Нека намерим най-тънките цени.
Kiril8305 - специалист
VLADO66 написа:
Колега,ти сериозно ли искаш да сложиш цистерна върху пръстени-може ако ги напълниш с бетон.
Да , колега искам така да го направя.В двора срещу мен човека от 4 години си държи 2 кубикова цистерна точно върху такъв един пръстен от кладенец без проблеми.
Мен ме питнесява това, че искам да е по на високо моята и е по голяма от неговата.
Поздрави.
VLADO66 - майстор
Мога да дам отрицателно становище за използването на пръстени за тази цел-просто защото не са проектирани за такъв тип натоварване.Могат да издържат години,а може и един ден и да стане трагедия.
LazarGanev - "Велик майстор"
Срамното момко е че не си разбрал намека ми :cool: . Инженер съм и мога да направя 2 сметки на кръст, ама дай ми изходни данни - дебелина на стената, марка бетон, дебелина на вложената арматура вертикално, хоризонтално, разстояние между прътите, контактна площ между цистерната и пръстена...
dadko - майстор
VLADO66 написа:
Мога да дам отрицателно становище за използването на пръстени за тази цел-просто защото не са проектирани за такъв тип натоварване.Могат да издържат години,а може и един ден и да стане трагедия.
И на какъв вид натоварване са проектирани? Да понасят натоварване от земните маси-по цилиндричната част. Както и натиск от бетонния пръстен (пръстени) сложени над него. Освен бетон, който понася предимно натискови усилия в тези пръстени би трябвало да има и арматура. смятам, че за един такъв стоманобетонен пръстен не е никакъв проблем да понесе натиск от два тона и нещо. че и повече.
Предполагам, че има стандарт, на който да отговарят тези пръсени, стандарт освен за размерите- и за якостните показатели. Въпреки, че това не пречи различните производители да си правят пръстени с каквито си искат размери. Но пък трябва да могат да предоставят информация на клиентите отностно изделията, които предлагат- не само геометрични размери, а и якостни показатели. Просто изисквайте тези данни.
dadko, бетонните пръстени затрупани в земята могат да понасят много по-големи усилия отколкото единичен пръстен на повърхността, нали
Kiril8305 - специалист
LazarGanev написа:
Срамното момко е че не си разбрал намека ми :cool: . Инженер съм и мога да направя 2 сметки на кръст, ама дай ми изходни данни - дебелина на стената, марка бетон, дебелина на вложената арматура вертикално, хоризонтално, разстояние между прътите, контактна площ между цистерната и пръстена...
След като сте инженер и предполагам строителен , то пръстените за стандартни кладенци не би ли трябвало да се оразмеряват по някакъв стандарт ?
Съдейки по това , че кладенеца с който разполагам е на дълбочина 12 метра , а един пръстен е висок 50см - то можем лесно да сметнем колко пръстена са наредени един над друг, и освен страничния натиск на почвата поемат и теглото на останалите пръстени над тях , което ще рече , че проследния ми пръстен вече трябваше да е станал на прах?
Друг е въпроса до колко в БГ на някой му дреме за стандарти.
Без да се обиждате , уважавам хората ходили на училище, аз така не успях и втори клас да завърша :mrgreen:
Поздрави.
Не, не съм строителен инженер, машинен съм, но те сметките се правят по един и същ начин, якостта на материалите я има в справочниците. Занимавал съм се с изграждане на кладенци, имам поне 15 изградени, така че съм виждал всякакви пръстени за кладенци - няма никакъв стандарт. Когато пръстенът е в земята пръстта го натиска и го натоварва радиално от всички страни. Тогава пръстенът е натоварен на натиск от всички страни - и радиално и аксиално по цялата повърхност и няма накъде да поддаде. Докато в твоя случай ще има само точково или линейно натоварване или в най-добрия случай - на малка площ и може да не издържи
Kiril8305 написа:
аз така не успях и втори клас да завърша :mrgreen:
Това не го вярвам - правописа не е на второкласник :)
dadko - майстор
LazarGanev написа:
dadko, бетонните пръстени затрупани в земята могат да понасят много по-големи усилия отколкото единичен пръстен на повърхността, нали
Не знам, Лазаре. Не съм строителен инжинер. ПроЗт машинен инж. съм. Нека за товароносимостта на тези тръби да се произнесат някои капацитети.
Добре, че kiril8305 не е изкарал вода на 13-ия метър, че много фатално число за тръби за кладенец. Интуицията ми подсказва, че най-долния пръстен е на границата и малко му требе да стане на прах. Кириле, моля ти се, не стъпвай върху капака на тоя кладенец. Само в належащи случаи- може да пращаш тъщата за вода.
Аааа, колега :wink:
Като се затрупат пръстените и се уплътни пръстта, триенето също облекчава натиска. Между другото в Добруджата има кладенци по 50м дълбоки ще от турско време, зидани с камък. Баща ми като ученик в селскостопански техникум в Образцов Чифлик навремето са го водили на екскурзия и обмяна на опит в някакъв чифлик в бившата ГДР, където се ползвал кладенец още от средните векове с дълбочина 120м - водата се помпела с 2 коня, които обикалят в кръг и така се поливат зеленчукови насаждения :shock:
Kiril8305 - специалист
LazarGanev написа:
Не, не съм строителен инженер, машинен съм, но те сметките се правят по един и същ начин, якостта на материалите я има в справочниците. Занимавал съм се с изграждане на кладенци, имам поне 15 изградени, така че съм виждал всякакви пръстени за кладенци - няма никакъв стандарт. Когато пръстенът е в земята пръстта го натиска и го натоварва радиално от всички страни. Тогава пръстенът е натоварен на натиск от всички страни - и радиално и аксиално по цялата повърхност и няма накъде да поддаде. Докато в твоя случай ще има само точково или линейно натоварване или в най-добрия случай - на малка площ и може да не издържи
Kiril8305 написа:
аз така не успях и втори клас да завърша :mrgreen:
Това не го вярвам - правописа не е на второкласник :)
Поздрави към вас.
Лошото в БГ е , че вече никой не му дреме за стандарта.
За сметките сега остава да почнат едни обяснения за разни сигма на натиск и опън , да си обясним малко теоретична и приложна механика(съпромат) и т.н и ще станат ясни нещата.
Няма значение , просто за мен това бе най лесния начин да си реша въпроса иначе всичко друго е голяма хамалогия , рязане , мерене , заваряване и т.н и най вече много разходи.
В крайна сметка ще взема два за проба , и ще пиша какво се е случило.
Поздрави най сърдечни.

Тема "Търся евтини бетонови пръстени за кладенец !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: