• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vlad0 - специалист
Здравейте, пробивах с бургия ф10 с видия, тоест достатъчно широка за да опре в две жици едновременно. Наранени бяха само фазата и земното, нулата е непокътната, наистина всичко стана за секунда, но си мислех че все пак защитата трябва да сработи. Може би ще трябва да сложа дефектно токова за всеки случай.
evil - специалист
Тани според мощността не се подбира само предпазителя :) но и сечението на проводниците.Ако ще и 50 киловата да ти е печката ако е с 2,5 квадрата пак не можеш да сложиш 40А и предпазителя трябва да не допуска включването на тези 2*6 киловата за който пишеш.
fikata - майстор
Фика какъв кабел и предпазител би сложил за печка , на която не знаеш параметрите , защото все още не е купена , а тебе са те наели да проектираш и изпълниш инсталацията?
Нека първо да направим разлика между инсталирана и работна мощност. Въпросът ти е аналогичен и със закупуването на проточен бойлер при готова изпълнена инсталация.
Когато захранването на апартаментното/или етажното/ табло е 6 кв.мм по заявена мощност, по проект какво можеш да предвидиш като директно захранване на готв.печка или боилер освен от 4 кв.мм .
Ако наличната инсталация не те удовлетворява за покупка на нова мощна техника,или търсиш ремонт на инсталацията или съобразяваш мощността на техниката с наличната инсталация.
Тани - модератор
Галине, това е мощността само на плота с котлоните. Отделно фурната е още почти толкова. Относно коефициента на едновременност иди този уикенд в кухнята и преброй колко неща са включени, когато жена ти прави торта с някакъв крем за глазура, докато на котлона ври основното ястие. Аз съм се хващал за главата :-D
torbalan - Дървен философ
Добре де...

Главния бушон колко ампера ти е?

То 6,3 за потове "почти още толкова" като добавим - отива на към 12 КВт...

Ако главния предпазител ти е 63А, на практика не може да включиш нищо друго, докато жена ти готви в кухнята :)

Климатик имаш ли ;)

Моя плот изобщо не ми е хрумвало да го загледам колко киловата е, а за фурната имам спомени 2800 вата...
galin56 - специалист
Тани написа:
Галине, това е мощността само на плота с котлоните. Отделно фурната е още почти толкова. Относно коефициента на едновременност иди този уикенд в кухнята и преброй колко неща са включени, когато жена ти прави торта с някакъв крем за глазура, докато на котлона ври основното ястие. Аз съм се хващал за главата :-D
Хм, това си е сериозна консумация, която си описал. То при тия мощности които си описал като се прибави хладилника и направо ще падне главния бушон, не само на токовия кръг. Но по принцип си прав де, инсталациите са ни калпави, не са виновни консуматорите. За съвременния начин на живот на моменти(особено вечер когато всички са си в къщи) може да се окаже, че 63А са недостатъчни за всички уреди в къщата. Преди 30г може да е било немислимо да се стигне такава консумация на апартамент, но сега са малко.
lov - майстор
Някои от пишещите не са женени или жените им не припарват до кухнята.
Нямате си на идея на какво са способни. Де що може да се включи е включено и работи. И ако е някоя стара инсталация само с 1-2 кръга майка плаче. Бившето ми табло беше само е 4 предпазителя със стопяема вложка.Сега съм с 12 АП-та и пак ми се видят малко ама няма място за повече а и ми предстои тотална подмяна и тогава ще нарастнат с още няколко.
На жена не можеш да обясниш че една микровълнова си е близо киловат нищо че е пусната на размразяване и добавена кафе машина и още някой дребен на пръв поглед уред в един момент правят стабилна консумация.
Тани - модератор
Е аз точно затова се хванах за главата де - падна предпазителя ! И като отидох да видя защо - 3 котлона и фурната включени + една духалка само в кухнята :shock: Нямаше как - изключи духалката, която така или иначе не беше необходима предвид отделяната топлина от печката , но незнайно защо беше включила! Така, че е по-добре инсталацията да е предвидена дори за блондинки :wink: Сега за новата кухня съм предвидил 4мм² кабел с 32А предпазител само за печката. Така правя и когато трябва да прекарвам нови кабели , но слагам предпазител 25А - винаги може да се смени с 32А !

Писали сме заедно с lov и явно е , че и тук важи: Не питай старило , а питай патило :lol:
torbalan - Дървен философ
Тани написа:
... Сега за новата кухня съм предвидил 4мм² кабел с 32А предпазител само за печката...
Това го разбирам, но по съвет на приятел да сложиш два или три пъти по-голям предпазител от този в проекта, това не го разбирам и за това се възмутих :)

Все пак единственото нещо, което питащия е споделил, е че е сложил по-мощен предпазител...

Не знаем женен ли е, не знаем колко КВт са му плотевете и фурната и т.н...
Тани - модератор
По-важния въпрос е дали и свекървата живее там :)
Шегата на страна , но автора на темата не отговори на най-важния въпрос - колко квадрата е кабела? А как "поправихте" кабела- клеморедите с мазилка ли ги замазахте?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос за АП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: