• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kalin7 - специалист
Здравейте,

На село имам един кладенец, който никога не е използван от както е изкопан през 2005-2006 г. (губи ми се точно кога го правихме). Кладенеца е дълбок 14.5м и има около 3-4 метра вода в него. За направата му са използвани бетонови пръстени ф1000.
Понеже имаме идея да започнем да го използваме за поливане и в домакинството (всичко без пиене) се притеснявам, че може би водата е много застояла и да имаме проблем при използването и в домакинството. За това си мислех, да се опитам да го източа тази събота, но идея нямам дали това ще е достатъчно и възможно. Под достатъчно имам предвид дали не трябва да почиствам и най-долните бетонови пръстени по някакъв начин. А дали е възможно да бъде източен, според съседите да, защото те също имат кладенец и твърдят, че дебита (на техния, абсолютно същия, като дълбочина и изпълнение) му не е безкрайно голям и такова упражнение било възможно. Разбирам, че макар и в близост двата кладенеца, е възможно да имат различни дебити, но нямам друга база на сравнение за момента.
След евентуално източване и почистване, ще занеса проби за микробиологичен и химичен състав, преди да използвам водата от кладенеца за каквото и да било.
Моля, за вашите съвети и препоръки как да действам.

Предварително Благодаря.
beam55 - напреднал
Водата се хлорира и изпомпва. Става и за пиене, ако химическия и състав го позволява. Микробиологичните показатели са променлива величина. Може да се монтира и филтър.
kalin7 - специалист
А по отношение почистването на пръстените на дъното? Има ли някаква необходимост да се прави или едно източване би свършило работа?
От къде да взема подходящ препарат с който да хлорирам водата преди да я източа?
beam55 - напреднал
Бутилка белина или хлорамин, защото мирише по-малко. Имаше някаква пропорция ..грам на литър, ама не си спомням. Кладенците се хлорират периодично, когато се ползват за пиене.
angel_ov - специалист
Едно шише белина от първия магазин ще ти свърши работа.
bigdragon - майстор
Аз тази година ползвах това:Изображение
http://www.ekomakc.com/products.php?pag ... 68&dir=264
Една бутилка ми стигна за басейна и кладенеца през сезона. Вода от кладенеца пия, но го ползвам предимно за поливане.

За това не мога да кажа нищо, но и то по описание става.
Изображение
Като гледам само цвета на опаковката е друг.
Последна промяна от bigdragon на пет окт 26, 2012 4:45 pm, променено общо 1 път.
ПламенМ - специалист
beam55 написа:
Бутилка белина или хлорамин, защото мирише по-малко. Имаше някаква пропорция ..грам на литър, ама не си спомням. Кладенците се хлорират периодично, когато се ползват за пиене.

Сигурен ли си в това, което пишеш?Така,на око,определяме колко литра вода има в кладенеца,смята ме и наливаме белината,така ли?Колко време чакаме после преди да консумираме водата?
Или пишеш така на "изуст"? :?

Без микробиологичен анализ не бих ползвал водата за пиене и готвене!На вилата черпя вода от 25м. и микробиологичния анализ ми "разреши" да я ползвам само за пране и миене на посуда,която да се ползва суха! :)

П.С.Не се заяждам! :)
kalin7 - специалист
Мерси на всички за отговорите. Признавам си това с белината на пръв поглед ме плаши, но четох в една друга тема, че и скъпите препарати всъщност били със състава на белината но брандирани. Тези на SAVO поне са описани, че се прилагат точно в такива случай и дори да са 1:1 с белина бих предпочел тях. Ще го намеря някъде или ще си го поръчам от сайта.
Относно пропорциите, ще премеря с точност, колко вода има в кладенеца и ще следвам инструкциите.
Четох също така за потопяеми помпи, които били с вибрационен принцип и се чудех, дали с една такава няма да мога да почистя (ако има изобщо нещо за чистене) долните пръстени. Те не се препоръчвали за кладенци със суха зидария, за да не ги разрушат (ако съм разбрал правилно), но в моя случай си мисля, че няма какво да разрушават.
А за ползването на водата без анализ и дума не може да става... ще си занеса да ми направят, за да ми е мирна главата. Вярно, че не е евтино, но по добре така.
hidrazin - майстор
Айде и малко от мен. Белините са разтвор на натриев хипохлорид. Същия е и състава на таблетките за бесейни.
Разликата е в концентрацията и ...... цената. :lol: За шокова дезинфекция на басейни се прилага около 2,5литра
солна киселина на 25 кубика басейн. Цената на една 5-литрова туба солна киселина е 6-7лева, докато 5 кила
препарат за шоково хлориране 50-60 лева. Е, има и по евтини. :lol:
Относно пробите - може да са напълно безплатни и даже приятни. Тъща имаш ли? :shock:
:partyman:
kalin7 - специалист
Да кажа, какво свърших. Отидох и пуснах един фенер до дъното на въпросния кладенец. Водата е изключително бистра, а бетоновите пръстени са все едно поставени вчера, също много чисти (под и над водата). На дъното нямаше никакви отлагания и се вижда баластрата, която се сложи най-отдолу при самото изграждане на кладенеца. В самото начало засякохме помпата приблизително, както количество вода изкарва за единица време и се оказа, че за целия период около 3 часа са източени около 2 кубика вода, а нивото беше паднало само с 2 метра от първоначалното, което пак по сметки излиза, че за 1 час кладенеца възстановява около 340-350 литра вода.
Упражнението с препарата, ще го правя на пролет и също тогава ще направя и тестовете на водата. Водата нямаше никакъв мирис, а на вкус не беше лоша :) не посмях да я глътна, но едно куче добре си пийна от нея, за момента то ще ми е теста :)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за неизползван кладенец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: