• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
profesionalist_wood - майстор
Може ли да се вярва на курсовете за стругарство в предлагани в нета? Ше ми помогне ли да си намеря работа?
sek.1 - специалист
Къде ги тия курсове ? Дай да видим кои организации извършват обучението и ще ти кажа дали си заслужава да си даваш парите . По принцип само с една диплома никой няма да те вземе на работа всеки работодател иска да види какво можеш но трябва да имаш и документ .
Стефко - специалист
profesionalist_wood написа:
Може ли да се вярва на курсовете за стругарство в предлагани в нета? Ше ми помогне ли да си намеря работа?
За всяка специалност само курс не е достатъчен. След това трябват години труд и самоусъвършенстване, за да стане човек наистина специалист. Ако ставаше само с курс, защо не завършиш курс за хирург/примерно/?
sek.1 - специалист
Това на което попадам в нета е много недостатъчно като информация . На едно място попаднах само на информация че курса е 301 учебни часа което като време е от 30 до 45 дни . И времето и часовете са прекалено малко за добра професионална подготовка . На тези изисквания към професията попаднах :shock: :shock: Професия: СТРУГАР

Специалност: Стругарство

Кандидатите, желаещи да се обучават трябва да отговарят на условията в съответствие с член 143, ал. 2 и 3 от "Закон за професионално образование и обучение", като минималната възраст не трябва да бъде по-малка от 16 години, завършено основно образование и медицински здрав. Пълният курс на обучение е 301 учебни часа, от тях теория 85 часа и практика 216 часа, като включва Общозадължителна професионална подготовка, отраслова професионална подготовка и професионална практическа подготовка.

След завършването на пълният курс обучавания трябва да може:

- да привежда в действие металорежещи машини;

- да извършва ремонт и поддръжка на металорежещите машини;

- да спазва изискванията за безопасна работа с металорежещи машини

Пълният курс на обучение завършва с полагане на държавни изпити по теория и практика на професията и се удостоверява със "Свидетелство за професионална квалификация", съгласно Наредба 4 на МОН.
torbalan - Дървен философ
Изобщо не са чак толкова малко часовете и ако преподаващите са свесни - ще се научат доста неща за това време.

Разбира се, след такъв курс е необходима работа, за да каже човек че е стругар :)

Не е нито сложна, нито страшна, нито тежка стругарската работа... Не се плаши :)
sek.1 - специалист
torbalan написа:
Изобщо не са чак толкова малко часовете и ако преподаващите са свесни - ще се научат доста неща за това време.

Разбира се, след такъв курс е необходима работа, за да каже човек че е стругар :)

Не е нито сложна, нито страшна, нито тежка стругарската работа... Не се плаши :)
Е за това сме в това положение . Тези професии се учеха съответно 3 и 4 години в механо техникумите . Дипломната работа през шейсетте години е била двама човека да сглобят от отливки за 10 работни дни напречно стъргателна машина (шепинг) като за успешна сглобка се е признавало когато машината сама си застърже масата . През деведестте беше изработка на триходов винт . Освен работа на машините тези професии изискват и доста добра теоретична подготовка по много други инженерни дисциплини като техническа механика ; съпромат ; техническо чертане ; термо обработка ; металознание и още доста неща . По старата разрядна система нещата бяха ясни за всеки разряд беше конкретно записано какво трябва да знаеш и можеш . Аз имам защитен навремето 7 разряд като стругар и 5 като фрезист като в стария завод ме учеха на тези професии майстори с над 30 години стаж и за над 25 години мой стаж не смея да се нарека майстор . Междувременно съм и машинен инженер главен механик на производствена база с много металорежещи машини които поддържам и пак не мога да кажа знам всичко за тези машини .
profesionalist_wood - майстор
Но пьк стругарството е прост занаят но не е за прости хора :)
kuger - майстор
torbalan написа:

Я ми стой прав, като кон десетина часа, друга песен ще запееш. Стругар беше първата ми професия, мерси, не!
Иначе, е готино да можеш да си правиш това-онова сам.
angelfilev - специалист
kuger написа:
torbalan написа:

Я ми стой прав, като кон десетина часа, друга песен ще запееш. Стругар беше първата ми професия, мерси, не!
Иначе, е готино да можеш да си правиш това-онова сам.

В нашата фирма най-младия стругар е над 50. При фрезистите също, само миналата година дойде един румънец женен за софиянка.
Като се правят малогабаритни детайли няма как да седнеш, а и внимание е нужно през цялото време. Не е като да се разкарва стока по магазините, което предпочитат младежи.
MamaMy - майстор
По-добре паднал пред бара, отколкото прав пред струга!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Курс за стругарство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: