• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
jiji_pz - помощник
Здравейте,
Бих искал да попитам полвзащите газови бойлери у дома. Как реагира пламъка на горелката когато се увеличава или намаля количеството на точената топла вода. По конкретно дали това става плавно.
Защото при мен е следното, при вече запален бойлер готов за точене на топла вода:
Отвъртам за топла вода на половина, горелката пали слабо и водата се усеща много малко да е подгрята. Отварям повече, пламъка се увеличава , но не постепенно с покачване на дебита на водата а сякаш на някаква втора степен и водата е гореща. Ако пусна да смесвам със студена , тогава пък гасне.
Къде е проблема в тоя бойлер. Верно е стар на години , но пък не е монтиран никога.
Марката е някаква още от ГДР. WG 250/6...
Благодаря на всеки отзовал се.
schuldiner - майстор
Най-вероятно има нужда от почистване на дюзите... А ако си с хидрофор, и от настройка на пружината, която притиска мембраната на входа (ама то не е много редно).
jiji_pz - помощник
Благодая на schuldiner.
Не съм с хидрофор, а целия бойлер не е бил пускан да работи , даже си е с оригиналния кашон от 1986г.
Отворих му тая джаджа с мембраната и се оказа че тя е спукана. От седене с времето се е втвърдила и се спукала като съм пуснал водата сега след монтажа.
Може ли да се намери такава. Гумен кръг е с диаметър 70мм.
Още не ми е ясно дали бойлерите от тоя тип регулират плавно пламъка на горенето си.
schuldiner - майстор
Регулира се, ама почти всички такива бойлери работят на принципа "пускаш на макс и после плавно намаляш, докато вземе да гасне", щото обикновено са в друго помещение. Все пак първо опитай с копчетата на панела - за къпане и за миене на чинии са коренно различни настройки. Например при мен за да се обръсна с по-малко от 50 л вода, трябва да намаля всичко: на първа степен копчето под пламъка (мисля, че това са само половината горелки), на 1 от 4 (подаването на вода), на мин. подаването на газ и става горе-долу тих и с плавно запалване...

ПП Мембраната ми... не помня от какво, но е изрязвана допълнително по старата. Тя си е просто едно парче гума, което контактува с вода и метал. Кво толкова?
jiji_pz - помощник
Ще ползвам бойлера само за къпане и пълнене на ваната , дори ще се точи топла вода само от един смесител. Току що ходих до главния кран на къщата да отворя защото се съмнявях дали пък налягането не е слабо.
Сега ме съмнява че смесителя е едноръкохватков и ме навежда на мисълта че като го завъртя към студената за да ги смесва, то той е така конструиран, че намаля едновременно с това и дебита на топлата , и затова ми гасне бойлерчето :).
Отивам да се ровна по гаража за някой стар смесител с врътки за топла и студена вода. :?
schuldiner - майстор
Те че са гадни тези смесители, гадни са, ама и с обикновен е така. Освен ако не преминава през бойлера и студената вода за банята... Или вземаш студена след мембраната, която стартира горелките (нали на бойлера имаш кранчета студена/топла?), или бърникаш като мен пружината, да отваря на макс при по-ниско налягане от водопровода.
Бе ако си прекарал час-два в разкулачване на бойлерчето, значи знаеш колкото мен - всичко е очевидно просто... естествено, газовите трасета не ги закачаш.
jiji_pz - помощник
Повече от час даже отделих за разчанчването , ама по пружините нищо не съм променял.
И тъй като немога да намеря кран с две врътки , направих следното.
Пуснах този на душа (едноръкохватковия), в крайно топло положение, бойлера гори на макс. и пуснах вода от крана за казанчето на тоалетната,постепенно. И воала горелката се променя постепенно :) . Май ще сменям смесителя още нов.
Ще пиша за резултата.
MamaMy - майстор
С този бойлер да не си от Плевен? Един такъв скоро се продаваше тук и ми го предлагаха от 3 места.Единия "продавач" ми поиска повече от нов Юнкерс :-D
jiji_pz - помощник
MamaMy написа:
С този бойлер да не си от Плевен? Един такъв скоро се продаваше тук и ми го предлагаха от 3 места.Единия "продавач" ми поиска повече от нов Юнкерс :-D
Видях ги тея обяви когато търсех инфо за модела.
Няма как. Моя не се е предлагал за продан. Още като малък го гледам в гаража и ми наподобяваше на система от космоса.
Е дойде време да го турна на стената :)
MamaMy - майстор
Извинявай за спама тогава. Просто ми стана интересно кой ли изгоря. Ако го купи някой трябва да е на много символична цена. Като знам какво се предлага в момента по света...
  • 1
  • 2

Тема "Газов бойлер Немски - проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: