Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vailoelle - специалист
Здравейте , видях има доста подобни теми които за съжаление само ме объркват :rolleyes: .За това реших да питам конкретно за моя случай.

Наехме двама майстори да изкопаят кладенец на една наша нива/ливада.Те определиха къде има вода и на колко дълбочина с две алуминиеви тръбички (беше доста интересно докато търсеха вода).Определиха мястото и казаха , че има на 7-8 метра , като щели да копаят до 10 за да може да има повече вода.Почнаха преди 7 дни да копаят като за сега с на близо 4 метър дълбочина (отвора на кладенеца е към 1-1,3м.).Казаха , че трябва да вземем бетонни тръби за стените на кладенеца.
Кладенеца ще е за поливане на овощните дръвчета предимно и за нивата.Терена е доста равен , но разбира се има лек наклон.
Какво друго ни трябва освен помпа разбира се и какво трябва да направим?

1.Помпа каква ще трябва ?За електрическа няма ток наблизо.А и трябва да е лека за пренасяне , че си е на 400м от къщите в полето да не я открадне някои.Предполагам , че и трябва първо да се види дали ще има вода и на каква дълбочина и колко и е дебита.Вие ще кажете.
2.Някакъв дренаж на кладенеца
3.Нещо друго прави ли се ...?
Знам би трябвало да се проучат тези въпроси предварително, но ..нещата станаха набързо.

Малко снимки за ориентация

Изображение

дълбоко..
Изображение

Изображение

Кучето ми Арес и дупката от ремаркето
Изображение

И аз се престраших да вляза ..на 3м. и малко а до 10м :shock:
Изображение

Градината -кладенеца е на 1-2м. зад мястото от което снимам точно в средата на градината.Нивата е от горната страна (по-високата) а ливадата с дръвчетата е в долната страна (по-ниската).
Изображение

Благодаря предварително за мненията ви :)
angel_ov - специалист
Респект за ентосиазма ти! :prayer:
VLADO66 - майстор
Тези камъни на дъното ме притесняват,защото отдолу може да има от същите и как ще караш още 6м. надолу през тях не знам/ще се получи дупка като за метрото/.
sensi - специалист
Незнаех, че в днешно време някой копае на ръка. Това е много работа за 2-ма човека. Защо не си взе нещо механизирано да го изкопае за няколко дни? Изчакай първо да излезне вода както казва колегата, пък тогава взимай каквото и да е.
vailoelle - специалист
Да уточня не аз копая кладенеца а двама местни.Били изкопали над 50 кладенеца по техни думи.Да и ние сме разпитали за тях били добри колко ще видим....
Договорих ме се за 130лв. на метър при намиране на вода.Те казаха "има вода.." така , че трябва да намерят ако няма вода няма пари или ще има някаква утешителна сума (това си е доста копане на ръка).Аз не искам дупка в градината а кладенец все пак.Да не говорим за това сега.
За камъните пак те си поемат нещата.Камъни ,пръст,кокали...гърне със злато те си знаят е за гърнето ще поспорим :finga: .Преди били копали на един познат и стигнали до камък колкото отвора 1-1,4м. точно по средата на дупката.Бомбата (така се казва единия от тях майстора демек) с чука и шило и нямало и помен от камъка .
Доста работа си е и това е едно от нещата които ме спря да не копая сам (а и мисля ще ме е страх на повече от 5-6м.

Така по темата след още ровене в нета мисля за :
агрегат за ток и една потопяема помпа (бибо) и така да се вади вода на до около 60м от кладенеца.
Може ли да ме насочите за цени и марки и дали ще е добре така.

sensi-да ще изчакаме разбира се може и да няма вода.Механизация до 10м. ми казаха , че ще разкопае щялата градина
VLADO66 - майстор
Погледни и тази или подобна възможност http://gradinka.bg/offer/1027.html.Агрегат пък помпа и става един керван.На тази слагаш едни колела и една дръжка и си в играта.
bigdragon - майстор
До тук не прочетох някой да ти каже, че между бетонните пръстени и пръста в първите няколко метра се насипва чакъл. При твоята камениста почва може да минеш и без него, но не се знае отдолу какво ще излезе...
Успех в начинанието.
Цивилизацията се е появила до вода, всичко останало е провинция...
Stefan_62 - майстор
[quote=]Погледни и тази или подобна възможност http://gradinka.bg/offer/1027.html.Агрегат пък помпа и става един керван.На тази слагаш едни колела и една дръжка и си в играта.[/quote]
Да извинява колегата "vailoelle",че му използвам темата, но искам да попитам клегата "VLADO66"за моторната помпа която е посочил. Варианта е много добър, даже и за дворен кладенец, но тези параметри които са дадени "смукателна дълбочина 8м. и напор 30м." дали ще върши работа при кладенец дълбок 15 м. Извинявам се за глупавият въпрос но не съм на ти с тези неща.
VLADO66 - майстор
dragozov сигурно може да ти отговори на този въпрос.
Stefan_62 - майстор
VLADO66 написа:
dragozov сигурно може да ти отговори на този въпрос.
Благодаря все пак за отговора :drinkers: . Ще ги запитам.

Тема "Помпа за кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: