Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Явно не си виждал истински шредер колега. Монтирах един в НОИ, който реже по 10 папки със все ламаринките. Трифазен мотор и сменяеми 60 литрови чували са пепеляка :-D
И колко ситно е нарязаното?
И колко струва това НОИ-ско шредерче?
А кво правят с чувалите , знаеш ли? Че то навсякъде има НОИ.... :finga:
Не знам какво правят с чувалите, но във тях падат едни фитилчета като смески за пилета :lol:
Това не устройва идеята . Нужно е хартията да става на брашно , на пясък.
Не , че и така не може да се ползва , но не е същото.
Искам не шредер а "ярмомелка" за хартия !
Бях заложил едно експериментче и днес (когато наистина захладня) реших да го довърша.
През август събрах всичко горимо от поредния банкет -кило и нещо салфетки , още към две кила друга хартия (цигарени кутии, кутии от бонбони , опаковки от кебапчета , опаковъчна хартия и картон от подаръци и. т. н.) 12 коркови тапи , 2-3 шепи костилки от плодове и маслини и 8-10 парченца остатъци от свещи .
Отделно накиснах за денонощие салфетките и другата хартия и картон. Хартията от салфетките леко пасирах с дрелката , а останалата само накъсах на сравнително едри парчета. Пресовах една "Екотухла" от кашата от салфетки с всчките костилки . Останалата каша ръчно оформих на топки , изстисквайки ги , доколкото е възможно. Във всяка топка постави по парче - 2 от свещите и по 1-2 коркови тапи. От другата едро нарязана хартия пресовах 2 "Екотухли". Всичко оставих за 2 дни на слънце да изсъхне добре и после го прибрах на сухо.
Днес го горих да проверя резултата. Намирам , че колкото по-фино е смляна хартията , гори по-дълго и оставя по-фина пепел. При предишни опити с много фино смлени съставки пепелта даже можеше да бъде накарана да излети през комина , чрез повишаване на въздушния поток. "Екотухли" с някакъв пълнеж горят по-дълго и буйно. Най - дълго горят "Екотухли" с 50% отработено кафе, Като изключим тези с парчета парафин.
Днешните "Екотухли" горяха по коло час и половина и тляха още около 1/2 час. Доволен съм от експеримента. С нещо , което принципно изхвърлям и минимални усилия (така - между другото) отоплявах дома 2 часа.
Прикачен файл:
P1011535.JPG

Прикачен файл

P1011546.JPG

Прикачен файл

P1011541.JPG

Прикачен файл

P1011543.JPG

Прикачен файл

P1011539.JPG
Имам познат в завод за тоалетна хартия в Пазарджик , там пристигат от всякъде вторични хартия -мелят я , и от нея правят тоалетна хартия и разни опаковки .Та ще го питам с какво я нарязват на ситно, и там за по нататъшна обработка -каша маша и съхнене . :)
Благодаря ти filmatoplo! Ще съм ти задължен.
Между другото...бях събрал няколко чувала костилки от сливи край един казан за ракия(там ги изхвърлят заедно с остатъка от джибрите)
Бяха си мокри и лигави, заедно с малко люспи и така ги насипах в чували от захар. Чувалите оставих за няколко дни под един навес , и когато реших да ги пресипя , видях че са втвърдени. Доста блъсках с чука , докато ги разбия. Убеден съм , че ако ги бях сложил в калъпи , като за кирпич още тогава и да ги оставя да изсъхнат така , щяха да станат чудни брикети.
Някъде бях чел за производство на домашни екобрикети от 50 % дървесен прах и 50% кори от банани смлени на каша. Даже май пазя някъде и снимки. Та съм убеден , че не само с хартия става.
Чудно ми е какво още може да се ползва за свързващо вещество (идеята е да е отпадък , а не Ц200 или тапетно лепило) :?
Питах човек какво правят в завода за хартия , и той каза че я мокрели -всичко ставало на каша , после от кашата правели нови кашони и тоалетна хартия .Не знам дали мокренето е удачно за еко брикети от хартия .Сега гледам едни преси за брикети фабрични-ползват материал от слама,талаш и хартия , та се чудя хартията как ще се слепи :? Има бункер с на дъното въртящ се нож , но дали ако пущам вътре цели кашони събрани като вторична суровина -машината ще ги нареже пресова и накрая ще произведе еко брикет :? :) .Не пише нищо за лепило или вода за спойка .Машината може да ви кажа в коя фирма я гледам , само да не се карат .
Ъъъъъъъъ....не става само с мокрене.Пробвал съм. При кратък престой във вода картона не се "кашва". При по-продължителен започвада си гние и отделя отвратителна миризма. Тука един колега спомена за варна вода или за киселина в разтвора.Така по- може да стане , ама не ми се иска да има химия. Фактически целулозата сама си се слепва. Машините , които аз съм гледал използват налягане и подгряване на дюзата . Ама се чудя , де е файдата , да вкарам 15-20 к.вата за час ток и да направя брикети , които ще дадат 30 к.вата топлина.
Аз искам така - по селски , без ток , без много сложни машинарии...всеки да може.
Тази зима и пролет ще трупам материал. Вече имам няколко чувала костилки от череши , сливи , праскови , кайсии и дренки; 10-тина чувала дървесен прах и още толкоз ситен и едър талаш , към 100 кила изсушено отработено кафе; 3 чувала въглищен прах... Хартията не е проблем...за седмица ще си подсигуря поне тон. И щом се стопли - почвам!
Единствения проблем е смилането на хартията. Сухо или мокро ? Мисля, че сухо ще е по-лесно. Обаче гледах едно видео за производство на хартия - там правеха пулпата в некъв гигантски миксер. Друго видео гледах - некъв си направил ремарке - цистерна. От вала на ремаркето с кардан върти в цистерната голямо острие като на пасатор. У дома слага хартия , вода, дървесен прах и разни други , потегля с джипа и докато стигне до вилата всичко в ремаркето е станало на хомогенна смес . А там само ги пресова.
Мога да взема почти без пари ( за бутилка - две ракия) и количество бракувано брашно. Може и да става за слепващо в-во , вместо хартиена каша? Трябва да опитам ...
Луд умора няма... :-D
Понеже спомена, че искаш прост начин за смилане - какво ще стане ако тия материали ги прекаращ през фуражомелка няколко пъти?

Предполагам все ще се намери наоколо една?
Пробвах...как да не съм! Обаче по-тънката хартия ис се овива около ножовете на фуражомелката и се затлачва ...Някъде назад в таз тема показвах снимка на това , което според мен ще върши работа (с дискове за дърводелски циркуляр) ама аз съм теоретик....трябва да намеря ентусиаст -практик и да го сглобим! :lol:
Тогава вече и хартия , и тънки клони и квото се сетиш , ще става на прах и ще може да се брикетира.
Kak да постигнем добра плътност на брикета без използване на шнек и сложни преси изискващи ел. енергия?

Имам няколко чувала с едър въглищен прах, който го опаковам във 2-3 вестника и с тиксо, около килограм, но трябва да има добра жар, за да може да гори иначе се изсипва на дъното и затлачва печката... също се забелязва доста често не малко количество керемиден прах (на сутринта) - непълно горене?!

Засега мисля да ги смесвам с дървени стърг-ни ако успея да открия. Може би на по-малки шашки ще горят по-добре, за пресоване не съм мислил, понеже частиците са от 2мм до 5-10мм, т.е. не е пепеляво.

Откъде в София и областта може да се намерят дървени стърготини, въглищен прах?
Специално за въглищен прах гледах едно клипче нейде в Тубата....човека си меша 8 части прах с 1 част цимент и си ги пълни в калъпчета . Става на камък . Гори си супер. Е , ще остане 10-тина % повече пепел , ама не е болка за умирачка.
Аз съм опитвал с хартиена пулпа 30% и въглищен прах (ситен - пепел , направо) 70 % .
Чудно си стават тухлите. И горят супер. Гадното е , че цапат , а моята камина е в хола. Пък и понамирисват на въглища. Но който е с котел навън - никакъв проблем!
Момчета и аз съм решил да си правя преса само че хидравлична с бутало и незнам след като буталото влезе в цилиндъра по нататък как се прави машината.Отпред цилиндъра стеснява ли се или как точно се пресоват.Предполагам примерно от ф-100 като фуния да стане на ф-40 или 50 примерно.Така ли е нека някой да ме светне самия цилиндър и напред до излизането на брикета какво е устройството на машината.
Отпочнах тазгодишното производство.....
По половин час на ден (когато не вали).
Вече прибрах половин кубик сухи....
Имам материал поне за 5 тона. До края на юли , средата на август ще станат. (Дано не вали :lol: )

Прикачен файл

brik1.jpg
brik1.jpg (60.76 KиБ) Видяна 8700 пъти

Прикачен файл

brik2.jpg
brik2.jpg (57.43 KиБ) Видяна 8700 пъти

Прикачен файл

brik3.jpg
brik3.jpg (56.53 KиБ) Видяна 8700 пъти

Прикачен файл

brik4.jpg
brik4.jpg (73.4 KиБ) Видяна 8700 пъти

Прикачен файл

brik5.jpg
brik5.jpg (58.37 KиБ) Видяна 8700 пъти
Дай малко подробности.А и да попитам какво може да се направи с памучни парцали,имам в изобилие?
Подробностите - назад в тази тема.
Парцалите – мелене и влагане в тухлите.
:)
Стърготината която остава след рязането на дървата може ли да използва за направата на еко брикети ако си изработя подобна пресичка!?
http://www.youtube.com/watch?v=4J7K219A ... re=related
Мисля че човека от клипа изработва палети само от хартия интересуваме силата на пресата ще бъде ли достатъчна и за изработка на палети от стърготина ?
agj написа:Стърготината която остава след рязането на дървата може ли да използва за направата на еко брикети ако си изработя подобна пресичка!?


Ами за съжаление няма да стане. По принцип за производството на брикети и пелети от дървесина се използва свойството на лигнина да се размеква/разтопява при повишена температура (за съжаление в момента не си спомням точната темп., при която лигнина започва да се размеква). До тук в темата беше обяснено, че се използва външен нагревател в малките машини за брикети. За пелетите със сигурност знам, че в самият процес на пресоване, от самото триене на дървесината, температурата й се повишава и лигнина се размеква. Именно той е "лепилото" на пелетите и еко брикетите.
Хубава тема, стара е, но има ли някакъв напредък по нея?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”