Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ArturDent - Почти Безобиден
За много години Ед,
Как точно ги наряза - да не си взел идеята от един мой пост, на едно друго място ?
единак - специалист
За много... Не, сам го измислих, той проекта си беше готов много отдавна, още преди да започна да строя. Само че тогава не бях сигурен ще мога ли да намеря подходящи готини тухли, да намеря машина за да ги нарежа и дали ще стане цялата визия. Всичките ми опасения са били напразни. Рязах по два размера - единия е една тухла точно на две по дължина - 9 бр - за хоризонталната лавица, точно под вратичката. И после още 10 бр - пак по дължина на две и после на още две - тоест от една тухла излизат 4 - за елемента над вратичката и под дъската. Много им треперих да не се напукат, да паднат и т.н. по време на експлоатацията, ама не, добре са си засега.
Аз за това си мислих да използвам стари тухли единички. Новите облицовани са ми с прекалено правилна форма. Не придават индивидуалност.
Ще го правя по същия начин. Ако можеш щракни няколко снимки да видим какво се е получило.
Може и на лични.
Илиян Илиев™ - майстор
Аре сега, на лични. И ние сме любопитни. А и може да потрябва. :wink:
rockwall - майстор
проблемът с рязането на тухли е когато се търси ефекта на стара стена, защото старите тухли, които имат нужния СТАР вид, имат и доста шупли и много от тях се пукат и чупят не както искаш. В такъв случай е добре да не се разчита, че от всяка цяла тухла ще излязат 2 лица - даже е добре да има поне по 2 тухли за всяко лице, което е нужно, за да е сигурно, че от 4 лица ще излезе поне 1 здраво.

При условие че в 1м2 има около 70 лица на единички 210х65 мм , количеството стари тухли, които ще са нужни минимум е 70 бр за 1м2, ако от всяка тухла излиза поне по едно лице.

Изображение

Ако не са толкова стари, ще е по-лесно

УСПЕХ

С лесни е по-лесно, но пък се губи ефекта
boltik - специалист
Аз преди няколко години облепях една къща с плочки направени от тухли.Голямо рязане падна.Научих се и ъглови да режа.От остатъците му направихме оградата.Стана страхотна ограда.Лепихме ги на лепило.Жалко,че нямам снимки.Аз попринцип снимам всичко,как съм пропуснал.
OwnerBG - специалист
Покажете с какво режете.
boltik - специалист
Ами с ъглошлаф,обаче се получават не-равномерни дебелени,а също и се начупват от вибрациите.За пушека да не говорим.По-добрият вариант е циркуляр с водна струя.Получава се задоволителна работа,обаче при ъгловите се дорязва от другата страна и остават в самото ъгъллче недоизрязани.Ако се лепят на варов разтвор това недава отръжение.При лепилото подпира отдоло и най-лесния вариант е да се обруси малко ъгълът на постройката.Най-добрият вариант е да се направи гнездо,така че тухлите да стоят на кант.Изрязването става идеално,но се изисква много по-голям абразивен диск.В зависимост от големината на машината,могат да се залагат повече тухли наведнъж.Има и други машини,но това е най-използваният метод.
rockwall - майстор
Доста рязане падна, докато стигна до този момент, но съм доволен от резултата.

Изображение

За по-автентично, могат някои да са и с циментов разтвор - все едно не са изчистени съвсем добре.

Изображение

Разбира се, това зависи единствено от желанието и мястото, където ще се монтират.

По груби сметки от 3 стари тухли излязоха по 4 лица (вместо по 6), а рязането наистина си го биваше.

успех на всички
:?
Нали си производител на декоративни тухли, за какво точно пък ти режеш?

Тема "Матрица декоративни тухли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: