко - актуална скица на имота, молба за виза за проектиране на ограда в общината,
конструктивно становище от инженер конструктор, разрешение за строеж, издаване след това на
дворищно-трасировъчен карнет от лицензирана фирма (по ЗКИР), и накрая като ти набият колчетата
вече може да строиш. Еементарно!

Разбира се това важи ако сте в урегулиран поземлен имот - извън регулация не се разрешават
плътни огради. Освен това не трябва да имате "неуредени сметки по регулация" - граждански израз от времето на ЗТСУ, ЗПИНМ и всички предхождащи благоустройствени закони.

bulhomes2
- майстор
20 метра са ти 40 туи. По 7-10 лв са 300-400 лв (с височина 1-1,2м). В двора ми имам една от 2004-та - вече е над 4 метра. Ако якой ти направи проблем за височината - винаги можеш да ги резнеш на 2,20 м. А си е красиво. Търси западни туи - фастегиата или смарагд - те са красиви.
bulhomes2
- майстор
Не е много лесно. Преди малко четох по друг повод отказ на съд точно да постанови изкореняване на туи до ограда. Не търсех това и не му обърнах много внимание, но не е толкова лесно. Даже и сам да искаш в твоя си имот трябва да искаш разрешение от общината, а за над 5 дървета се съставя специална комисия... На вилата от едната страна съсед ми е общината (детска градина). Преди да си насадя туите от тяхната страна ги питах. Казаха, че трябва да ги поддържам на височина до 2,20 м и така мога да ги садя до оградата.
galin56
- специалист
Абе ако искаш плътна си ограда през която да не се вижда и да е висока над 2м най-евтинити варианти са бетонова основа и колони + тухли четворки или итонг. И в двата случая за толкова висока ограда сумата ще клони към 100лв за метър. Така че с тия 20м приготви си 2 бона и тогава почвай. Иначе става и с стари ръждасяли ламаринени пана които ще са много по-евтини стига да си съгласен да ги гледаш без да те дразнят. А най-евтино си е мрежа, но пък през нея се вижда, което в случая не те устройва. Но лично за мен ако трябва да гледам ръждасяли ламарини ще е еднакво подтискащо като да гледам и полуразрушената къща. Така че за мен варианта е тухли и после от най-евтината драскана мазилка от към твойта страна и става далеч по-приятно и неподтискащо за гледане, но пък и 2 бона са си пари.
VLADO66
- майстор
Това май е фирмата на човек от форума http://www.reklamator.com/pid/4007/
maistorSkavi4ki
- напреднал
Аз съм от Варна.
Тема "Каква плътна ограда?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература