• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Марин М. - помощник
Здравейте!

От много време бях само читател на форума, но ето че дойде моментът да питам и аз най-после!

Вероятно звучи странно, но е факт - два дни (2х6 часа) пекох с този чушкопек и установих, че отвън грее, колкото вътре. Е, почти де... Имаме го от миналата година, но жената го "управляваше" тогава, затова едва сега се сблъсках с проблема. Днес го отворих само отгоре (засега). Ето снимки, отстрани, за да се види колко е обгорял, и отгоре, със свален фланец:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Според мен, това е абсолютно кьопава изработка, излагаща най-великото българско изобретение (според една класация) - ясно се вижда, че ламарината е обгоряла, дръжката беше станала на въглен и се счупи, когато го вдигнах и т.н.

Ясно е, че проблемът е в липсата на изолация между ламарината и външния керамичен цилиндър. Въпросът е какъв материал може да се ползва за тази цел - вата (стъклена, каменна), някаква термоустойчива пяна? Или нещо още по-различно?

Ще ви бъда благодарен за съветите, защото по заповед на Щуката, тези дни пак ще трябва да чушкопеча. А знете, че Щуката не бива да бъде ядосвана... :-D

ПП Като новобранец, не знам дали поствам на правилното място първия си въпрос, затова ще бъда благодарен, ако ме поправите!

Марин
fox_vt - майстор
Тъпчиш вътре с вата каменна щото стъклената по трудно се намира и си готов.Наистина мн китайска изработка :? то за кво изобщо са му сложили и метален кожух даже :lol:

пп пък може това да му е замисъла на инжинера дет го е създал да те пече яко и тебе докато отидеш и си земеш бира :-D
shotik - майстор
Преди месец жена ми купи такъв,не го знам дали грее,но за старите модели чушкопек около нагревателя имаше за изолация керамзит-топчеца от керамика .Сега скоро не съм виждал керамзит,не знам дали с едър пясък няма да стане .
quietmadness - специалист
След като 15 години успявах да отказвам моята от този уред преди седмица се сдобихме с тази безмислица според мен.
Аз предпочитам газовата горелка или огън и ламарина, ама ми омръзна всяка година едно и също да слушам.
Та още като го пуснах да загрее установих абсолютно същият природен феномен - отвън грее толкова колкото отвътре.
Място за изолация просто няма. В тия малки цепнатини каквото и да се напъха то ще има почти нулев ефект.
Мислех да се напъна и да направя нещо високо ефективно, ама като гледам как след една година чак ще се ползва уреда, смятам, че има по-важни мероприятия.
Предлагам да сложиш дебело (за да пази форма) алуминиево фолио м/у "кожуха" и външния огнепупорен пръстен. Ще играе роля на отражател, но не трябва да има контакт с пръстена, който играе роля и на топлинен акумулатор. Незнам перлита дали ще издържи и няма да стане на прах от нагряване и охлаждане.
Старите акумулиращи печки вкъщи имаха такова под външните ламарини. То и устройството им беше такова - реотани, наоколо огнеопорни тухли, азбестови плоскости (като се сетя ми настръхва косата), въпросното алуминиево фолио и външните ламарини.

Успех
Марин М. - помощник
Благодаря за мненията господа, ще направя някаква комбинация от съветите и ще споделя опит. А това за бирата си е самата истина - в събота стоях бая до късно и доста течност отиде за гасене на жегата от средството на труда - :prost: !

Апропо, аз писах на фирмата, чийто етикет е на чушкопека, като дадох линк към форума. Днес ми отговориха на мейла и им звъннах на човека, който ми беше писал. Беше любезен, беше възмутен от лошото качество и твърди, че е менте с техен етикет, защото емайлирали техните изделия, а е видно, че моят уред е боядисан, а и самите им етикети били алуминиеви. Също така вътрешният отвор бил по-голям при тях. Смятам, че е възможно да е прав - у нас всичко възможно...

А ето и малко статистика за времето на работа с чушкопека - време за изпичане на три чушки - 2х3 мин (от двете страни) - общо 6 мин, което прави (60/6)х3=30 чушки/ч. Правете си сметката...

Приятна вечер на всички.
Марин М. - помощник
Здравейте.

Изпълних един компромисен вариант по изолацията на уреда. Тъй като не можах да намеря керамзит и минерална вата в малки количества, натроших ситно една от тухлите, останали ми от акумулиращата печка и запълних луфта между външния кермичен цилиндър и металния кожух. Операцията извърших от долната страна на чушкопека. След това запълних отворите с фолио:

Изображение

Вече изпекох 20-на килограма и мога да кажа, че има ефект - определено грее по-малко отвън. Нямам обективни факти, защото не премерих температурата преди и след "санирането" на консервния прибор (а можех да го направя - имам мултицет с такава функиция :datz:).

Още веднаж - благодарско за идеите!
gechev - специалист
Защо не използваш насипно строителен перлит има го във всяка борса?
pet.kan - специалист
моят съвет е както си го ремонтирал, слагаш отвън 5 см минерална вата за изолации ( плътност макс. 40 кг/куб.м), правиш от тънка ламарина втори кожух, който закопчаваш с попнитове и остава подходящи дръжки
така е значително по-леко от всякаква друга допълнителна изолация и макс. ефективно
вата на листове 120 х 60 см се продава при изолационните материали и е макс 2 лв.

струва ми се, че дълго пече
правил съм статистика за професионална линия за печене на чушки и сини домати :
наблюдаваните модели на електричество и газ изпичат чушки за около 40-50 сек - регулира се скоростта на носещата верига
многократно проверено и с единичен и двоен чушкопек с индивидуални гърненца - макс 1 мин на чушка след загряване и 3-4 чушки на гърне още след изключване
Марин М. - помощник
Здравейте.

Казусът с чушкопека беше решен по един странен все още за България начин - фирмата-производител "Ск...я" от гр. Генерал Тошево (ако правилата на форума го налагат - ще изтрия името й) постъпи като европейска/американска фирма - изпрати ми нов уред в замяна на стария при положение, че съм изгубил всичките документи - фактура, гаранционна карта (какво ли не се случва по време на ремонти в една къща)!

Хвала! Лично благодаря на г-н Николов, който се ангажира с проблема!

Благодаря още веднаж на всички, които дадоха съвети и/или споделиха опит.
fox_vt - майстор
Ама новия да не е същия модел предизвикващ ожадняване и други работи :-D :-D
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на ... чушкопек..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: