• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 103
Всичко за този вид строителство.
marmoz - специалист
Ето УНИКАЛНА пасивна къща :-D
Строителни материали 2лв. :)
Строителни документи,авторски надзор и т.н 1,50 лв. :)
Месечни сметки за ток ,вода,парно и друг вид отопление 0,25 лв :) /в сметките не са вкючени чааветата/
Тотлен годишен разход клонящ към 10лв. :)
Прикачен файл:
321.jpg
321.jpg (49.04 KиБ) Видяна 2718 пъти
VLADO66 - майстор
Не става въпрос за къщи на пасивните ,а за пасивни къщи :wink:
Tsilkov - майстор
marmoz написа:
Тотлен годишен разход клонящ към 10лв. :)
Прикачен файл:
321.jpg
Ето затова стандарта казва 15 кВч/м2а енергия за отопление ,а не колко сметка плащаш - така че тая не влиза :lol: .Практиката при по-големите пасивни сгради е дори въпросните 15кВч да са добити от термопомпа (или котел) и дори стават по малко като годишна сметка ,но това е само бонус а не част от стандарта.
AntonBM - специалист
8180 написа:
Я, пак. :?
Някъде по-напред в тази тема, бях правил една груба сметка за малка къща струваща 100 000 лв. или EU не помня точно колко. Ако приемем, че за да се превърне тази къща в пасива са необходими 30% - или, хайде да е 200 хил.30%=60 хиляди отгоре на цената. Има смисъл да инвестираш и правиш къщата си пасивна, ако месечните годишни лихви, които ще спечелиш, ако сложиш на влог 60 хиляди (около 3000 на година или 250 лв./месец) са по-малко от икономиите, които ще реализира тази къща. 250 лв. са сума, която стига за месечни разходи малка къща (за сега)... Така, че нещата са на кантар, погледнато така. Само, че това е късогледо сравнение. Цените на енергоносителите растат с добро темпо. На този етап може би е по-изгодно да си сложиш парите в банка и с лихвите да си плащаш по-високите сметки, но нещата няма да са дълго време такива.
Цилков, погледнах калкулатора и се пробвах с КПД=300. Имах предвид COP=3 на климатик. Сложих стандартна нова къща 140 kWh/m2a, на 200 квадрата площ. Изкара ми резултат за икономия 25 830 лв., икономия за 10 години. Излиза по 215 лв. на месец. Т.е. тази къща, ако струва 200 000 лв, а пасивното и изпълнение е 260 000, икономията от 215 лв./месец е по-малко от това, което ще взема от банката като лихва ако съм вложил разликата на влог с лихва 5%.
Тази проста „бакалска” сметка може да се приложи и за съоръжение като рекуператора. Не е много трудно да се сметнe колко икономия на енергия ще направи съоръжението и по цената на енергоносителя може да се види дали е изгодно. Това имах в предвид, когато писах, че рекуператор с цена 4000 лв, може да не е изгоден за условията на България, но не съм си играл да изчислявам дали е така.
8180 - майстор
8180 написа:
AntonBM написа:
Много грубо трябва парите вложени в изолирането на къщата да са по-малко от лихвите които ще получаваш ако същите пари се вложат на банкова сметка.
Антон (и др. уважавани и компетентни специалисти тук),
Разчитам и очаквам от Вас максимално точен изказ (стил, прецизност), естествено на Форумно ниво. Не бих апострофирал повечето "средностатистически" потребители.
Еми, НЕ Е точен цитата - няма значение, че го аз лично го ПОДразбирам.
Спестеното/икономисаното от вложените пари трябва да кореспондира на лихвата.
На днешен ден ВИНАГИ (без мушийки) ГЛАВНИЦАТА (вложена в банка или строителство) Е ПО-ГОЛЯМА ОТ ЛИХВИТЕ.
Или бъркам... :prost:
idunno - специалист
Е, браво ще си сложи човек рекупертор за една стая за 4000 лв.Не знаех,че правят рекуператори за стаи :).
Колкото до сметките за изолацията и лихвите направени от Антон те са неверни защото не се отчита инфлацията.
Но за всички е добре да знаят,че 10 лв. сега струват повече от 10 лв. след една година.
Колкото до стандартите - има стандарт за изчисление на пасивни къщи, но не е европейски( всеки може да си го нарича както намери за добре, може индустриален ,може мултихипермегаиндустриален ), защото пасивните къщи са малко с по други критерии.Просто в Пасивхаус Институт са си разработили някаква изчислителна схема, която струва май 90 евро (говоря по спомен,защото бях решил да си купя, но после размислих :) ).
И накрая ми се ще да кажа, че когато се говори за пасивна къща не отоплението, а поддържането на климатичните параметри на въздуха е важно.Да не забравяме, че пасивна къща не е синоним на евтина къща.
И нещо към колегите Антон и Цилков - как е рекуператор за една стая за 4000 лв или такъв за цяла къща за 18000 лв? И то одобрен за използване в пасивни проекти.
Tsilkov - майстор
idunno написа:
която струва май 90 евро
Точната цена е 130 евро за софтуера и после климатичните данни за България си струват пари.Аз освен че го купих и работя с него (дори и само за "нискоенергийни сгради").Това е софтуера (работя с доста) който най-бързо си "изплаща" парите.
idunno написа:
как е
Правоъгълно тяло с пластмасов/метален корпус - малко странно се изразяваш :?
idunno написа:
Но за всички е добре да знаят,че 10 лв. сега струват повече от 10 лв. след една година.
Ми той Антон точно това смяташе.Ама пак казвам ,че това е "инвестиционна ефективност" ,а къщата за собствени нужди е съвсем друга бира.
AntonBM написа:
Имах предвид COP=3 на климатик. Сложих стандартна нова къща 140 kWh/m2a, на 200 квадрата площ.
В тези пари взе ли предвид цената на климатик за 140 квадрата реална къща със средногодишен КОП=3 :? .То е ясно и ,че отоплителните машини не стоят на едно място ,но мисля че вече писах аналогията с колите -"Можеш да сложиш газова уредба на кола с V8 мотор (и някои го слагат по принуда) ,но не си копуваш кола с V8 с идеята да я газифицираш" :cool:
AntonBM - специалист
Tsilkov написа:
idunno написа:
Ми той Антон точно това смяташе.Ама пак казвам ,че това е "инвестиционна ефективност" ,а къщата за собствени нужди е съвсем друга бира.
Idunno, е прав не съм сложил в изчисленията инфлацията. Не го направих, защото изчислението става много сложно. По-долу съм сложил една програма, с която се правят финансови изчисления на икономически мерки за енергийна ефективност. Тя е безплатна (без парола) и поддържа български език. Може да си я инсталирате и да правите експерименти. Аз пробвах какво ще ми изкара тя за същата сметка:
Инвестиция от 60000 лв. за превръщане на стандартна къща в пасивна. Годишна лихва 6% и инфлация 3% (пробвах с тези стойности) и годишна възвращаемост на вложените средства 215*12=2580 лв. Последните числа са взети от твоя калкулатор.
Програмата ми изкара 2 резултата:
Срок на откупуване на 23 години - това е просто деление на 60000/2580 лв.
Срок на изплащане 39,4 години – това е числото отчитащо лихвите и инфлацията. След 40-тата година се излиза на „+”. Това пак е груба сметка. Няма я цената на климатика, който отоплява и неговата амортизация с годините.
8081, нямам толкова свободно време, че да правя префектни формулировки, които да се харесват на всички. Погледни си твоята и тя не е много разбираема.
8180 написа:
Еми, НЕ Е точен цитата - няма значение, че го аз лично го ПОДразбирам.
Спестеното/икономисаното от вложените пари трябва да кореспондира на лихвата.
На днешен ден ВИНАГИ (без мушийки) ГЛАВНИЦАТА (вложена в банка или строителство) Е ПО-ГОЛЯМА ОТ ЛИХВИТЕ.
Или бъркам... :prost:
П.П. Програмата е в архив 1,7MB и не може да се качи. Жалко, ако някой иска мога да му я пусна на пощата.
Tsilkov - майстор
AntonBM написа:
Няма я цената на климатика, който отоплява и неговата амортизация с годините.
Именно де - ако я сложиш и нея вече разликата в цената няма да е 60 000 лева :wink:
AntonBM написа:
Idunno, е прав не съм сложил в изчисленията инфлацията.
Е как ще е прав. Като сложиш тия 60 000 на депозит (което си приел като логика пари-време) да не би да ти начисляват към депозита и инфлация :lol:.Или приемаш лихва ,или инфлация - обикновенно се приема лихва защото инфлацията е по-малка. Да не говорим че инфлацията влияе и върху цената на енергията. Правите някъв икономически буламач без смисъл - само от любов към цифрите :lol:

Тука има малко инфо по темата макар и не за България:
http://passipedia.org/passipedia_en/bas ... -effective
8180 - майстор
AntonBM написа:
8081, нямам толкова свободно време, че да правя префектни формулировки, които да се харесват на всички.
Колега (поне по проблемния въпрос),
Всеки сам си преценява колко време да отдели на Форума.
Лично нееднократно съм Ви благодарил за загубеното време.
НО, по Правилата тук, е ВАЖНО да се пишат ВЕРНИ неща, дори "набързо, неперфектно и нехаресвано от всички".
Разчитах поне за Вас (няколкото специалисти тук) да не ми се налага да проверявам ВЯРНОСТ И КОРЕКТНОСТ НА ТВЪРДЕНИЯТА ВИ, какъвто ангажимент съм поел тук.

НЕВЯРНО Е АПОСТРОФИРАНОТО ТВЪРДЕНИЕ (потретвам се), а моят намек считам за допустим и уважителен тук.
8180 написа:
AntonBM написа:
Много грубо трябва парите вложени в изолирането на къщата да са по-малко от лихвите които ще получаваш ако същите пари се вложат на банкова сметка.
Оставам с почит и благодарност за усилията, вложени за Форума.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: