• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
torbalan - Дървен философ
Не ти липсва чуство за хумор :)
vlad0 - специалист
Кабела е 3х2,5 мм2, За щастие сме само със жената и чавето, без свекърви и тем подобни. Клемореда съм го умотал допълнително с изолирбанд и си седи кротко зад шкафа. Ще сложа по-малък АП, съответстващ на кабела и това е. Явно и кабела е трябвало да е 3х4мм2 но уви..

ПП
20А предпазител добре ли е?
PCL82 - майстор
Ако не искаш да се запалиш си оправи кабелите! Не може да разчиташ на едно увиване с изолизбанд! Може сега да си стегнал винтчетата добре, може и да неси, но след определено време те може да се разхлабят-умора на материал, топлинно натоварвае и т. н. Какво става клемата почва да грее, изолацията се стопява, ако е менте може да се запали. Запалва се и шкафът. А в шкафът например държиш алкохол или картонени кутии. Лошо много лошо...

Затова си оправи връзките и ги постави във фабрични разклонителни кутии и ги изпълни с клеми Wago.

За 2,5мм2 можеш да сложиш най-много 20А предпазител. Щом като късото е било между фаза и земя, вероятно земята не е наред. Заземяването свързано ли е към нулата в таблото, което се заземява и никъде другаде? Или заземяването си е самостоятелно? Ако е самостоятелно е задължителна ДТЗ за всички кръгове (схема ТТ). Ако имаш връзка между нулата и земята в таблото можеш и без ДТЗ на стационарните консуматори (схеми ТН-S и TN-C-S).

Провери си и другите предпазители и цялата инсталация! 40А на 2,5мм2 е пълна неграмотност и безотговорност.
vlad0 - специалист
Земното е отделно, "заземено" е с няколко кола в земята и до колкото знам никъде не контактува с нулата. Клемореда е бакелитов и е стегнат здраво. Метала се "уморява" доста трудно като не е подложен на натоварвания и атмосферни условия, така че на тази връзка мисля че може да и се има доверие. Проблема е че не мога да прекарам по-дебел кабел вече защото всичко е завършено и боядисано, за това мисля да сложа по-малък предпазител и ако той почне да пада тогава ще му мислим/къртене , нови кабели и т.н./
lov - майстор
Айде сега да ме почнат специалистите за съвета ама с Тани сме писали по едно и също време и повтори същото. Аз като патило не вярвам на никави клеми вагота магота и тем подобни. Вързвам с керпедена споявам от горе и един термосвиваем шлаух и забравям за проблема. А относно заземяващия проводник след като нямаш ДТЗ-та по добре е да се оправят нещата като си му е редът. Смени си предпазителя послушай колегата дал съвет мини на схеми ТН-S и TN-C-S. Щото това заземление едва ли е в цветущо здраве независимо колко кола са му набити след като едва ли е проверявано някога освен при пускането на обекта. Пък като знам какви номера се правят за да е в ред при самото мерене да не се окаже че почти няма никой и за това не е паднало АП-то
velas - специалист
Тани написа:
Фика какъв кабел и предпазител би сложил за печка , на която не знаеш параметрите , защото все още не е купена , а тебе са те наели да проектираш и изпълниш инсталацията?
Извинете, само аз ли помня, че предпазителите предпазват кабелите...а не уредите...Демек като проектираш инсталация, проектираш АП-тата според кабелите...
VLADO66 - майстор
Ами аз до моята печка прекарах 10квадрата, че имах в повече, :-D Поозорих се прекарването на линията и връзването на печката,ама нали има приказка:Икономията е майка на мизерията :cool:
Тани - модератор
leosat varna написа:
Тани написа:
Фика какъв кабел и предпазител би сложил за печка , на която не знаеш параметрите , защото все още не е купена , а тебе са те наели да проектираш и изпълниш инсталацията?
Извинете, само аз ли помня, че предпазителите предпазват кабелите...а не уредите...Демек като проектираш инсталация, проектираш АП-тата според кабелите...
Както съм поставил въпроса - няма значение кое ще е първо - питам за "комплекта" :wink: По-горе съм дал отговора отново и за предпазителя и за кабела, защото винаги трябва да са съобразени един с друг, без значение от консуматора, което дава отговор и на ОНАЗИ тема! :wink: Ако имаме печка 10kW , не бива да съобразяване предпазителя с мощността ѝ , а само с кабела с който е захранена , иначе казано предпазителя зависи от сечението на кабела, а не от консуматора :wink:
torbalan - Дървен философ
Таниииииии, за това има проектант - ти трябва да се съобразяваш с него...

Когато купиш жилище и предпазителя е 16, 25 или 40 ампера, ако се случи да пада - трябва да разтовариш, а не да го сменяш с по-голям...

Ако сам си проектираш нещо и знаеш предварително, че печката ще е 10, 12 или 15 киловата, спокойно може да съобразиш инсталацията с това...

НО ПРИ СЪЩЕСТВУВАЩА ИНСТАЛАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ПРОЕКТА, А НЕ ДА СЛАГАШ ПО-ГОЛЕМИ ПРЕДПАЗИТЕЛИ :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос за АП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: