Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
sstefanov написа:
Просто вземи бобината от 24 волтовия контактор и я сложи вместо бобината на 110 волтовия.
Или нещо не разбрах?
Стига конструкцията да позволи това.
diss - специалист
@ Johny знам, че са смешни. Парите не са проблем. Все пак работят и са обвързани с това предприятие хиляди хора (да не казвам имена). Писнало ми е да ходя по другите цехове да се червя :? и да се моля за разни части, понеже нашия смотан началник нищо не поръчва. Не знам за какви откази става въпрос, просто работят десетки машини 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Не са чести отказите, някои контактори са от 30 години.

@galin56 не знам дали си запознат, но на повечето РУСКИ металообработващи машини в машиностроенето всички оперативни вериги са на 110В~. Имаме машини в които има по над 50 контактора на 110. Миналата година подменяхме почти цялата апаратура на една от машините и "хартисаха" 20-30 контактора на 110V. на 42 също имам не малко, но тези на 24 са ми проблем най-вече.

@sstefanov Най-често се прецакват стари руски или български контактори (К16, К25 и т.н.) новите са ми на Телемеханика и Шнайдер. Изобщо не става намотката от единия на другия.
diss - специалист
От темата която дадохте http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=32673 и съответните формули, не ми стана ясно това сечение на ядрото това в червеното ли е:

Прикачен файл

prl17.jpg
prl17.jpg (4.46 KиБ) Видяна 3448 пъти
todortv - майстор
Новите контактори предполагам са в по-нови машини.
Новите машини са с контролери и контактора директно се управлява от контролера. Не си прави експерименти, защото
пренавитата бобина, монтирана на стар контактор ще превиши допустимият ток на изходите на PLC-то.
Ако на началника му се обясни, ще почне да купува.
diss - специалист
Нови машини няма, една две са "модернизирани" с контролери останалите 99% се контролират ръчно, чрез датчици или натискане на определени бутони най-вече.
Johny - майстор
diss написа:
От темата която дадохте viewtopic.php?t=32673 и съответните формули, не ми стана ясно това сечение на ядрото това в червеното ли е:
Да, това е.
galin56 - специалист
diss написа:
@galin56 не знам дали си запознат, но на повечето РУСКИ металообработващи машини в машиностроенето всички оперативни вериги са на 110В~. Имаме машини в които има по над 50 контактора на 110. Миналата година подменяхме почти цялата апаратура на една от машините и "хартисаха" 20-30 контактора на 110V. на 42 също имам не малко, но тези на 24 са ми проблем най-вече.
Не, не го знаех и ми беше интересно къде се използват. Все пак съм от "новата вълна" в тоя занаят (27г съм) и със по-старата техника не съм много запознат. В завода където работя всички машини са нови, повечето производство на нашия си отдел автоматизация, и са с PLC-та както описа Тодор. Почти всички контактори са ни 24В и малко има на 220В бобина. Като обикновенно 24В са директно на PLC-то а те от своя страна управляват 220В. Но както и да е пробвай, ако стане стане , ако не - не се тормози чак толкова. Все пак ти си само един наемник и без резервни части няма как да работиш. Не си вълшебник. А това че нямаш части щом не е по твоя вина си напълно те оправдава в случая.
diss - специалист
Гледам, че си от Ботевград, да не работиш в ЕПИК? Аз съм горе долу на 40 км южно от теб
И аз не съм възрастен на 29 съм :)
Не че се тормозя толкова, просто при положение, че има най-различни проводници, беше ми интересно как се изчислява пренавиването. Имам формулите и в понеделник ще пробвам. :supz:
galin56 - специалист
diss написа:
Гледам, че си от Ботевград, да не работиш в ЕПИК? Аз съм горе долу на 40 км южно от теб
И аз не съм възрастен на 29 съм :)
Не че се тормозя толкова, просто при положение, че има най-различни проводници, беше ми интересно как се изчислява пренавиването. Имам формулите и в понеделник ще пробвам. :supz:
А точно. В Сензор НАЙТ или ЕПИК 3 както го водеха. Чакай че се замислих ти къде си. 40 км южно е посока София, но София е на 65-70км. Значи си някъде около средата но по-близо до София. В кое населено място си и кой завод? Да не е някъде около Елин Пелин?
kalpev - специалист
То, май 70% от Ботевград и околията работят в ЕПИК-а.
Сензор НАЙТ не е ли "SENSATA" вече?
Иначе, Ботевград е страхотно градче.
Един местен ми каза, че Ботевград е центъра на Вселената, имат си университет, а ЕПИК била велика фирма :yawinkle:

Тема "Изчисляване бобина на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: