Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Смени захранващия кабел с трижилен и не се занимавай с глупости от типа на мост в щепсела. Заземи(занули) и корпуса като смениш кабела.
dimitar.z - специалист
Но все пак ще стане късо ако се обърне щепсела?
Идеята е че е правен ремонт и газов котел, забравих му марката е бил свързан с твърда връзка с контакта. Но сега е грозно да стръчи кабел и иска да го върже с щепсел. Кабела е неподвижен и щепсела не може да бтде обърнат- Г образен, но са всеки случай при такова обръщане трябва да стане късо и няма да има офазяване.
А кабела наистина е двужилен, имам снимка някъде.
galin56 - специалист
dimitar.z написа:
Един въпрос, който се опитвам но не мога да намеря отговор - зададе ми го приятел, за да го дискутираме.
1. Имаме двупроводна инсталация. Контакта на стената е занулен с мост между нулата и заземителната пластинка .
2. Имаме консуматор, свързан със щепсел към този контакт, обаче кабела е двупроводен.
3. Консуматора е отоплителен уред.

Има ли логика, тъй като кабела е двупроводен, за заземим щепсела с мостче - от неговата нула към зазимителната пластинка ? Щепсела не може да се обърне, тоест влиза само по един и същ начин в контакта.
Няма никаква логика да го правиш това нещо защото е напълно безсмислено. Няма да "офазиш" корпуса както те заблудиха а ще направиш едно голямо нищо. Защото така или иначе до консуматора отиват само два кабела и тая пластинка не играе никаква роля защото от нея не излиза кабел. Ако искаш да "занулиш" уреда по такъв начин, който наистина е опасен ако се разменят, е да вземеш "нулата" при самия консуматор. И от входа му за нула да я прехвърлиш с мостче на входа за "заземяване/зануляване", който отвежда нула по корпуса. Така вече ще си го занулил с двупроводен кабел и ще е коректно, докато разбира се не се обърнат фазата и нулата и тогава при включен уред в контакта(дори и да не работи) като го пипнеш или тръгнеш да го местиш ще те "разтресе" тока.
fikata - майстор
Конструкцията на контактите и щепселите "шуко" и на всички видове такива контактни съединеня със защитни пластини и щифтове е такава, че при включване на щепсела първо да се осигури контакт на консуматора със защитния проводник от мрежата и след това да се осъществи контакта с тоководещите елементи на захранването от мрежата.
Junak - майстор
galin56 написа:
... . Така вече ще си го занулил с двупроводен кабел и ще е коректно, докато разбира се не се обърнат фазата и нулата и тогава при включен уред в контакта(дори и да не работи) като го пипнеш или тръгнеш да го местиш ще те "разтресе" тока.
Сигурен ли си в това, че ше го разтресе? Защото, ако обърне щепсела и го включи, ще стане много красиво "късо" и няма начин след "късото" корпуса да остане офазен.
galin56 - специалист
Junak написа:
galin56 написа:
... . Така вече ще си го занулил с двупроводен кабел и ще е коректно, докато разбира се не се обърнат фазата и нулата и тогава при включен уред в контакта(дори и да не работи) като го пипнеш или тръгнеш да го местиш ще те "разтресе" тока.
Сигурен ли си в това, че ше го разтресе? Защото, ако обърне щепсела и го включи, ще стане много красиво "късо" и няма начин след "късото" корпуса да остане офазен.
Сигурен съм. Аз му го казвам тоя вариант при условие че не е правил глупостта да слага мостче в щепсела, а да си направи мост в самия консуматор от нулата към заземяването.
Иначе си прав . Снощи не го написах, но тая сутрин като станах и се сетих за тая тема и като се позамислих се сетих, че съм пропуснал да кажа, че като е направил мост в щепсела и ако не го обърне не прави нищо защото няма кабел излизащ от пластинката, но пък ако го обърне обратно ще закара фаза на нулата (късо) и ще позапуши щепсела и ще изпопадат бушоните, затова мостче в щепсела - в никакъв случай - никаква полза а само вреда..
dimitar.z - специалист
Ясно, ще трява да погледна дали самия уред е занулен ( би трябвало) и ще му мислим да го свържем с твърда връзка, така ще е най-безопасно.
galin56 - специалист
Еми това е начина. Ако искаш с тоя двупроводния кабел - твърда връзка и после отваряш уреда и правиш мост на входовете между нула и земя - и си ОК. Ако не - купуваш си трипроводен кабел, сменяш другия и така.
Хайде лек ден, темата вече за мен е изчерпана.
velas - специалист
Ето този щепсел§контакт не могат да се завъртят и няма значение къде ще бъде направено зануляването.
fikata - майстор
Ето този щепсел§контакт не могат да се завъртят и няма значение къде ще бъде направено зануляването.
Обърни внимание,че занулителния/заземителен/ щифт на щепсела е по дълъг/освен че е по дебел/от другите два щифта за да може при вкарването на този щепсел в контакта първо да се осъществи връзката за безопасност -земя или защитна нула.
Това,което имах предвид в постта ми по горе
Posted: Tue Oct 16, 2012 6:40 pm
В противен случай според тебе излиза,че този трети контакт -щифт е излишен,след като щепселът не може да се обърне на 180 градуса.

Тема "Щепсел - зануляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: