Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
diss - специалист
Здравейте, работата ми е такава, че често се налага да правя спешни манипулации и няма време да се чака новия контактор. Работя с всякакви видове: постоянно и променливо токови, 42 -110 - 220 - 380 - 660V силова и 12,24,36,42,110,220, 380V оперативни вериги.
Въпроса ми е има ли калкулатор или някаква формула за изчисляване на бобината на контактора?
galin56 - специалист
И аз работя със контактори за всякакви токове и напрежение и за пръв път чувам за формули за изчисляване на бобини. Може би за това и никой не ти отговаря. Какво има да й изчисляваш на бобината. То си пише на колко волта е и това е. Подбираш според това което ти трябва конкретния модел и го монтираш.
Junak - майстор
Намираш си траф 110-220-380V/12-24-36-42V и си свиркаш
fikata - майстор
Интересно ми е какво ще прави с този траф . :?
Johny - майстор
Предполагам да слага каквато бобина има под ръка и да я захрани със съответното напрежение,но.... Те се различават по размер, пък и какво ще стане със дугите контактори от същата оперативна верига.
Не е ли по лесно да се снабдиш с резервни бобини? Аз не бих се наел да навивам бобини с толкова тънък проводник.
Junak - майстор
fikata написа:
Интересно ми е какво ще прави с този траф . :?
Под "правя спешни манипулации и няма време да се чака новия контактор" разбирам, че слага подобен контактор, но с бобина на друго напрежение
diss - специалист
Здравейте, понеже като се прецака някой контактор и най-вече силовите му контакти, трябва да се замени, а поради голямото им разнообразие не винаги имам такъв на същата оперативна верига. Началника ни е такъв, че не обича много да поръчва.
От някои контактори имам доста. Примерно на 110~ , но ми трябва на 24 или 42. Няма как да пускам 110 по съответната верига защото абсолютно забранено, а и трябва да търся траф (не че не съм го правил този номер).
Та за това питам ако има някаква формула, както се смятат трансформаторите. Интересува ме сечение и брой навивки на бобината за сътоветното напрежение, в зависимост от магнитопровода.
galin56 - специалист
:? Резервни бобини? Да смени само бобината, до сега не сме правили такова упражнение. Още повече до сега на работата сме сменили десетки, да не кажа стотици, контактори за всякакви токове и напрежение и до сега от всичките които сме изхвърлили нито един не беше със скапана бобина, а всичките са с нагорели контакти или просто умора на материала. Може би нещо не ги свързваш правилно или изчисляваш та се скапват бобините. Не знам и аз. :?
ПП: Писали сме едновременно. Сега вече те разбрах. За бобината не мога да ти помогна. Но ти и твоя началник ако сте поддръжка в завод с много машини, както съм аз, защо не поръча няколко контактора примерно на бобините с 12,24 и 220В и с по-голям ампераж на контактите и повечко контакти. Така с 3 контактора за по 70-80лв. ще покрие абсолютно всякакви варианти докато дойде поръчания от същия модел. То тоя за 25 ампера става и за 6А и за 16А и т.н.
Последна промяна от galin56 на чет окт 25, 2012 9:49 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
И да попитам като Johny: Кво правим с управлението на другите контактори в тази оперативна верига, ако са повече от един до 10 -20 броя и повече.
Навиването на нова бобина не е голям проблем, но освен точния проводник в наличност се иска и известен опит в бобинажа. На някои бобини има данни освен за напрежението и за броя на навивките и диаметъра на проводника.
Разбира се най точнто решение е наличие на резервна бобина за точния контактор като модел тип и производител.
Какво да го смяташ по формула.Конструкторът си го смятал и след изпитания са намерили,че бобината трябва да е това.Въоръжаваш се с търпение, взимаш една изгоряла бобина,размотаваш и броиш. Обгаряш крайче от проводника и с микрометър измерваш диаметъра. Снабдяват те с проводник и навиваш.
Последна промяна от fikata на чет окт 25, 2012 10:03 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
diss написа:
Здравейте, понеже като се прецака някой контактор и най-вече силовите му контакти,
Ами то той самия май не е наясно какво пита или нещо премълчава. И той казва че им се скапват силовите контакти пък
тръгва да им сменя намотките. По-скоро да смени контактната част, ама като няма здрав контактор работата губи
смисъл. Не че не съм сменял бобини и отделни контакти от контактор, ама чак пък толкоз. От поста му оставам с
впечатление че едва ли не всеки ден сменя по 5-6 контактора, което не е нормално. Още повече:
постоянно и променливо токови, 42 -110 - 220 - 380 - 660V силова и 12,24,36,42,110,220, 380V оперативни вериги
Много ще ми е интересно къде има такова разнообразие от силови и оперативни вериги на които контакторите им си заминават
бързо, бързо.
Глупости някакви.
:partyman:

Тема "Изчисляване бобина на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: