Стефко написа:Има и друг начин, много по-сигурен, по-лесен и бърз.+1. Най-сигурния способ. Много точно и професионално го е описал колегата.Разбира се че ще е същия сорт.
Избираш най-дългата пръчка, която достига до мястото, на което си решил да има нова асма/или лоза/. Изкапаваш рано на пролет /около средата на февруари/ "окоп" с дължина примерно 1 метър и дълбок около 40-50 см. Прекарваш пръчката по дъното на окопа, и заравяш с хубава почва и оборска тор. Притъпкваш, и поливаш. Върха на пръчката привързваш към вертикален кол. Поливаш редовно окопа, но с малко вода. Още същата година ще видиш дали сорта е същия. Ако имаш време, може да изчакаш поне 2 години. Тогава/отново на пролет/ разравяш окопа на около 30 см там, където влиза пръчката. Отрязваш основната пръчка, и отново заравяш. По този начин ще имаш асма с мощна коренова система.
Има и една тънкост, която малко хора я знаят. Поне това съм установил с времето. Отнася се за лози от всякаква възраст. Всяка пролет се разкопава около основното стебло на дълбочина до 10 см, и се изрязват всички "росни" корени. По този начин се предотвратява поемането на повърхностна влага, и се стимулира развитието на кореновата система в дълбочина. Това е гаранция, че лозите няма да изсъхнат в горещините, и ще имат големи гроздове с едри зърна. Дано правилно съм го обяснил.
Извинявам се на Stefan_62, но малко неправилно е обяснил процедурата "бодни пръчка". Това се прави с пръчка на около 6-8 пъпки, и не се увива по стените на ямата.
Стефко написа:Има и друг начин, много по-сигурен, по-лесен и бърз.
Избираш най-дългата пръчка, която достига до мястото, на което си решил да има нова асма/или лоза/. Изкапаваш рано на пролет /около средата на февруари/ "окоп" с дължина примерно 1 метър и дълбок около 40-50 см. Прекарваш пръчката по дъното на окопа, и заравяш с хубава почва и оборска тор. Притъпкваш, и поливаш. Върха на пръчката привързваш към вертикален кол. Поливаш редовно окопа, но с малко вода. Още същата година ще видиш дали сорта е същия. Ако имаш време, може да изчакаш поне 2 години. Тогава/отново на пролет/ разравяш окопа на около 30 см там, където влиза пръчката. Отрязваш основната пръчка, и отново заравяш. По този начин ще имаш асма с мощна коренова система.
Има и една тънкост, която малко хора я знаят. Поне това съм установил с времето. Отнася се за лози от всякаква възраст. Всяка пролет се разкопава около основното стебло на дълбочина до 10 см, и се изрязват всички "росни" корени. По този начин се предотвратява поемането на повърхностна влага, и се стимулира развитието на кореновата система в дълбочина. Това е гаранция, че лозите няма да изсъхнат в горещините, и ще имат големи гроздове с едри зърна. Дано правилно съм го обяснил.
Извинявам се на Stefan_62, но малко неправилно е обяснил процедурата "бодни пръчка". Това се прави с пръчка на около 6-8 пъпки, и не се увива по стените на ямата.
Не се извинявай адаш, вярно е, че "бодни пръчка" се сее на пръчка със 7-8 пъпки, но за начина за който му описах, ако си забелязал пръчката е по възможност по-дълга и това се прави с цел за развитие на по голяма коренова система и по-сигурно прихвашане. Представи си, ако отрежеш 2м. пръчка и ако не я овиеш колко трябва да дърбаеш, ако не я засееш в траншей. Това за росните корени не е нешо ново и е желателно да се започне още след първата годена от захващането, прави се с цел да се развие по-добре основният корен, но се прави основно на вкоренени лози на подложка, защото основно росните корени се образувот от подложката/ това важи и при дърветата/. И накрая ако си прочел правилно колегата иска по-най бързият начин да премахне старите асми, че му пречат, а не да чака две години докато се прихване отводката. И една тънкост и от мен, когато се прави отвотка по посоченият от теб начин се изчаква възможно по-дълъг период при отрязването на отводката от майката, даже е желателно да си остане неотрязана. Първо лозите при такава отводка когато се отрежат рано са склонни към по вече заболявания и по-бързо изсъхване, при тях кореновата система от пъпките се развива по-слабо и по-плитко, поради причината, че докато е свързана с майката отводката основмо приема сокове от нейната коренова система. Ако греша може да ме корегираш