• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
perko - специалист
Хехе, направих си гърмящ таван, не знам как успях, но пука здравата като пална камината.
Сега сериозно: направих най-обикновен таван от ГК със скара на две нива с рри - 5х3.5 м.
Отопляваме се с камина и вчера ве4ерта като я запалих, тавана взе да пука от темп. разширения.
Самата камина е свободностояща, няма никаква обшивка още, само е сложена на постамент (но скоро ще се прави було и тн). Фугите не се напукаха, но не искам да слушам пукотевици всеки път като запаля печката и като изгасне също. Чудя се, ако изчъгартам фугата между стените и ГК и евентуално запълня с акрил, дали ще спаси положението?
Мога да го оставя и съвсем без пълнеж, понеже са планирани декоративни первази за тавана. Дали не съм сбъркал нещо фундаментално и заради това така да става? На някой друг, пука ли му тавана въобще?
EDI - майстор
Дай някоя снимчица на това музикално чудо :lol:
perko - специалист
Е, най-обикновен съвсем прав таван. Няма какво да му се снима. Фугирал съм със фюгенфюлер и стъклофазерна лента, след което е положена една ръка шиитрок и две ръце латекс. Скарата е през 50см на късата страна на помещението, камината е в единия ъгъл. Като се запали и почва едно, пук,......,. пук...,. ПУККК...
Направо ме е яд, че не домързя да натъпча фугопълнител м/у стената и тавана. Предполагам, това допринася за пукането. А, а монтажната и ноещата скари са захванати с анкервинкели на ригипс. За тавана - с дирекни окачвачи.
Тани - модератор
Захванал ли си CD за UD профилите с копчета или "рапидки" , дори и през гипскартона? Остави ли CD-тата по-къси или опират плътно в стената в UD-то?
perko - специалист
не, ЦДтата не са хванати за Удто. Сега, дали са плътно или имат хлабина, всеки различно, но 99% всички имат малка хлабина. ГК е хванат за УДто, само надлъжно на монтажните профили. Не знам, може и да престане да пука, сега е топло и не отоплявам но може би ще се намести и ще престане.
marmoz - специалист
Топлинно линеино разширение :)
Едни колеги така бяха заклещели една фасада,че ни викаха за консултация :-D Нова сграда лятото като напече и се почва имаш чуството,че от пукането сградата се деформира,голяма илузия,голям маитап беше,ама така е като пестят където нетрябва :-D :-D :-D
VLADO66 - майстор
Постоянно ли пука или само в началото на запалването на камината.Възможно е от голяма температурна разлика от двете страни на ГК.
ralev - специалист
Има ли вата над ГК, или друга изолация.
disem - специалист
И на мен яко ми пука гипскартона на тавана. Когато затоплям или охлаждам стаята тавана яко пука. Все едно някой удря с юмрук отгоре. При мен гипскартона е захванат директно на дървените греди.
perko - специалист
Май взе да се оправя. Тази вечер запалих каминката и пукна само един или два пъти и това беше. Явно се е понаместил миналия път. Сега беше почти незабележимо, пук пук и това беше. Над самия картон има около 25см стъклена вата, но тя е там повече за звуко-изолация :)
Това е друга тема - как да изолираме гредореден таван от беснеещи деца отгоре, а мама и тате да спят долу. Мисията е почти невъзможна, но както казах - това е за друга тема.
Важното е, че няма да чагъртам фуги, всичко е наред.
  • 1
  • 2

Тема "Пукащ таван :) След като запаля камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: