Може ли да се вярва на курсовете за стругарство в предлагани в нета? Ше ми помогне ли да си намеря работа?
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
profesionalist_wood
- майстор
78 мнения в "Курс за стругарство"
Стефко
- специалист
profesionalist_wood написа:Може ли да се вярва на курсовете за стругарство в предлагани в нета? Ше ми помогне ли да си намеря работа?За всяка специалност само курс не е достатъчен. След това трябват години труд и самоусъвършенстване, за да стане човек наистина специалист. Ако ставаше само с курс, защо не завършиш курс за хирург/примерно/?
sek.1
- специалист
Това на което попадам в нета е много недостатъчно като информация . На едно място попаднах само на информация че курса е 301 учебни часа което като време е от 30 до 45 дни . И времето и часовете са прекалено малко за добра професионална подготовка . На тези изисквания към професията попаднах
Професия: СТРУГАР
Специалност: Стругарство
Кандидатите, желаещи да се обучават трябва да отговарят на условията в съответствие с член 143, ал. 2 и 3 от "Закон за професионално образование и обучение", като минималната възраст не трябва да бъде по-малка от 16 години, завършено основно образование и медицински здрав. Пълният курс на обучение е 301 учебни часа, от тях теория 85 часа и практика 216 часа, като включва Общозадължителна професионална подготовка, отраслова професионална подготовка и професионална практическа подготовка.
След завършването на пълният курс обучавания трябва да може:
- да привежда в действие металорежещи машини;
- да извършва ремонт и поддръжка на металорежещите машини;
- да спазва изискванията за безопасна работа с металорежещи машини
Пълният курс на обучение завършва с полагане на държавни изпити по теория и практика на професията и се удостоверява със "Свидетелство за професионална квалификация", съгласно Наредба 4 на МОН.

Специалност: Стругарство
Кандидатите, желаещи да се обучават трябва да отговарят на условията в съответствие с член 143, ал. 2 и 3 от "Закон за професионално образование и обучение", като минималната възраст не трябва да бъде по-малка от 16 години, завършено основно образование и медицински здрав. Пълният курс на обучение е 301 учебни часа, от тях теория 85 часа и практика 216 часа, като включва Общозадължителна професионална подготовка, отраслова професионална подготовка и професионална практическа подготовка.
След завършването на пълният курс обучавания трябва да може:
- да привежда в действие металорежещи машини;
- да извършва ремонт и поддръжка на металорежещите машини;
- да спазва изискванията за безопасна работа с металорежещи машини
Пълният курс на обучение завършва с полагане на държавни изпити по теория и практика на професията и се удостоверява със "Свидетелство за професионална квалификация", съгласно Наредба 4 на МОН.
torbalan
- Дървен философ
Изобщо не са чак толкова малко часовете и ако преподаващите са свесни - ще се научат доста неща за това време.
Разбира се, след такъв курс е необходима работа, за да каже човек че е стругар
Не е нито сложна, нито страшна, нито тежка стругарската работа... Не се плаши

sek.1
- специалист
torbalan написа:Изобщо не са чак толкова малко часовете и ако преподаващите са свесни - ще се научат доста неща за това време.Е за това сме в това положение . Тези професии се учеха съответно 3 и 4 години в механо техникумите . Дипломната работа през шейсетте години е била двама човека да сглобят от отливки за 10 работни дни напречно стъргателна машина (шепинг) като за успешна сглобка се е признавало когато машината сама си застърже масата . През деведестте беше изработка на триходов винт . Освен работа на машините тези професии изискват и доста добра теоретична подготовка по много други инженерни дисциплини като техническа механика ; съпромат ; техническо чертане ; термо обработка ; металознание и още доста неща . По старата разрядна система нещата бяха ясни за всеки разряд беше конкретно записано какво трябва да знаеш и можеш . Аз имам защитен навремето 7 разряд като стругар и 5 като фрезист като в стария завод ме учеха на тези професии майстори с над 30 години стаж и за над 25 години мой стаж не смея да се нарека майстор . Междувременно съм и машинен инженер главен механик на производствена база с много металорежещи машини които поддържам и пак не мога да кажа знам всичко за тези машини .
profesionalist_wood
- майстор
Но пьк стругарството е прост занаят но не е за прости хора 

kuger
- майстор
torbalan написа:Изобщо не са чак толкова малко часовете и ако преподаващите са свесни - ще се научат доста неща за това време.Я ми стой прав, като кон десетина часа, друга песен ще запееш. Стругар беше първата ми професия, мерси, не!
Иначе, е готино да можеш да си правиш това-онова сам.
angelfilev
- специалист
kuger написа:torbalan написа:Изобщо не са чак толкова малко часовете и ако преподаващите са свесни - ще се научат доста неща за това време.Я ми стой прав, като кон десетина часа, друга песен ще запееш. Стругар беше първата ми професия, мерси, не!
Иначе, е готино да можеш да си правиш това-онова сам.
В нашата фирма най-младия стругар е над 50. При фрезистите също, само миналата година дойде един румънец женен за софиянка.
Като се правят малогабаритни детайли няма как да седнеш, а и внимание е нужно през цялото време. Не е като да се разкарва стока по магазините, което предпочитат младежи.
Тема "Курс за стругарство" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература