От мобилни телефони до цифрови камери
teon - специалист
Здравейте,вчера нещо изпука в енергоспестяващата лампа(24W) и загасна...понеже преди имах механичен проблем с другата който отстраних, отворих я от любопитство...видимо имаше само отчупено парче от корпуса на единия транзистор...уменията ми се свеждат до подмяна на дефектиралия елемент ама познанията ми по електроника са на принципа ако стане :? ...отидох в магазина да купя въпросния елемент (ако е на разумна цена)...продавачката рови из компютъра и каза,че такова нещо няма...транзисторите в лампата са два и на двата пише:
Q1NC45
R
7S 636
...та въпроса ми е:има ли заместител въпросния транзистор и каква е вероятността да има други повредени елементи по платката?
teon - специалист
...да...с корпус ТО-92...
torbalan - Дървен философ
ми - търсиш аналози :)
shadow__01 - майстор
teon написа:
...та въпроса ми е:има ли заместител въпросния транзистор и каква е вероятността да има други повредени елементи по платката?
Като смениш транзисторите ще разбереш. Аз бих сменил и двата за всеки случай. Това, че само единия си личи, че се е пукнал, не означава, че другия е здрав макар и с цял корпус. А за други елементи ще разбереш като я пуснеш да свети.
teon - специалист
...мда...ако цената ме устройва, ще сменя транзисторите...благодаря за отговорите...
torbalan - Дървен философ
от други изгорели лампи не можеш ли да ползваш транзистори???

аз до скоро пазих електрониката на една, на която бях счупил балона - дефакто си беше изправна :)
hidrazin - майстор
Вероятно няма да може да ползва транзисторите, а само цялата електроника ако е здрава.
Малко производители използват MOSFET в тези ламби. Повечето са с биполярни.
:partyman:
intel core - специалист
hidrazin написа:
Вероятно няма да може да ползва транзисторите, а само цялата електроника ако е здрава.
Малко производители използват MOSFET в тези ламби. Повечето са с биполярни.
а каква е разликата с МОС транзистори спрямо биполярните.
Мерси.
hidrazin - майстор
Интернет нямаш ли?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%BE%D1%80
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%BE%D1%80
На нищо ли не ви учат вече в училище. :?

Тема "OSRAM DULUX-повреда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: