• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
ivanpetrov - специалист
marmoz написа:
Топлинно линеино разширение :)
Едни колеги така бяха заклещели една фасада,че ни викаха за консултация :-D Нова сграда лятото като напече и се почва имаш чуството,че от пукането сградата се деформира,голяма илузия,голям маитап беше,ама така е като пестят където нетрябва :-D :-D :-D
Аз,замо не разбрах от какво са пестили,би ли обяснил.Моля
Тани - модератор
Спестили са си делитационните фуги!
ivanpetrov - специалист
"Тани"
Имам нялколко въпроса,ако можеш ми помогни:
Тези фуги се правят там където има голямо разширение и големи площи с гипскартон,или греша?
Трябва ло ли е да се монтира тавана на стаята с въпросната камината с такава фига?
Pooh - майстор
ivanpetrov написа:
"Тани"
Имам нялколко въпроса,ако можеш ми помогни:
Тези фуги се правят там където има голямо разширение и големи площи с гипскартон,или греша?
Трябва ло ли е да се монтира тавана на стаята с въпросната камината с такава фига?
При очакване на достатъчно големи температурни разширения - в случая - камина, е било добре да се изпълни "Връзка към стена с видима фуга", нарича се още "Огнезащитна връзка".
2см. свободно движение на цялата конструкция е само добро начало, трябва да се осигури свободно движение и на плоскостите. Като цяло, таван от проспектите се прави само при идеални случаи, в повечето се съобразяват един куп неща. В конкретният случай, по-скоро става въпрос за несъобразяване, отколкото за пестене на средства. Подробностите са работа и задължение на проектанта, а в 99% от случаите подобен липсва - каквото "майсторО" каже. :wink:
perko - специалист
Да, това ми е грешката. Като има камина, трябва (силно препоръчително) да се оставя незапълнена фуга от един два сантиметра по периферията на тавана. Сега, като тръгна да залепвам корнизите, ще махна колкото мога от пълнежа. Макар че вече не пука, предполагам пак възникват напрежения, които ще ми нацепят фугите в един момент. А недай-боже да стане пожар, тогава картоните ще изпадат по-лесно, отколкото ако имат накъде да се разширяват.
Ригардс :)
Тани - модератор
Според мен пукането в твоя случай е от освобождаването на напреженията в анкервинкелите. Най вероятно вече монтажните профили са се самонаместили спрямо носещите и пукането ще престане. Аз бих оставил засега всичко както си е ,щом е спряло да пука. Ако се появят някакви проблеми , като очакваните от тебе пукнатини в ъглите , то чак тогава може да предприемеш действия! Реално температурните разширения на металните профили са много по-големи от тези на гипскартона!
ivanpetrov - специалист
Аз,пак нещо не съм разбрал, фиг-1 или фиг-2 е правилната?А,искам да попитам и нещо друго относно фиг-3, ако стаята е "на мазилка" ,а само камината е обшита с гипс картон (огнезащитен),трябва ли да има фуга по обиколката на обшивката или НЕ.
Много благодаря,предварително.

Прикачен файл

969696.JPG
969696.JPG (46.13 KиБ) Видяна 4267 пъти
marmoz - специалист
Някаде между 1 и 2 за първият случаи но по добре направо 2 да не се пединтазираме в деатили, за 3 да навсякъде фуга :)
  • 1
  • 2

Тема "Пукащ таван :) След като запаля камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: