• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Някъде да съм писал че земното се слага за достигане на необходим ток за изключване на предпазителя, писал съм че при неговата система тока ще малък за да изключи предпазителя за необходимото време и за това е нужно да се сложи ДТЗ. Владо при положение че нямаш връзка между земя и нулата, значи си изпълнил система за заземяване ТТ при което ДТЗ трябва да се сложи и със сигурност я имаш заложена в проекта. Сигурен ли си че земното и нулата не са обединени в таблото?
vlad0 - специалист
Сигурен съм че по проект няма, но вече не съм сигурен дали по проект е била ТТ, може по проект да е било друго но в момента "земното" никъде не контактува с 0, вървят си отделни проводници. Доли за по сигурно да не ги вържа в таблото?
.,
vlad0 - специалист
Тоест ако ги вържа отпада нуждата от ДТЗ, а в противен случай е задължителна? Ебаси как ги дават тея разрешителни за ползване/акт.16/ в БГ :-D Довечера ще снимам таблото за по нагледно да дадете акъл как е най добре да ги вържа. М/у другото измислих безболезнен начин за прекарване на нов кабел от тоблото до печката, и АП-тата ще ги сменя още утре.
drastar - специалист
Junak написа:
Защитното заземяване е за предпазване на хора и животни от поражение на електрически ток, а не за достигане на ток, който да е достатъчен за изключване на АП-то. И затова тези сметки за ток към "земно" са некоректни и подвеждащи. А даже и 30 ома не позволяват поразяване. Заземяването по-скоро служи за изравняване на потенц. разлика към земя.
в белгия е до 30 ома
lubomirlz - специалист
Да ако няма да слагаш ДТЗ е задължително да ги обединиш.
Junak - майстор
drastar написа:
Junak написа:
Защитното заземяване е за предпазване на хора и животни от поражение на електрически ток, а не за достигане на ток, който да е достатъчен за изключване на АП-то. И затова тези сметки за ток към "земно" са некоректни и подвеждащи. А даже и 30 ома не позволяват поразяване. Заземяването по-скоро служи за изравняване на потенц. разлика към земя.
в белгия е до 30 ома

И тука повторния заземител е до 30 ома
vlad0 - специалист
Здравейте колеги, вече съм поръчал въпросната ДТЗ /м/у другото нали трябва да е двуполюсна?/ като на първо време ще видя дали мога да мина само с нея като я вържа преди главния предпазител, ако ли не ще я преместя на някой от кръговете и ще взема други ДТЗ за другите кръгове. Все пак малко се стреснах за това което чета за система ТТ без ДТЗ, слава богу че не се е случило нещо до сега/щото караме така от 1 година/ и си мисля въпреки ДТЗ да обединя защитния проводник и нулата, но не знам къде преди или след ДТЗ?
Тани - модератор
Продължавай да четеш, защото от въпросите ти личи , че не си вникнал в материята що е това ДТЗ и как работи! Тук можем да помогнем на хора с над определен праг на познания. Ако ги нямаш и нямаш желание да минеш този минимален праг , по-добре си хвани специалист. В този раздел мога да препоръчам това с чиста съвест без да влизам в противоречие с принципите на форума, защото от това зависи живота и здравето на питащия!
vlad0 - специалист
Е нали от специалисти съм го докарал до тук.. Човека който сложи въпросните 40А предпазители има и тапия за тая работа и е направил не една и две инсталации. Нали пак заради специалисти - единствената оторизирана фирма в Перник за мерене на импенданс - ЕМУ имам 10 заземителни кола преди човек от форума да ми обясни на разбираем език къде е проблема. Не е толкова сложен въпроса дали да обединя земното и нулата преди или след ДТЗ...Ако е след ДТЗ и има утечка по корпуса на някой уред да речем си мисля че защитата няма да сработи, за това и питам. И при случай че проводниците не са обединени и самата ДТЗ нещо се е прецакала няма ли да има предпоставка за инцидент? Иначе наистина не отбирам почти нищо от електротехника.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Въпрос за АП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: