• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
MamaMy - майстор
Kak няма да смениш кондензаторите?
Нали променяш напреженията. Те кондензаторите са с работни напрежения на границата на нормалното за захранването, пък като ги промениш 2-3 пъти... забрави.
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Kak няма да смениш кондензаторите?
Нали променяш напреженията. Те кондензаторите са с работни напрежения на границата на нормалното за захранването, пък като ги промениш 2-3 пъти... забрави.
Икономична работа съм направил и както се казва "икономията е майка на мизерията". Ще го прегледам кондензатора.
Това е платката ми http://dox.bg/files/dw?a=835f93f5f0
Тънката черна жичка (червената стрелка) не можах да разбера дали аз без да искам съм я откачил или се е държала на косъм и сама се е откачила от някъде, но не можах да разбера къде е била. Тя е в комплект с другата тънка с прозрачната изолация. Къде трябва да е? Към минусите ли? Все пак е черна!
Кой кондензатор да гледам, не ми се занимава да ги сменям всичките.
Последна промяна от shadow__01 на вт окт 16, 2012 10:29 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
shadow__01 написа:
... Другите напрежения също се вдигат, но техните кондензатори издържат и няма смисъл а ги сменям...
Издържат, нали. Ти сам се увери :-D
Та те не издържат на нормалните натоварвания още когато са нови, а ти искаш на 2-3 години да държат. Аз имам поне 50 платки донори от захранвания и смея да твърдя, че няма такава с читав кондензатор. Дори големите електролити на мрежовото са изсъхнали поне с 20 %.
shadow__01 - майстор
Та те не издържат на нормалните натоварвания още когато са нови, а ти искаш на 2-3 години да държат. Аз имам поне 50 платки донори от захранвания и смея да твърдя, че няма такава с читав кондензатор.
Ако не издържат ще гръмнат и толкова ще им е. Като не ми трябват няма да ги сменям.
hidrazin - майстор
Дано да имаш и достатъчно захранвания. Като гръмнат кондензаторите почти винаги гърмят
полупроводници, че и цели проводници. :lol:
:partyman:
cvetanmu - специалист
Лошото е че може да гръмнат, когато човъркаш нещо по него и да ти извадят очите.
Като не ти трябват по - добре ги махни.
Проследи пистата, която захранва чипа и ще намериш кондензатора.
hidrazin - майстор
Някои гърмят здраво. Преди години един ми профуча покрай главата докато човърках в един телевизор.
Отбеляза се в мазилката на тавана. Повечето вече имат кръстовиден (или друг) разрез отгоре за да се разцепят там,
а не да излитат от платката. :lol:
http://static.tme.eu/katalog_pics/9/6/7 ... 200_16.jpg
shadow__01 - майстор
cvetanmu написа:
Лошото е че може да гръмнат, когато човъркаш нещо по него и да ти извадят очите.
Като не ти трябват по - добре ги махни.
Напреженията не се вдигат толкова много, че да гръмнат. Например 5 волтовата линия последно ми я изкарваше около 9V, а нейния кондензатор е до 12V. Повече няма да вдигам напрежението.
А относно черната жичка някой знае ли къде и е мястото?
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Коя черна жичка?
На едната снимка от линка дето дадох http://dox.abv.bg/files/listtree;jsessi ... F747.dox01
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "ATX захранване - преработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: