• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
vk написа:
Ще трябва в краищата им да ги калайдисвате, да не ги вържете на топче в разкл.кутии.
Какво калайдисване? Има си клеми и кабелни накрайници за тази работа.
lz1tar написа:
тръбите с веро да ги напълниш,на завойте пак не върви.Тъй,че колега без къртене не става
Много зависи как е правена старата инсталация. На моята къща първо са слагани бергмановите тръби и после е
изтеглян кабела. Щом е минал стария кабел с дебелата и грапава текстилна изолация ще мине новия с гладката
PVC изолация. Преди много години са ги првили и по друг начин - първо изтеглят кабела през тръбата и после я
слагат и гънат на място - е тогава няма начин да мине новия. Освен това навремето си имаше клещи за огъване
на бергманови тръби. Ако са го правили както трябва не би трябвало да има остри непреодолими завои.
Проблем може да дойде ако решиш да прекараш голямо количество допълнителни проводници.
Изображение
:partyman:
lz1tar - специалист
Хидразине,за тази сграда за която пише колегата не е от 1975г,тогава е имало мостовак и ПВА1,това чудо е от 60-те.Не сравнявай твоята къща с блоковете строени от Строирайона.Последните години след увеливането на парното,много народ се отказа и почнаха да слагат клими,бойлери на ток и инсталациите от 60-те години взеха да капят.Вервайвай ми по завоите не минава,тръбите масово са от тясните.2.5 минава ,но за магистрали не върши работа,сменил съм инсталациите поне на 15 апартамента.Във къщите тръбите са слагани от по-широките
bdz43r - специалист
При изтегляне на новите проводници чрез старите, не би трябвало да има проблем с минаването, освен на някое запушване и дори тогава има изход без къртене.
Johny - майстор
Пак някои се занимават с глупости. С къртене - без къртене :? Ами ако не става лесно става трудно - с къртене. Като опъне тела и ако не върви - значи кърти. Какво толкова има да се пише и умува?
Колега, ако запъне на някой завой потърси поне още една "конска сила" :-D . Излиза кабела заено с парчета картон от тръбата....
Ей, няма ли някой учен да разработи технологична карта за полагане на нов проводник в стари тръби! :lol: :lol: :lol:
hidrazin - майстор
Пак някои се занимават с глупости. С къртене - без къртене :? Ами ако не става лесно става трудно - с къртене.
Ми това е истината и най-правилното.
Кой както се уреди !!!
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Стара ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: