• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
infomar
Стефко написа:
....... Когато растенията тръгнат, оставям първите два летораста, а останалите нагоре премахвам. Основното стебло се прекършва на петото съцветие, а леторастите оставям без прекършване..
Не ми стана ясно - "оставям първите два летораста, а останалите нагоре премахвам".... а после пишеш че "леторастите оставям без прекършване". Каква е логиката за оставяне на първите два летораста? Обикновено всички се махат.
Извинете начинаещият, че бавно схваща :rolleyes:
докера - специалист
:) Леторастите по принцип се развиват по-буйно от основния корен и поради това , че израстват по-късно , често остават незасегнати от ранните болести .
А прекършването се отнасяше за основното стебло. :wink:
Стефко - специалист
infomar написа:
Стефко написа:
....... Когато растенията тръгнат, оставям първите два летораста, а останалите нагоре премахвам. Основното стебло се прекършва на петото съцветие, а леторастите оставям без прекършване..
Не ми стана ясно - "оставям първите два летораста, а останалите нагоре премахвам".... а после пишеш че "леторастите оставям без прекършване". Каква е логиката за оставяне на първите два летораста? Обикновено всички се махат.
Извинете начинаещият, че бавно схваща :rolleyes:
Явно докера има опит, защото най-добре разбира за какво говоря. Повтарям - оставям първите два летораста/култука/ да си растат на воля. Останалите нагоре премахвам. Тия два летораста при мен стават дебели поне 2 см, и много мощни. Поради мощната коренова система, която се е развила от всички прешлени на заровеното в земята стебло. Так по-ясно ли е?
atanasov2004 - специалист
Привет и от мен. Аз съм голям фен на собствено производство домати...Сея доста и най различни сортове. Собствено семе -само Биволско сърце/червен, не розово/...
Преди три години ми попадна от купено семе-сорт Фантазия, даде 4 домата по 700-900
грама, оставих семе и го завъдих :) . Ето аз какво правя: сея ранни , късни и много
късни сортове домати. За разсада и пикирането-ползвам готова обеззаразена почва
за цветя. 10литра-1,50лв. Във отрязани 10-11л бутилки от минерална вода/импровизи
рана кофичка за разсад,надупчена отдолу/ сипвам почва и садя 50-60семки като за
вивам с полиет.фолио и до слънчев прозорец да поникне...Пикирам като "кръстоса" в
малки чашки-200мл, пробити от тези за еднократна употреба...Поливам и пръскам с
фунгицид-Корсейт/меден/ и малко комбинирана листна тор...Разсада трябва да се
закали...Следи се как расте и за да не прерасне се полива по малко и се държи на по
хладно-примерно 18 градуса, вечер става 12-13 градуса. Ранните домати/40корена/
садя в малка неотопляема оранжерия-12 м2, след 20март като следя прогнозите за
слани....Има два варианта : за подсигуряване всеки корен под отрязана 5-10л бутилка
или пущам един дълъг кабел с разклонител, кабел, лустер клема и един нагревател от
печка лъч-500 вата, заедно с един програматор да включва вечер и изключва като изгрее слънцето/Това при положение че има слани.../ тази година бяха слаби...
Посадих тази година 44 корена -Прекос и Ведета/холандски/ на 16 март 2012г, на 27.05.2012г откъснах първия домат, от 02.06.-бране и салати на корем :-D за 2 семейства. Мога да дам много съвети, щото преди години съм гледал оранжерии домати за пазар... сега само хоби :-D
infomar
Много противоречиви мнения за готовите семена. Просто се чудя от къде да взема. Късно е сам да си приготвям семената, закъснях - за първа година ще ги сея на пролет :? , но поне да ги взема наготово от производител. Препоръчайте някой читав, то и от местният регион трябва да бъде.... (Плевенски), или това няма значение.
Намерих един производител -сайта му http://www.semenabg.com. Някакви мнения за него? Става ли да закупя от него всички семена?
Колега какви сортове търсиш? Имам семена-различни, мога да ти пратя и ти гаранти-
рам щото са проверени на практика...Дай някакъв бартер :) нещо предложи :? щото
няма да ти взема пари!
infomar
atanasov2004 написа:
Колега какви сортове търсиш? Имам семена-различни, мога да ти пратя и ти гаранти-рам щото са проверени на практика...Дай някакъв бартер :) нещо предложи :? щото няма да ти взема пари!
Благодаря за предложението колега, но няма да мога да се възползвам от него, защото съм млад производител. Това ще ми е първата година в която може би ще отглеждам зеленчуци от семе. Поради тази причина просто няма какво да ти предложа като бартер, освен да те поканя на гости в удобно за теб време пролетта-лятото-есента... когато ти е удобно. Имам голямо желание да се занимавам с овошки и зеленчуци но не дилетантски, а както трябва. Ще се стремя да спазвам технологиите и изискванията до колкото мога.... Имам отделено за сега 500 квадрата място в двора, но не е проблем да го направя 1-2-5 декара...., но за сега няма смисъл, защото нямам познанията за да го обработвам.
Мисля да засея стотина корена домати, 20-30 корена краставици, десетина с тиквички, три фитерий с пипер, една с люти чушлета, лук, чесан, десетина корена дини... и тикви.... общо взето каквото трябва за едно-две домакинства.
Дай координати да ти пратя от мойте домати-"Едър сладък домат на баба..." Ще ме спо
менаваш :) Ще ги сееш по късно -края на март, а самото засаждане след Гергьовден
като мине опасноста от слани. Сега е момента на подготвиш местото- за сто корена ти
стигат 40м2-примерно 8х5м горе доле....Обиколи близките села-вземи си 6-7 чувала
найлонови, и дай една бутилка гроздова ракия на някой измъчен старец, дето гледа
животни-кокошки, кози или овце да напълниш чувалите със стара угнила оборска тор.
Тора трябва да е от преживни животни! От магаре и кон не става,ще си напълниш
градината с трева. Рапръсни тора и обърни с права лопата или вила....
infomar
Мястото съм го приготвил : три лехи по 10 метра + една резервна, като на всяка леха разпръснах по около 70-100 кг отлежала оборска тор (станала на пръст - имам около 10-15 кубика от нея..) и малко от калиевата. После фрезовах до 25 -30 см. на три пъти да се хомогенизира. Така съм си приготвил цялото място.
Мисля пролетта преди засаждане една седмица, да мина отново с фрезата и да пръскам със СТОРМ за плевели. На всяка леха ще поставя по 4 кола и 3 реда тел , а на всеки домат кол захванат за телта. Ще ти се обадя на лични.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: