• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mega - специалист
? Ами не знам, едните са от боба (смилянски), събрах малко от червени чушки (от магазина) от доматати (от градината) и т.н.
iivanov - майстор
Темата се извърта,ама е важно.С боба проблем няма да имаш.За пипера и доматите не е сигурно.Доматите може да са от хибриден сорт или да са се опрашили взаимно,ако си сял няколко сорта.И в двата случая чакай изненада.
Mega - специалист
Тоест да си купя готови семена и да не си мисля, че ако домата е бил хубав, пак ще излезне такъв? Пипера е купешки и нямам идея, просто реших да пробвам. Доматите ми подариха 20 корена напролет, Мислех, че ако са станали добри и семената ще дадат същите?
iivanov - майстор
Най-добрите пазители на генния зеленчуков фонд са бабките на село.Все още можеш да опиташ и да подбереш.Много рядко се получават провали,докато купешките семена са изстрел в тъмното
докера - специалист
Аз съхранявам дребните семена /с големина до семе от тиквички / в празни кутийки от Упсарин , със залепени надписани етикетчета . По-едрите семена - в бурканчета от Нескафе.Съхранявам ги в един шкаф в мазата на село.
Във фризер не съм слагал семе , за да избегна бубулечките - то няма и смисъл - те са си вътре в семето и като се изкара , си се развиват и пак го прояждат . Сял съм грах и боб , прояден силно от бубулечки - никне си нормално - под 10% е фирата.
Колкото до събирането на семена от купени зеленчуци - Преди време , на връщане от Дуранкулашкото езеро , спряхме ,някъде около Шабла мисля беше ,направо на нивата и си купихме пипер . Нарочно си избрах 3-4 напълно узрели и в последствие им събрах семето . Вече поне 3 години садим и събираме семе от този сорт и не се е променил . Тази година , сигурно от сушата , имаше лоша реколта и си събрах семе от купен пипер от същия сорт /не го знам как се казва- пипера е с триъгълно сечение и е месест/ . Да видим догодина ще стане ли работата.....
Вискяр - напреднал
докера написа:
Във фризер не съм слагал семе , за да избегна бубулечките - то няма и смисъл - те са си вътре в семето и като се изкара , си се развиват и пак го прояждат . Сял съм грах и боб , прояден силно от бубулечки - никне си нормално - под 10% е фирата.
Фасулевия зърнояд, или гъгрица, загива от ниските температури. Едно време, когато нямаше фризери, фасула се съхраняваше под стрехата на покрива, закачен в торби на стената на къщата. И гадовете измираха.
За никнене, никне - миналата година си изтървах фасула и го наядоха яко. Едни никнаха повече, други дадоха към 15% поникване. :axe:
А за чорба пък въобще не става.
докера написа:
Колкото до събирането на семена от купени зеленчуци - Преди време , на връщане от Дуранкулашкото езеро , спряхме ,някъде около Шабла мисля беше ,направо на нивата и си купихме пипер . Нарочно си избрах 3-4 напълно узрели и в последствие им събрах семето . Вече поне 3 години садим и събираме семе от този сорт и не се е променил . Тази година , сигурно от сушата , имаше лоша реколта и си събрах семе от купен пипер от същия сорт /не го знам как се казва- пипера е с триъгълно сечение и е месест/ . Да видим догодина ще стане ли работата.....
В Шабленско си имат техен сорт пипер - директен сорт, доста прочут. И почти всичко го садят него.
Иначе семена от пазара най-вероятно ще се окажат хибридни сортове.
  • 1
  • 2

Тема "Как се съхраняват семена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: