Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Здравейте, попадна ми един стълбищен автомат, който както се очакваше не работи. Отворих го и забелязах, че не е гърмял, всичко си му е на мястото. Отдолу на платката обаче видно си личи, че някой "майстор" се е опитвал да му прави ремонт преди мен с което ми затормозява работата и ще трябва да гадая някой неща.
Ето снимки на платката му:
Прикачен файл:
ALIM3051.JPG
Прикачен файл:
ALIM3058.JPG
Прикачен файл:
ALIM3059.jpg
Прикачен файл:
ALIM3062.JPG
Резистора след бялата жичка е сменян с 338 ома. Не знам колко е бил оригиналния, който явно е бил изгорял подобно на по малкия си събрат на една от снимките (до диода).
Не можах да намеря схема на въпросното българско изделие.
Там където е запоен сменения резистор да не би да е трябвало и спойката до него да е свързана към жичката и да е изпусната.
При включване се наблюдава постоянно светене на светодиода, а при опит за стартиране се наблюдава почти изгасване на светодиода в момента на допир на стартиращата ми жица (играеща ролята на ключ) с четвърта клема. Задействане не се получава.
MamaMy - майстор
shadow__01 написа:
Здравейте, попадна ми един стълбищен автомат, който както се очакваше не работи. Отворих го и забелязах, че не е гърмял, всичко си му е на мястото. Отдолу на платката обаче видно си личи, че някой "майстор" се е опитвал да му прави ремонт преди мен с което ми затормозява работата и ще трябва да гадая някой неща.
Ето снимки на платката му:

Резистора след бялата жичка е сменян с 338 ома. Не знам колко е бил оригиналния, който явно е бил изгорял подобно на по малкия си събрат на една от снимките (до диода).
Не можах да намеря схема на въпросното българско изделие.
Там където е запоен сменения резистор да не би да е трябвало и спойката до него да е свързана към жичката и да е изпусната.
При включване се наблюдава постоянно светене на светодиода, а при опит за стартиране се наблюдава почти изгасване на светодиода в момента на допир на стартиращата ми жица (играеща ролята на ключ) с четвърта клема. Задействане не се получава.
Да не би ти да си инженер по електроника?
petromaniq - специалист
Я си провери елементите, най - напред двата ценера. Твоята схема е подобна само, че с реле.

Прикачен файл

Стълбищен автомат.GIF
Стълбищен автомат.GIF (19.96 KиБ) Видяна 6558 пъти
shadow__01 - майстор
Резистора, го видях, но не знаех с каква стойност е тъй като не се вижда цветния код. Някак си успях да намеря точната уж схема тук http://www.qsl.net/lz1len/Homework1.html. Отнася се за същия модел автомат като това което имам. Резистора трябва да е 1K, не 330 какъвто е сложил този който се е опитал да го поправя.
Всички резистори които трябва ще бъдат сменени с точните по схема. А ценерите как да ги проверя без да ги разкачам? Разполагам с мултицет, има и за диоди функция.
Последна промяна от shadow__01 на съб окт 20, 2012 9:29 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Да не би ти да си инженер по електроника?
Не, не съм, ако бях би трябвало да го оправя без да питам.
Забелязах го. Така се получава когато тръгваш да поправяш нещо без схема пред теб и да тръгнеш да поставяш стойности на съпротивления както ти падне. Заради сменения преди него 330 омов е изгорял и този.
petromaniq - специалист
Пак ще опукаш нещо, ако не си отваряш очите. Проследи опроводяването по платката и елементите по схемата. Ценери се измерват най-точно на обвхат волтове под напрежение, но в изправна верига. Най-често пробиват и в двете посоки, така че може да ги измериш и като диоден преход. Внимавай схемата е офазена!
hidrazin - майстор
Ай стига си ръсил глупости:
Отдолу на платката обаче видно си личи, че някой "майстор" се е опитвал да му прави ремонт преди мен с което ми затормозява работата и ще трябва да гадая някой неща.
Майстора си е свършил работата - оправил е скъсана пътечка, а не е сменял никакви резистори. Какво ти затормозява и каква работа ??? Вместо да гадаеш вземи да хвърлиш боб. Гледай да е от едрия за да хване дикиш. :lol:
Така се получава когато тръгваш да поправяш нещо без схема пред теб и да тръгнеш да поставяш стойности на съпротивления както ти падне. Заради сменения преди него 330 омов е изгорял и този.
И защо си сигурен, че е сменян? Хич и не е сменян а само презапояван. Вземи да видиш даташита на 311 и проследи схемата. Само жокер - изгорелия не е изгорял заради сменения преди него ... просто защото не е сменян. И не знам защо ти е схема пред теб за тази елементарна схема, след като наричаш тези дето са се трудили и свършили работата преди теб "майстори" в кавички.
И само един въпрос - ти като какъв се самоопределяш?
И вместо да се занимаваш с непривични неща:
http://www.hit-electronics.com/i-oshte/ ... 8-7787.htm
Или нещо по-евтинко:
http://hobby.neomontana-bg.com/kit77.htm
Надявам се че можеш поне да ги сглобиш. Ако има проблеми - питай.
Лека утрин!
:partyman:
shadow__01 - майстор
petromaniq написа:
Най-често пробиват и в двете посоки, така че може да ги измериш и като диоден преход. Внимавай схемата е офазена!
Знам, че е опасно и затова много ги мразя този вид захранвания на каквито и изделия да ги слагат. Трябва да се внимава и да не се пипа никъде. Друго си е през понижаващ трансформатор да можеш спокойно да мериш, да пипаш и въртиш както си искаш платката.
Само да попитам понеже утре ще правя каквото ще правя там и да знам колко вата резистор трябва да сложа на мястото на самоделната 330 омова изработка. По схема е 1K, но се чудя дали да е 0.25 или 1 или 2 вата. Ясно е, че човека е сложил какъвто е имал, но аз искам да се оптимално оригинално. В краен случай, ще сложа един 2-ватов понеже най на лесно ми е, но ще потърся малки дали имам, защото ми трябват 2 броя. Все пак колко вата трябва да е?
hidrazin - майстор
Вари го, печи го, все е дръво. Ти не четеш ли? Схемата не е същата. Нищо не е сменяно по платката.
За безопасността си прав - утре ще бачкам там където напрежението е 110 000 волта и тока често е над
70 ампера на фаза. Сам си направи сметките за каква мощност става дума. Вярно, не е много но и там
всяка греша обикновено се наказва с DEAD !!!
:partyman:
shadow__01 - майстор
И не знам защо ти е схема пред теб за тази елементарна схема, след като наричаш тези дето са се трудили и свършили работата преди теб "майстори" в кавички.
Уважам човека и труда му, но е трябвало да потърси повече информация преди да действа и да рискува да го изгори още повече.
И само един въпрос - ти като какъв се самоопределяш?
Любител с навик да се престарава понякога. Нямам нищо против никого и нямам намерение да обидя човека като го наричам "майстор", но просто знам как хората с лека ръка захвърлят това с което не могат да се справят от първия път и особено с логиката да си купят ново, че по лесно.

Тема "Поправка на стълбищен автомат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: